Συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας: Πιέσεις και αβεβαιότητα

ΚΟΣΜΟΣ

Συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας: Πιέσεις και αβεβαιότητα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Κυρώσεις αν δεν πάει ο Πούτιν

14.05.2025 | 10:11

Σε καθεστώς έντονης διπλωματικής κινητικότητας και νευρικότητας εισέρχεται η διεθνής σκηνή, ενόψει των κρίσιμων συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, που έχουν προγραμματιστεί για την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη. Η συμμετοχή των βασικών πρωταγωνιστών —και ειδικά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν— παραμένει αβέβαιη, ρίχνοντας βαριά σκιά στις προοπτικές αποκλιμάκωσης της σύγκρουσης. Παρότι η ρωσική ηγεσία ήταν εκείνη που πρότεινε αρχικά την επανεκκίνηση του διαλόγου, έως τώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί η φυσική παρουσία του Βλαντίμιρ Πούτιν στις διαπραγματεύσεις. Ρωσικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ο Πούτιν ενδέχεται να μην ταξιδέψει τελικά στην Τουρκία, με τη Μόσχα να προκρίνει την αποστολή υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας υπό τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Η αβεβαιότητα αυτή ανατροφοδοτεί τον διπλωματικό σκεπτικισμό και εντείνει τις ανησυχίες για την ουσιαστική πρόθεση της Ρωσίας να επιδιώξει συμβιβαστικές λύσεις.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπογράμμισε σε αυστηρό τόνο ότι η αποχή του Ρώσου ηγέτη από τις συνομιλίες θα συνιστά ξεκάθαρη απόδειξη ότι η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για τον τερματισμό της σύρραξης. Ο Ζελένσκι εμφανίζεται αποφασισμένος να μεταβεί στην Τουρκία την Πέμπτη, αρχικά για επαφές στην Άγκυρα με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και στη συνέχεια, εφόσον απαιτηθεί, για συμμετοχή στις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη. Αναπόσπαστο στοιχείο της πολυεπίπεδης διπλωματικής εξίσωσης αποτελεί και η στάση του Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο του, Κιθ Κέλογκ, ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος θα συμμετάσχει στις συνομιλίες μόνο εφόσον ο Πούτιν δώσει το “παρών”, θεωρώντας πως η ταυτόχρονη παρουσία των δύο ηγετών μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για τη σύναψη ουσιαστικής συμφωνίας. Ο Κέλογκ επεσήμανε μάλιστα την ικανότητα του Τραμπ να “κλείνει” συμφωνίες με απευθείας διαπραγματεύσεις, επισημαίνοντας τη μοναδικότητα της εμπειρίας του σε ανάλογες κρίσεις.

Σε περίπτωση που ο Πούτιν επιλέξει τελικά να απόσχει, οι δυτικές δυνάμεις ετοιμάζουν νέο πακέτο οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι η απουσία του Ρώσου προέδρου από τον διάλογο θα ερμηνευθεί ως ένδειξη αδιαλλαξίας και θα ενεργοποιήσει συμπληρωματικά μέτρα πίεσης. Η Ευρώπη, ωστόσο, διατηρεί επιφυλάξεις ως προς το ενδεχόμενο κατάσχεσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων λόγω νομικών περιορισμών του διεθνούς δικαίου. Παρά τις εντάσεις, ο Μακρόν υπογράμμισε την προσήλωση της ΕΕ στην ειρηνική επίλυση της κρίσης, επαναλαμβάνοντας ότι στόχος των διαπραγματεύσεων παραμένει η διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, χωρίς να προκληθεί περαιτέρω διεθνής αποσταθεροποίηση.

Exit mobile version