Μπιλ Γκέιτς περιουσία: «Οι άνθρωποι θα λένε πολλά πράγματα για εμένα όταν πεθάνω, αλλά είμαι αποφασισμένος ότι το "πέθανε πλούσιος" δεν θα είναι ένα από αυτά»
Σε μια απόφαση που αλλάζει τα δεδομένα της παγκόσμιας φιλανθρωπίας, ο Μπιλ Γκέιτς ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να δωρίσει σχεδόν το σύνολο της προσωπικής του περιουσίας – εκτιμώμενης στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια – στους φτωχότερους ανθρώπους του κόσμου, μέσω του Ιδρύματος Γκέιτς, το οποίο θα διακόψει οριστικά τη λειτουργία του στο τέλος του 2045. Ο 69χρονος συνιδρυτής της Microsoft, με ανάρτησή του στην ιστοσελίδα του, εξήγησε πως η απόφασή του δεν υπαγορεύεται από υστεροφημία, αλλά από την πεποίθηση ότι σε έναν κόσμο γεμάτο επείγουσες ανάγκες, ο πλούτος οφείλει να μετατρέπεται σε ελπίδα. «Θα ειπωθούν πολλά για μένα όταν πεθάνω», έγραψε, «αλλά αποφάσισα πως η φράση “πέθανε πλούσιος” δεν θα είναι μία από αυτές. Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα που απαιτούν λύσεις, για να κρατώ πλούτο που θα μπορούσε να τις προσφέρει».
Η ανακοίνωση αυτή έγινε με αφορμή την 25η επέτειο από την ίδρυση του Ιδρύματος Γκέιτς, το οποίο ξεκίνησε τη δράση του το 2000 από τον ίδιο και τη Μελίντα Φρεντς Γκέιτς, με τη μετέπειτα συμμετοχή του επενδυτή Γουόρεν Μπάφετ. Από τότε μέχρι σήμερα, το Ίδρυμα έχει διοχετεύσει πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε δράσεις που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία, την καταπολέμηση της φτώχειας και την ενίσχυση ευάλωτων κοινοτήτων παγκοσμίως.
Χωρίς να τον κατονομάζει, ο Γκέιτς δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατά τη θητεία του ως πρόεδρος περιέκοψε σημαντικά την αμερικανική εξωτερική βοήθεια. Όπως σημείωσε ο ίδιος: «Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι πλουσιότερες χώρες του κόσμου θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τους φτωχότερους πληθυσμούς». Ο Γκέιτς δήλωσε ότι έχει πραγματοποιήσει κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τον Τραμπ για τη σημασία της διεθνούς υγειονομικής στήριξης, τονίζοντας πως η αμερικανική χρηματοδότηση παραμένει απαραίτητη για την εξάλειψη ασθενειών όπως η πολιομυελίτιδα, η ελονοσία και η ιλαρά. Αν και εξήρε την ανακατανομή προτεραιοτήτων από πλευράς αφρικανικών κρατών, κατέστησε σαφές ότι η αποχώρηση των μεγάλων δωρητών, όπως η Βρετανία και η Γαλλία, επιφέρει ανεπανόρθωτα πλήγματα στην πρόοδο.
Το Ίδρυμα Γκέιτς προγραμματίζεται να διαθέτει ετήσιο προϋπολογισμό 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2026, ενώ στόχος είναι να δωρηθεί συνολικά το 99% της προσωπικής περιουσίας του Μπιλ Γκέιτς μέχρι τη λήξη της δράσης του οργανισμού, το 2045. Το ακριβές ύψος των δωρεών θα εξαρτηθεί, πάντως, από παράγοντες όπως οι χρηματαγορές και ο πληθωρισμός. «Έχω διανύσει μεγάλη απόσταση από τότε που ήμουν ένα παιδί που έφτιαχνε λογισμικό με τον κολλητό του από το γυμνάσιο», σημείωσε ο Γκέιτς, κάνοντας έναν προσωπικό απολογισμό.
Παρά την τεράστια φιλανθρωπική του συνεισφορά, το Ίδρυμα Γκέιτς έχει κατά καιρούς δεχθεί επικρίσεις για την υπερβολική του επιρροή στον τομέα της παγκόσμιας υγείας, χωρίς την αντίστοιχη θεσμική λογοδοσία. Μάλιστα, ακόμη και στελέχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για το πώς ασκείται αυτή η επιρροή.
Ο ίδιος ο Γκέιτς, που κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 βρέθηκε στο επίκεντρο θεωριών συνωμοσίας, δεν έκρυψε ότι ο δρόμος προς την πρόοδο δεν είναι στρωμένος με ευγνωμοσύνη. Παρόλα αυτά, απηύθυνε έκκληση στους πλούσιους του κόσμου να επιταχύνουν τις δωρεές τους: «Όσο περισσότεροι κινητοποιηθούμε, τόσο πιο γρήγορα μπορούμε να φέρουμε αλλαγή. Είναι ένας βαθιά ουσιαστικός τρόπος να ανταποδώσεις στην κοινωνία».
