«Αλλάξαμε την προσδοκία – Δώσαμε μέλλον»
Με σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα όχι μόνο ανακτά το έδαφος που έχασε αλλά και διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό, εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση που είχε με τη δημοσιογράφο Connie Loizos σε εκδήλωση της παγκοσμίως αναγνωρισμένης διαδικτυακής εφημερίδας TechCrunch. Αναφερόμενος στις προοπτικές των ελληνικών startups, το ταλέντο του ανθρώπινου δυναμικού, την επιστροφή των νέων από το εξωτερικό και την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, ο πρωθυπουργός παρουσίασε την εικόνα μιας χώρας που μετασχηματίζεται από αποδιοργανωμένη αγορά σε περιβάλλον προσέλκυσης καινοτομίας και επενδύσεων. «Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Ελλάδας είναι οι άνθρωποί της», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση κατάφερε να αντιστρέψει την αίσθηση ότι η χώρα δεν έχει μέλλον. «Από την αρχή δώσαμε όχι μόνο σταθερότητα, αλλά και κίνητρα – ένα κράτος με προοπτική», είπε, υπογραμμίζοντας τις επιλογές μετοχών, το φιλικό επενδυτικό περιβάλλον και τις πολιτικές επαναπατρισμού εξειδικευμένων επιστημόνων.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το brain drain έχει ήδη αρχίσει να αντιστρέφεται, ειδικά στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Όπως είπε, το ελληνικό ταλέντο επιστρέφει για να επενδύσει και να δημιουργήσει, καθώς διαπιστώνει ότι μπορεί να κάνει «κάτι σπουδαίο» στην πατρίδα του. «Δεν επιστρέφουν μόνο για τους φόρους. Επιστρέφουν γιατί υπάρχουν ευκαιρίες». «Δεν είναι μόνο οι νεοφυείς επιχειρήσεις, είναι και το ίδιο το κράτος που μαθαίνει να λειτουργεί με ευελιξία και καινοτομία», είπε, περιγράφοντας τη στρατηγική της κυβέρνησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα από το 2019 απέκτησε εθνική στρατηγική για την ψηφιακή διακυβέρνηση, με όλα τα δεδομένα να συγκεντρώνονται κάτω από ενιαία πλατφόρμα. Έφερε ως παράδειγμα το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της πανδημίας – πλήρως ψηφιακό, χωρίς χαρτιά – το οποίο, όπως είπε, εντυπωσίασε φίλους του από τις ΗΠΑ. «Δεν μπορούσαν να το πιστέψουν», σχολίασε.
Μιλώντας για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η τεχνολογία αυτή εφαρμόζεται ήδη πιλοτικά στο Κτηματολόγιο, επιταχύνοντας τον έλεγχο των συμβολαίων από ώρες σε μόλις 10 λεπτά. Παράλληλα, υπογράμμισε πως η AI μπορεί να ενισχύσει κρίσιμους τομείς, όπως η Πολιτική Προστασία και η Δημόσια Υγεία, στην οποία η Ελλάδα διαθέτει ήδη ψηφιακή υποδομή και ποιοτικά δεδομένα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική μνεία στην ίδρυση του Κέντρου Καινοτομίας στο Υπουργείο Άμυνας, όπου πλέον δοκιμάζονται τεχνολογίες με γρήγορες διαδικασίες, επιτρέποντας σε ελληνικές startups να παρουσιάσουν τις λύσεις τους στο κράτος και να αναπτύξουν νέα προϊόντα. «Αν ήμουν επενδυτής, θα κοιτούσα σε αυτόν τον χώρο. Υπάρχει χρηματοδότηση και ανοιχτό μυαλό», είπε χαρακτηριστικά.
«Η Ελλάδα είναι πλέον αξιόπιστη – Το επενδυτικό κλίμα αλλάζει»
Για το επενδυτικό περιβάλλον, ο πρωθυπουργός στάθηκε στη δημοσιονομική πειθαρχία και τη θεσμική σταθερότητα. «Δεν μπορούμε να λειτουργούμε με ελλείμματα όπως οι ΗΠΑ. Χρειάζεται εμπιστοσύνη. Οι επενδυτές δεν βλέπουν μόνο μια εταιρεία, βλέπουν το πλαίσιο. Και σήμερα, η Ελλάδα είναι μια σταθερή χώρα που προχωρά». «Το στοίχημα είναι να μην ξαναχάσουμε χρόνο. Να διασφαλίσουμε ότι η πρόοδος είναι μη αναστρέψιμη», είπε. Προειδοποίησε επίσης για τον κίνδυνο παραπληροφόρησης και την επιρροή των bots ενισχυμένων από AI, που μπορούν να διαβρώσουν την κοινωνική συνοχή. Κλείνοντας τη συζήτηση, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ένα θέμα που, όπως είπε, τον αφορά προσωπικά: την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων. Τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να αξιοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά ταυτόχρονα να προστατεύσει τη νέα γενιά από τους κινδύνους της υπερέκθεσης στις οθόνες και την ψηφιακή αποξένωση.
