Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, στο Βερολίνο, με τις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών να επικεντρώνονται στην οικονομία, την άμυνα, το μεταναστευτικό και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια νέα εποχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις, ενώ ο Γερμανός καγκελάριος υπογράμμισε τη σημασία στρατηγικής σύγκλισης ανάμεσα στις δύο χώρες και έστειλε σαφές μήνυμα προς τη Ρωσία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε την εικόνα μιας οικονομίας που έχει ανακτήσει τη σταθερότητα, την επενδυτική βαθμίδα και την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών. Τόνισε ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται πλέον στις πιο ανθεκτικές οικονομίες της Ευρωζώνης και αποτελεί πόλο προσέλκυσης επενδύσεων, ιδιαίτερα από τη Γερμανία. Παράλληλα, σημείωσε ότι η ελληνική κοινότητα στη Γερμανία, με περισσότερους από 500.000 ανθρώπους, αποτελεί ζωντανό σύνδεσμο μεταξύ των δύο χωρών. Αναφερόμενος στη δημοσιονομική πορεία της χώρας, έκανε λόγο για πλεονάσματα, μείωση του χρέους και σταθερή μεταρρυθμιστική πορεία.
Αναφορικά με τις διεθνείς εξελίξεις, ο Μητσοτάκης επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία και την ανάγκη για άμεση, άνευ όρων εκεχειρία. Επισήμανε ότι η ΕΕ οφείλει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάθε ειρηνευτική διευθέτηση και κάλεσε σε εμβάθυνση της ευρωπαϊκής στρατιωτικής συνεργασίας και της αμυντικής βιομηχανίας. Στο ίδιο πνεύμα, αναφέρθηκε και στη ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες, ζητώντας περισσότερη ευελιξία από τους θεσμούς, τονίζοντας πως «η χώρα μου δεν θα ξαναβρεθεί ποτέ στο σημείο που ήταν το 2015». Σχετικά με τις πωλήσεις οπλικών συστημάτων, και συγκεκριμένα την ενδεχόμενη πώληση Eurofighter στη Τουρκία, υπογράμμισε πως τέτοιου είδους αποφάσεις πρέπει να εναρμονίζονται με τις αρχές της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ.
Μερτς: Με τη Ρωσία δεν υπάρχει χώρος για αυταπάτες
Ο Φρίντριχ Μερτς, από την πλευρά του, υπογράμμισε την ανάγκη για ευρωπαϊκή ενότητα και αποφασιστικότητα απέναντι στις προκλήσεις της εποχής, εστιάζοντας ιδίως στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Όπως είπε, η ΕΕ θα προχωρήσει σε νέο πακέτο κυρώσεων, το 17ο κατά σειρά, εάν η Ρωσία δεν αποδεχθεί την πρόταση για 90ήμερη εκεχειρία. «Η μπάλα είναι αποκλειστικά στην πλευρά της Ρωσίας. Η ειρήνη και η ασφάλεια στην Ευρώπη δεν είναι δεδομένες. Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, θα προχωρήσουμε με νέες κυρώσεις, στην ενέργεια και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο καγκελάριος χαιρέτισε την οικονομική πρόοδο της Ελλάδας, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια χώρα που έχει κάνει τεράστια βήματα και είναι πλέον πρότυπο δημοσιονομικής πειθαρχίας και μεταρρυθμιστικής συνέπειας. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της περαιτέρω εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, της άμυνας και της μετανάστευσης.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο μεταναστευτικό, με τον Μερτς να δηλώνει ότι η δευτερογενής μετανάστευση από την Ελλάδα προς τη Γερμανία πρέπει να περιοριστεί και να ενισχυθούν οι επιστροφές. Εξέφρασε την υποστήριξή του στην αυστηροποίηση των διαδικασιών ασύλου και τόνισε πως το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως και χωρίς καθυστερήσεις. Ο Μητσοτάκης, από την πλευρά του, υπογράμμισε τη δυσκολία που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης και κάλεσε για δίκαιη κατανομή της ευθύνης μεταξύ των κρατών-μελών.
«Οι γέφυρες της Ευρώπης είναι η δύναμή της»
Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η επίσκεψή του στο Βερολίνο δεν έχει μόνο πολιτικό αλλά και ιστορικό βάρος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το Βερολίνο είναι μια πόλη που έζησε τη διαίρεση αλλά και την επανένωση ενός έθνους. Είναι μια υπενθύμιση ότι η δύναμη της Ευρώπης δεν βρίσκεται στα τείχη, αλλά στις γέφυρες».