Ινδία και Πακιστάν μίλησαν για μεγάλες απώλειες, αλλά οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν περιορισμένες ζημιές

ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία και Πακιστάν μίλησαν για μεγάλες απώλειες, αλλά οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν περιορισμένες ζημιές

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Όταν οι δορυφόροι διαψεύδουν τα τύμπανα του πολέμου

15.05.2025 | 08:33

Η τετραήμερη στρατιωτική σύγκρουση ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν ήταν η μεγαλύτερη πολεμική αντιπαράθεση των δύο πυρηνικών δυνάμεων εδώ και μισό αιώνα. Καθώς και οι δύο πλευρές χρησιμοποίησαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους για να δοκιμάσουν τα αντίπαλα συστήματα αεράμυνας και να πλήξουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ισχυρίστηκαν ότι προκάλεσαν σοβαρές ζημιές. Ωστόσο, οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι, αν και οι επιθέσεις ήταν εκτεταμένες, οι ζημιές ήταν πολύ πιο περιορισμένες απ’ ό,τι υποστήριξαν οι εμπλεκόμενοι — και φαίνεται ότι προκλήθηκαν κυρίως από την Ινδία σε πακιστανικές εγκαταστάσεις. Στην εποχή του σύγχρονου, τεχνολογικά προηγμένου πολέμου, τα πλήγματα και των δύο χωρών φαίνεται πως ήταν ιδιαίτερα στοχευμένα.

Αυτό που γίνεται ολοένα και πιο σαφές είναι ότι και οι δύο πλευρές υπέστησαν απώλειες στο στράτευμα, με την Ινδία να ανακοινώνει τον θάνατο πέντε στρατιωτών και το Πακιστάν να αναφέρει έντεκα. Η μεγαλύτερη απώλεια για την Ινδία φαίνεται να είναι η καταστροφή πολεμικών αεροσκαφών. Παρότι η ινδική κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει επίσημα πόσα καταρρίφθηκαν, διπλωμάτες και αξιωματούχοι αναφέρουν τουλάχιστον δύο — και πιθανώς περισσότερα. Η Ινδία φαίνεται να υπερίσχυσε ιδιαίτερα στο σκέλος των πληγμάτων κατά στρατιωτικών εγκαταστάσεων και αεροδρομίων του Πακιστάν, καθώς οι επιχειρήσεις μετατοπίστηκαν από συμβολικές ενέργειες επίδειξης ισχύος σε πιο ουσιαστικά πλήγματα κατά των αμυντικών δυνατοτήτων.

Υψηλής ανάλυσης δορυφορικές εικόνες, πριν και μετά τα πλήγματα, δείχνουν σαφείς φθορές σε πακιστανικές εγκαταστάσεις λόγω ινδικών επιθέσεων — περιορισμένων, αλλά ακριβών. Στη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στο Μπολάρι, λιγότερο από 160 χιλιόμετρα από το πακιστανικό λιμάνι του Καράτσι, οι Ινδοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι χτύπησαν υπόστεγο αεροσκαφών με ακρίβεια. Οι εικόνες επιβεβαιώνουν εμφανή ζημιά σε αυτό που φαίνεται να είναι υπόστεγο.

Η αεροπορική βάση Νουρ Χαν, σε απόσταση περίπου 25 χιλιομέτρων από το αρχηγείο του Πακιστανικού Στρατού και το γραφείο του πρωθυπουργού — και κοντά στην μονάδα που διαχειρίζεται το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας — ήταν ίσως ο πιο ευαίσθητος στρατιωτικός στόχος που έπληξε η Ινδία. Ο ινδικός στρατός ανέφερε ότι στόχευσε ειδικά τους διαδρόμους προσγείωσης και άλλες υποδομές σε βασικές πακιστανικές αεροπορικές βάσεις. Οι δορυφορικές εικόνες κατέγραψαν τις ζημιές. Στις 10 Μαΐου, το Πακιστάν εξέδωσε ειδοποίηση για τη βάση του Ραχίμ Γιαρ Χαν, δηλώνοντας ότι ο διάδρομος δεν ήταν λειτουργικός. Στη βάση Σαργκόντα, στην επαρχία Παντζάμπ του Πακιστάν, οι Ινδοί ανακοίνωσαν ότι χρησιμοποίησαν κατευθυνόμενα όπλα για να πλήξουν δύο τμήματα του διαδρόμου.

Το πακιστανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως έπληξε δύο δωδεκάδες ινδικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Αν και Ινδοί αξιωματούχοι έχουν αναγνωρίσει «περιορισμένες ζημιές» σε τέσσερις βάσεις, δεν έχουν δοθεί περισσότερες λεπτομέρειες. Οι δορυφορικές εικόνες από τα σημεία που ισχυρίζεται το Πακιστάν ότι χτύπησε είναι περιορισμένες και μέχρι στιγμής δεν δείχνουν εμφανείς ζημιές — ακόμη και σε βάσεις για τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις στρατιωτικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με πακιστανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι κατέστρεψαν την ινδική βάση Ουνταμπούρ. Η οικογένεια ενός Ινδού στρατιώτη επιβεβαίωσε τον θάνατό του εκεί. Ωστόσο, δορυφορική εικόνα της 12ης Μαΐου δεν δείχνει εμφανείς ζημιές στη βάση.

Ετικέτες
Exit mobile version