Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

02

Μαΐου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Νομική Αθηνών επεισόδια: Μια “βαθιά πληγή” στον χώρο των Πανεπιστημίων
ΕΛΛΑΔΑ

Νομική Αθηνών επεισόδια: Μια “βαθιά πληγή” στον χώρο των Πανεπιστημίων

«Καμπανάκι» για τα ΑΕΙ μετά την επίθεση στη Νομική – Στο μικροσκόπιο Πρυτάνεις και νόμος που έμεινε στα χαρτιά

Η αιφνιδιαστική εισβολή κουκουλοφόρων στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, που κατέληξε στον βαρύ τραυματισμό διδακτορικού φοιτητή, δεν προκάλεσε μόνο σοκ. Άνοιξε και ένα επικίνδυνο πολιτικό μέτωπο για την Κυβέρνηση, φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο την προβληματική εφαρμογή των μέτρων φύλαξης στα Πανεπιστήμια και εκθέτοντας το αφήγημα περί «ασφαλούς ακαδημαϊκού περιβάλλοντος» που αποτέλεσε κεντρική προεκλογική δέσμευση από το 2019. Η υπόθεση, που ήδη απασχόλησε τις πρωινές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, μετατράπηκε σε κρίσιμο τεστ αξιοπιστίας για τον κυβερνητικό σχεδιασμό στην ανώτατη εκπαίδευση. Κυβερνητικά στελέχη ομολογούν πλέον πως, παρά την πρόοδο σε επιμέρους τομείς, ο τομέας της ασφάλειας στα ΑΕΙ παραμένει μια «μαύρη τρύπα» – κυρίως λόγω της μη εφαρμογής διατάξεων που είναι σε ισχύ εδώ και τέσσερα χρόνια.

Η ευθύνη δεν αποδίδεται μόνο στην κεντρική διοίκηση. Αντίθετα, η Κυβέρνηση επιχειρεί να μετατοπίσει το βάρος προς τις πρυτανικές αρχές, κατηγορώντας τες ότι αγνόησαν τη νομοθεσία και δεν υλοποίησαν κρίσιμες προβλέψεις του Ν. 4777/2021, γνωστού ως «νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη». Σύμφωνα με αυτόν, κάθε ΑΕΙ όφειλε να θεσπίσει σχέδιο προστασίας και επιτήρησης των χώρων του, να εγκαταστήσει κάμερες, ανιχνευτές κίνησης, συστήματα άμεσης ειδοποίησης και να δημιουργήσει κέντρα ελέγχου και λήψης σημάτων. Η υλοποίηση αυτών των μέτρων, όμως, έμεινε στα χαρτιά. Όπως καταγγέλλεται, ούτε οι κάρτες ελέγχου ενεργοποιήθηκαν, ούτε οι πρυτανικές αποφάσεις κοινοποιήθηκαν επαρκώς στο Υπουργείο Παιδείας.

Μήνυμα Χρυσοχοΐδη

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε δημόσια δήλωσή του, φάνηκε σαφής: «Ορισμένοι πρυτάνεις δεν έκαναν το αυτονόητο. Έχουν θεσμική ευθύνη. Οι πανεπιστημιακοί χώροι πρέπει να είναι θωρακισμένοι. Δεν μπορεί να μετατρέπονται σε πεδία βίας και χάους». Παράλληλα, κάλεσε την ΕΛ.ΑΣ. να προχωρήσει σε ταχεία εξιχνίαση της επίθεσης, επισημαίνοντας πως «οι νόμοι υπάρχουν και πρέπει να εφαρμόζονται». Η αδυναμία εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου επαναφέρει και τη συζήτηση για την πανεπιστημιακή αστυνομία, η οποία –παρά τις εξαγγελίες περί ενίσχυσης– ουσιαστικά έχει πάψει να λειτουργεί. Τα 958 στελέχη της ΟΠΠΙ έχουν απορροφηθεί σε άλλες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., γεγονός που προκαλεί εσωτερικές αντιδράσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος ήταν από τους πρώτους που διατύπωσαν ανοιχτά την ενόχλησή τους. «Στηρίξαμε έναν νόμο που υποσχόταν ασφαλή Πανεπιστήμια. Τελικά οπισθοχωρήσαμε. Δεν είναι αυτή η εικόνα που αξίζουν οι φοιτητές», δήλωσε στον ΣΚΑΪ. Το πολιτικό διακύβευμα είναι πλέον σαφές: είτε θα υπάρξει αποφασιστική επανεκκίνηση του θεσμικού πλαισίου για την προστασία των πανεπιστημίων, είτε η κυβέρνηση θα κατηγορηθεί για υπαναχώρηση από ένα κεντρικό σημείο της ατζέντας της. Σε κάθε περίπτωση, η πίεση προς τους Πρυτάνεις να ενεργοποιήσουν άμεσα τα προβλεπόμενα μέτρα εντείνεται. Και τα περιθώρια ανοχής στενεύουν.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις