Σοβαρές ποινικές εξελίξεις φέρνει στο προσκήνιο η πολύκροτη υπόθεση των 40 θανάτων ασθενών που νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΘ–Covid του νοσοκομείου Αγρινίου την περίοδο 2020–2021. Μετά από χρόνια νομικών ενεργειών και καθυστερήσεων, η Δικαιοσύνη προχωρά πλέον σε άσκηση διώξεων σε βαθμό κακουργήματος, ρίχνοντας φως σε ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα κεφάλαια της διαχείρισης της πανδημίας στην ελληνική περιφέρεια. Ποινικές διώξεις για έκθεση σε κίνδυνο με αποτέλεσμα τον θάνατο ασκήθηκαν σε βάρος μελών της διοίκησης και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου, μετά από τη διαβίβαση της δικογραφίας στον ανακριτή Αγρινίου. Στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας, αναμένεται να καταθέσουν κατηγορούμενοι, συγγενείς θυμάτων, πραγματογνώμονες και γιατροί, σε μια υπόθεση που συγκλονίζει την τοπική κοινωνία.
Οι 40 ασθενείς που κατέληξαν στη Μονάδα ήταν ηλικίας από 30 έως 67 ετών και νοσηλεύτηκαν στη διάρκεια των πρώτων υγειονομικών κυμάτων του κορωνοϊού, την περίοδο 2020–2021. Τα ερωτήματα για το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό θνητότητας στη ΜΕΘ του Αγρινίου είχαν εγερθεί από τότε, χωρίς όμως να έχουν αποσαφηνιστεί οι συνθήκες. Καθοριστικό ρόλο στην αναζωπύρωση της υπόθεσης διαδραμάτισαν δύο νέες ιατρικές πραγματογνωμοσύνες που εκπονήθηκαν από γιατρούς μεγάλης κλινικής της Αθήνας. Οι ειδικοί μελέτησαν αναλυτικά τους φακέλους των θανόντων και, σύμφωνα με πληροφορίες, εντόπισαν ενδείξεις σοβαρών ιατρικών παραλείψεων και εσφαλμένων χειρισμών κατά τη διάρκεια της νοσηλείας. Η έρευνα είχε βρεθεί σε τέλμα για σχεδόν δύο χρόνια, καθώς οι πρώτοι εννέα πραγματογνώμονες που ορίστηκαν –γιατροί από Πάτρα και Αττική– αρνήθηκαν να αναλάβουν την υπόθεση, επικαλούμενοι υπερβολικό φόρτο εργασίας. Αυτή η στάση είχε προκαλέσει αγανάκτηση στους συγγενείς των θυμάτων, 17 από τις οικογένειες των οποίων είχαν καταθέσει μηνύσεις ζητώντας δικαιοσύνη.
Η υπόθεση είχε λάβει και πολιτικές διαστάσεις, με τον τότε αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη να ζητά την παραίτηση του διοικητή του νοσοκομείου τον Ιούνιο του 2021, λίγο μετά την έναρξη της προκαταρκτικής εξέτασης. Ο διοικητής παραιτήθηκε άμεσα, καθώς η κοινή γνώμη ζητούσε απαντήσεις για τα δυσανάλογα υψηλά ποσοστά θανάτων στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Για τις οικογένειες των θυμάτων, η εξέλιξη αποτελεί σημαντική πρόοδο μετά από χρόνια αναμονής και αμφιβολιών. Όπως επισημαίνουν, δεν πρόκειται για μια αλυσίδα ατυχών συμπτώσεων, αλλά για «τραγική αποτυχία του συστήματος υγείας» και ενδεχόμενες πράξεις ή παραλείψεις που στοίχισαν ανθρώπινες ζωές. Επιμένουν ότι μόνο η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης μπορεί να αποδώσει δικαιοσύνη και να αποτρέψει μελλοντικά παρόμοια φαινόμενα. Οι επόμενες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας αναμένεται να αποκαλύψουν κρίσιμα στοιχεία για τη λειτουργία της ΜΕΘ κατά τη διάρκεια της πανδημίας και να απαντήσουν στο βασανιστικό ερώτημα που πλανάται εδώ και τέσσερα χρόνια: θα μπορούσαν αυτοί οι 40 θάνατοι να είχαν αποφευχθεί;