Το μέγεθος, αλλά και το εύρος του πακέτου παροχών στην ΔΕΘ θα καθοριστεί από την πορεία της οικονομίας τους επόμενους μήνες και τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί συνυπολογίζοντας και την πορεία των εσόδων από τον τουρισμό τους καλοκαιρινούς μήνες
Ο προσανατολισμός της κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες έχει ορίζοντα την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, εκεί όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει ένα ακόμη πακέτο παροχών προσθετικά στις παροχές ύψους 1.1 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ημέρες και αφορούσαν στα ενοίκια και στους χαμηλοσυνταξιούχους. Όπως διατείνονται κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου που είναι επιφορτισμένα με την κατάρτιση αυτού του πακέτου, έχει έρθει η ώρα των πρωτοβουλιών και των παρεμβάσεων της λεγόμενης «μεσαίας τάξης».

Γράφει ο Γιάννης Ντσούνος
Πάντως ο πρωθυπουργός, προκειμένου να προλάβει δηλώσεις και τοποθετήσεις υπουργών και στελεχών για ένα «μεγάλο πακέτο παροχών», ζήτησε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο να είναι όλοι φειδωλοί στις δηλώσεις τους. Και ο λόγος που έγινε αυτή η επισήμανση είναι προφανής: το μέγεθος, αλλά και το εύρος του πακέτου παροχών στην ΔΕΘ θα καθοριστεί από την πορεία της οικονομίας τους επόμενους μήνες και τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί συνυπολογίζοντας και την πορεία των εσόδων από τον τουρισμό τους καλοκαιρινούς μήνες. Προσθετικα σε αυτό, κομβικό ρόλο θα διαδραματίσει το διεθνές οικονομικό και εμπορικό περιβάλλον, αλλά και η συνέπεια των πολιτών στις πληρωμές τους προς το κράτος, που από ό,τι φαίνεται κινείται ικανοποιητικά.

Τα μέτρα της ΔΕΘ
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέτρα που θα εξαγγελθούν θα αφορούν στην φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές με στόχο την άμεση ελάφρυνση της μεσαίας τάξης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέτρα αυτά θα έχουν ισχύ από το 2026 με τα κυβερνητικά στελέχη να τονίζουν ότι αφενός θα ενισχυθεί το εισόδημα της μεσαίας τάξης, αφετέρου θα εξορθολογιστούν κάποιοι φορολογικοί συντελεστές που επιβάρυναν περισσότερο αυτήν την κατηγορία (μεσαίους) τόσο των φυσικών προσώπων, όσο και των επιχειρήσεων. Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι η προσθήκη ενός ενδιάμεσου φορολογικού συντελεστή για τα εισοδήματα από 10 εως 20.000 ευρώ, ώστε να μην υπάρχει αυτή η απότομη μετάβαση από το 9 στο 22%, καθώς και η αναθεώρηση του του ορίου επιβολής του ανώτατου συντελεστή 44%, που ισχυει για εισοδήματα άνω των 40000.

Ελαφρύνσεις στη στεγαστική πολιτική
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι ανακοινώσεις που θα γίνουν για την στεγαστική πολιτική με ελαφρύνσεις που θα αφορούν τόσο στους ιδιοκτήτες όσο και τους ενοικιαστές. Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την ελάφρυνση της φορολογικής επιβάρυνσης για τα εισοδήματα που προκύπτουν από ενοίκια, αλλά και την επιδότηση ενοικίου για τους ευάλωτους δανειολήπτες. Μια ακόμη εξαγγελία αφορά στην μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης σε ποσοστό περίπου 30% με στόχο τον εξορθολογισμό της φορολογικής βάσης, ενώ δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών τουλάχιστον κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Επιστροφή μέρους των πλεονασμάτων
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι αυτή η δέσμη μέτρων θα διορθώσει εντυπωσιακά την εικόνα της κυβέρνησης, καθώς θα καταδείξει με τον πιο ισχυρό τρόπο ότι ο πρωθυπουργός κάνει πράξη αυτό που είχε υποσχεθεί: την επιστροφή μέρους των πλεονασμάτων που καταγράφει η ελληνική οικονομία στους πολίτες και μάλιστα με τέτοιο τρόπο, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι φορολογικές αδικίες και να ενισχυθεί τόσο το ατομικό εισόδημα, όσο και η ρευστότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Ωστόσο η οικονομία και η ενίσχυση της μεσαίας τάξης είναι ένας μόνο από τους άξονες που θα κινηθεί η κυβέρνηση μέχρι την ΔΕΘ, ώστε να αποκτήσει δημοσκοπικά, αλλά και πρακτικά ποσοστά που θα την φέρουν κοντά στην αυτοδυναμία. Γι’ αυτόν τον λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης΄, αφού ολοκλήρωσε τις επισκέψεις του στα υπουργεία για να σηματοδοτήσει την στοχοπροσήλωση στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, ξεκινά περιοδείες στην περιφέρεια για να παρακολουθήσει κυρίως την πορεία των μεγάλων έργων υποδομών.

