Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

07

Μαΐου 2025

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Δωρεάν φάρμακα για την παχυσαρκία: Ποιοι θα έχουν πρόσβαση – Τα κριτήρια και η διαδικασία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δωρεάν φάρμακα για την παχυσαρκία: Ποιοι θα έχουν πρόσβαση – Τα κριτήρια και η διαδικασία

Δωρεάν φάρμακα για την παχυσαρκία: Στο επίκεντρο η προληπτική ιατρική – Ποιους αφορά, πώς θα λειτουργεί και γιατί προκαλεί ήδη αντιδράσεις

Σε φάση προετοιμασίας βρίσκεται ένα νέο, ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης της παχυσαρκίας στους ενήλικες από το Υπουργείο Υγείας, το οποίο προβλέπει δωρεάν φαρμακευτική αγωγή, παρακολούθηση από ειδικούς γιατρούς και συνεχή διατροφική υποστήριξη για όσους πληρούν συγκεκριμένα ιατρικά κριτήρια. Το σχέδιο – υπό την εποπτεία της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη – αποτελεί συνέχεια της στρατηγικής για την πρόληψη και τη δημόσια υγεία και βασίζεται στη διασύνδεση με το ήδη υπάρχον πρόγραμμα «Προλαμβάνω», μέσω του οποίου πραγματοποιείται καρδιολογικός έλεγχος του πληθυσμού. Η παραπομπή για φαρμακευτική θεραπεία θα γίνεται βάσει ιατρικής αξιολόγησης, στο πλαίσιο των εξετάσεων του «Προλαμβάνω». Οι γιατροί θα εκτιμούν το καρδιαγγειακό προφίλ, τον δείκτη μάζας σώματος (BMI), καθώς και το ιστορικό υγείας κάθε πολίτη.

Η δωρεάν χορήγηση φαρμάκων θα αφορά ενήλικες με:

  • BMI άνω του 40 ή

  • BMI άνω του 35 με σοβαρές συνοσηρότητες, όπως υπνική άπνοια ή καρδιοπάθεια.

Όσοι πληρούν τα κριτήρια, θα έχουν δωρεάν πρόσβαση τόσο σε ενδοκρινολόγο ή άλλον εξειδικευμένο ιατρό, όσο και σε διαιτολόγο, με συνδυασμένη ιατρική και διατροφική παρακολούθηση. Προϋπόθεση για τη συνέχιση της φαρμακευτικής αγωγής θα είναι η σταθερή παρακολούθηση από διατροφολόγο. Σε περίπτωση διακοπής της συνεργασίας, διακόπτεται και η φαρμακευτική κάλυψη, σύμφωνα με τον σχεδιασμό. Σήμερα, το μοναδικό φάρμακο για την παχυσαρκία που συνταγογραφείται και αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ είναι η λιραγλουτίδη, και μάλιστα μόνο για περιπτώσεις σοβαρής παχυσαρκίας με επιπλοκές. Το νέο πρόγραμμα προβλέπει την δωρεάν χορήγηση και του νέου φαρμάκου τιρζεπατίδη, το οποίο δεν αποζημιώνεται σήμερα, αλλά έχει ήδη διατεθεί σε περισσότερους από 20.000 ασθενείς, παρά το μηνιαίο κόστος των 195,21 ευρώ. Το φάρμακο έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην απώλεια βάρους, αυξάνοντας συνεχώς τη ζήτηση.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το ποσοστό του πληθυσμού με BMI άνω του 35 και σοβαρές συνοσηρότητες είναι μεγάλο. Σύμφωνα με δεδομένα από τα ιατρεία παχυσαρκίας, ο μέσος όρος BMI που καταγράφεται είναι 36. Το γεγονός αυτό εγείρει ερωτήματα για το δημοσιονομικό βάρος του εγχειρήματος, σε περίπτωση που ο αριθμός των δικαιούχων αποδειχθεί ιδιαίτερα υψηλός. Η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος αντέδρασε έντονα στις ανακοινώσεις, διαμαρτυρόμενη για το γεγονός ότι η δωρεάν πρόσβαση σε γιατρούς αφορά κυρίως ενδοκρινολόγους. Στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «συντεχνιακά δωράκια», υποστηρίζοντας πως οι παθολόγοι, που χειρίζονται συνολικά τα χρόνια νοσήματα, αποκλείονται άδικα. «Η ειδικότητα της ενδοκρινολογίας αποτελεί μικρό κομμάτι της παθολογίας και υπολείπεται σε ολιστική προσέγγιση», τονίζουν, κάνοντας λόγο για υποβάθμιση της παθολογικής ειδικότητας και υπενθυμίζουν τις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία. Το Υπουργείο Υγείας πάντως εξετάζει την ένταξη των παθολόγων στο πρόγραμμα, προκειμένου να αποφευχθούν αποκλεισμοί και ανισότητες στην πρωτοβάθμια φροντίδα.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα, 4 στους 10 ενήλικες ζουν με παχυσαρκία, δηλαδή περίπου 2,7 εκατομμύρια πολίτες. Η νόσος συνδέεται με 18 διαφορετικούς τύπους καρκίνου, καθώς και με σοβαρές καρδιομεταβολικές επιπλοκές. Το Υπουργείο Υγείας φιλοδοξεί, μέσω του νέου προγράμματος, να προσφέρει συστηματική, επιστημονικά τεκμηριωμένη παρέμβαση σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη, με στόχο την πρόληψη, τη μείωση νοσηρότητας και την ανακούφιση του ΕΣΥ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις