Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

01

Μαΐου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Γεράκια για περιστέρια: Για «μεσαιωνική απόφαση» του Δήμου Ξάνθης μιλά πρόεδρος φιλοζωικής
ΕΛΛΑΔΑ

Γεράκια για περιστέρια: Για «μεσαιωνική απόφαση» του Δήμου Ξάνθης μιλά πρόεδρος φιλοζωικής

Γεράκια για περιστέρια: Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο ειδικού σχεδίου για τη βιολογική απομάκρυνση των πτηνών

Στη χρήση εκπαιδευμένων αρπακτικών πτηνών καταφεύγει ο Δήμος Ξάνθης, επιχειρώντας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα υπερπληθυσμού των περιστεριών (columba livia) στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου έχουν καταγραφεί εστίες μόλυνσης λόγω των ακαθαρσιών τους. Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο ειδικού σχεδίου για τη βιολογική απομάκρυνση των πτηνών, με τη συνεργασία εξειδικευμένης ομάδας χειριστών αρπακτικών πουλιών. Το πρόγραμμα «Αρπακτικών», όπως ονομάζεται, προβλέπει τρεις φάσεις: την περίοδο εξοικείωσης, την καταστολή και τη διατήρηση. Βασίζεται σε πτήσεις γερακιών που λειτουργούν αποτρεπτικά, δημιουργώντας εχθρικό περιβάλλον για τα περιστέρια, τα οποία μετακινούνται σε άλλες περιοχές. Σύμφωνα με τη δημοτική απόφαση (αρ. 430), «πρόκειται για βιολογική μέθοδο που αξιοποιεί φυσικούς θηρευτές για την απώθηση του πληθυσμού-στόχου, χωρίς τη χρήση τοξικών ουσιών ή βίας».

Την έντονη αντίδρασή της εξέφρασε η πρόεδρος της φιλοζωικής οργάνωσης «Αδεσποτούλια Ξάνθης», Άννα Μαρία Ζαφειριάδου, χαρακτηρίζοντας τη μέθοδο «μεσαιωνική» και μη αποτελεσματική. «Η ιερακοθηρία βασίζεται στη χρήση άγριων ζώων σε αιχμαλωσία, κάτι που μας βρίσκει κάθετα αντίθετους», δήλωσε σε παρέμβασή της στο Mega. Η ίδια υποστήριξε ότι υπάρχουν πιο σύγχρονες και ηπιότερες μέθοδοι για τον έλεγχο του πληθυσμού των περιστεριών, όπως η χορήγηση ειδικών σπόρων με αντισυλληπτική δράση. Όπως σημείωσε, η απομάκρυνση των περιστεριών από την πλατεία δεν θα επιλύσει το πρόβλημα, αλλά απλώς θα το μεταφέρει σε άλλες γειτονιές της πόλης: «Θα φύγουν από την πλατεία και θα πάνε πιο πέρα. Το πρόβλημα δεν εξαφανίζεται».

Η κ. Ζαφειριάδου υπενθύμισε ότι η χρήση αρπακτικών πουλιών εφαρμόζεται κυρίως σε αεροδρόμια για λόγους ασφαλείας πτήσεων και όχι σε αστικά περιβάλλοντα. «Η λύση είναι να ελεγχθεί η αναπαραγωγή. Αν σταματήσει, ο πληθυσμός σταδιακά θα μειωθεί. Δεν χρειάζονται θεαματικές, αλλά μη λειτουργικές παρεμβάσεις», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις