Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

04

Μαΐου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Πέτρος Μολυβιάτης: Πέθανε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτρος Μολυβιάτης: Πέθανε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών

Πέτρος Μολυβιάτης: Σε ηλικία 97 ετών - Η συμβολή του υπήρξε καθοριστική σε θέματα όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και η ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας

Έσβησε σήμερα, Κυριακή 4 Μαΐου, σε ηλικία 97 ετών ο Πέτρος Μολυβιάτης, ένας από τους πιο διακεκριμένους Έλληνες διπλωμάτες και πολιτικούς της μεταπολιτευτικής περιόδου. Ο άνθρωπος που υπηρέτησε τη χώρα με σεμνότητα, διορατικότητα και προσήλωση στο εθνικό συμφέρον, άφησε την τελευταία του πνοή έπειτα από πολύμηνη μάχη με σοβαρά προβλήματα υγείας, κυρίως αναπνευστικά.Γεννημένος στη Χίο στις 12 Ιουνίου 1928, με ρίζες από το Αϊβαλί της Μικράς Ασίας μέσω της μητέρας του Αγάπης, αδελφής του Ηλία Βενέζη, ο Μολυβιάτης συνδύασε την πολιτική ευγένεια της παράδοσης με την ψυχραιμία και τη νηφαλιότητα του διπλωμάτη.

Η μακρά του σταδιοδρομία περιελάμβανε σταθμούς-κλειδιά για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Υπήρξε στενότατος συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή από το 1974 έως το 1980 ως διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του, ενώ διετέλεσε γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας δύο φορές (1980–1985 και 1990–1995). Από το 1996 έως το 2004 υπηρέτησε ως βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας. Υπήρξε τρεις φορές Υπουργός Εξωτερικών: στην κυβέρνηση Καραμανλή (2004–2006), στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Πικραμμένου (2012) και στην κυβέρνηση Θάνου (2015). Παράλληλα, η συμβολή του στο Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», στο οποίο διατέλεσε ισόβιος πρόεδρος του Δ.Σ., σφράγισε την πνευματική κληρονομιά της Κεντροδεξιάς. Η διπλωματική του σταδιοδρομία ξεκίνησε αφού σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπηρέτησε σε καίριες θέσεις, όπως στις μόνιμες αντιπροσωπείες της Ελλάδας στον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ, αλλά και στις πρεσβείες της Μόσχας, της Άγκυρας και της Πρετόριας.

Η πρότασή του για το Μακεδονικό και το αποτύπωμα στη γεωπολιτική

Τον Απρίλιο του 2005, ως Υπουργός Εξωτερικών, διαμόρφωσε με τον Κώστα Καραμανλή πρόταση για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της Βόρειας Μακεδονίας, μέσω υιοθέτησης διπλής ονομασίας – «Δημοκρατία Μακεδονίας-Σκόπια» για διεθνή χρήση, χωρίς αλλαγές στο συνταγματικό όνομα της γειτονικής χώρας. Μια πρόταση που, παρότι δεν υιοθετήθηκε, έδειξε τη σταθερή του επιδίωξη για λύσεις με εθνική υπευθυνότητα και ρεαλισμό. Ο Πέτρος Μολυβιάτης υπήρξε σύζυγος της Νιόβης Χριστάκη και πατέρας δύο παιδιών, της Λώρας και του Γιώργου. Η κόρη του είχε παντρευτεί τον Στέλιο Παναγόπουλο, τραπεζίτη και πρώην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ.

Ο θάνατός του προκάλεσε συγκίνηση στον πολιτικό κόσμο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κώστας Τασούλας τον χαρακτήρισε «ενσάρκωση της μεταπολίτευσης», ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για έναν άνθρωπο που «σφράγισε με τη δράση του την ελληνική διπλωματία». Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε σε έναν «σπουδαίο άνδρα» και προσωπικό φίλο, και ο Προκόπης Παυλόπουλος τον αποκάλεσε «ευπατρίδη που υπερασπίστηκε τα εθνικά θέματα σε όλες τις κρίσιμες στιγμές».

Η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ απέδωσαν τιμή στην προσφορά του με ανακοινώσεις που ανέδειξαν τον θεσμικό του ρόλο, τη μετριοπάθεια, την αίσθηση του καθήκοντος και την προσήλωσή του στο εθνικό συμφέρον. Ο Νίκος Δένδιας, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Παύλος Μαρινάκης, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και άλλοι κορυφαίοι πολιτικοί τίμησαν τη μνήμη του με λόγια σεβασμού και συγκίνησης, υπογραμμίζοντας το ήθος, τη σοβαρότητα και την αθόρυβη αλλά καθοριστική του συνεισφορά.

Ο Πέτρος Μολυβιάτης υπήρξε διακριτική, αλλά καθοριστική φιγούρα της ελληνικής διπλωματίας και δημόσιας ζωής. Με ήθος, σοβαρότητα και διαρκή επιδίωξη της εθνικής συνεννόησης, κατέστη σύμβολο μιας πολιτικής σχολής που τοποθέτησε το εθνικό πάνω από το κομματικό. Η απουσία του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό. Η μνήμη του, όμως, μένει ζωντανή μέσα από τη σπουδαία του παρακαταθήκη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις