Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

30

Απριλίου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Λάπτοπ στα σχολεία: Εκστρατεία του Χιου Γκραντ κατά των φορητών υπολογιστών
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λάπτοπ στα σχολεία: Εκστρατεία του Χιου Γκραντ κατά των φορητών υπολογιστών

Χιου Γκραντ κατά της τεχνολογίας στα σχολεία: «Τα παιδιά δεν χρειάζονται άλλα Chromebook»

Σε μια σπάνια δημόσια παρέμβαση με σαφή κοινωνικό τόνο, ο διάσημος Βρετανός ηθοποιός Χιου Γκραντ εμφανίστηκε στην πρώτη γραμμή ενός κινήματος που εναντιώνεται στην εκτεταμένη χρήση ψηφιακών συσκευών στα σχολεία. Μιλώντας σε εκδήλωση του οργανισμού “Close Screens Open Minds” στο Knightsbridge του Λονδίνου, ο Γκραντ –πατέρας πέντε παιδιών– εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για την εξάρτηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας από τους φορητούς υπολογιστές. «Ένα σχολείο παρουσίασε με υπερηφάνεια την πρωτοβουλία του να δίνει σε κάθε μαθητή ένα Chromebook. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», φέρεται να είπε, σχολιάζοντας ειρωνικά το γεγονός ότι όλο και περισσότερες εκπαιδευτικές δραστηριότητες βασίζονται πλέον σε οθόνες. «Αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται τα παιδιά μας – και το τελευταίο που χρειαζόμαστε κι εμείς», υπογράμμισε.

Ο Χιου Γκραντ, παντρεμένος με τη Σουηδέζα παραγωγό Άννα Ελίζαμπετ Έμπερσταϊν, με την οποία έχει αποκτήσει τρία παιδιά, έχει επίσης δύο παιδιά από προηγούμενες σχέσεις. Από τη σκοπιά ενός γονέα, εμφανίστηκε στο κοινό ως ένας από τους πολλούς «αγανακτισμένους πατέρες» που δίνουν καθημερινή μάχη για να αποσπάσουν τα παιδιά τους από τον ψηφιακό εθισμό. «Η διαρκής, κουραστική και συχνά απογοητευτική προσπάθεια να τα κρατήσεις μακριά από τις οθόνες είναι πλέον ο κανόνας», είπε χαρακτηριστικά. Στο πλευρό του, στην ίδια εκδήλωση, βρέθηκε και ο Αμερικανός ψυχολόγος Δρ. Τζόναθαν Χάιντ, γνωστός για το βιβλίο του Η Γενιά του Άγχους (2024), το οποίο αναλύει τις ψυχολογικές συνέπειες της πρώιμης έκθεσης των παιδιών στην τεχνολογία. Ο Χάιντ, εδώ και χρόνια, προωθεί πολιτικές που προβλέπουν την απαγόρευση της πρόσβασης σε smartphones σε παιδιά κάτω των 14 ετών και την απομάκρυνση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από ανηλίκους κάτω των 16 ετών.

Η εκστρατεία “Close Screens Open Minds”, την οποία έχει συνιδρύσει η ηθοποιός Σόφι Γουίνκλμαν – επίσης γνωστή για τη δράση της στον χώρο της ψυχικής υγείας – επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει γονείς και εκπαιδευτικά ιδρύματα σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της ψηφιακής εξάρτησης στα παιδιά. Όπως ανακοίνωσε η ομάδα στον επίσημο λογαριασμό της στο Instagram, η πλήρης ομιλία του Γκραντ αναμένεται να δημοσιευθεί σύντομα.

Τζούλιαν Μουρ: Απαγγέλλει Καβάφη με αφορμή τα 162 χρόνια μετά τη γέννησή του
Όσα δεν τόλμησε να φανταστεί το “Her” – Η ζωή γράφει πάντα τα πιο παράξενα σενάρια
Αυτή είναι η πλουσιότερη ηθοποιός στον κόσμο, ποια είναι η περιουσία της

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις