Microsoft απολύσεις: Ο CEO Σάτια Ναντέλα δήλωσε πρόσφατα ότι σε ορισμένα έργα της Microsoft «το 20–30% του κώδικα έχει παραχθεί από λογισμικό»
Σε νέο κύμα απολύσεων προχωρά η Microsoft, ανακοινώνοντας την κατάργηση περίπου 6.000 θέσεων εργασίας, αριθμός που αντιστοιχεί σχεδόν στο 3% του παγκόσμιου εργατικού της δυναμικού. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη περικοπή προσωπικού της εταιρείας εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια, με τη μεγαλύτερη «αιμορραγία» να σημειώνεται στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, όπου εδρεύει η εταιρεία. Σύμφωνα με έγγραφα που κατατέθηκαν στις αρχές της Ουάσινγκτον, 1.985 εργαζόμενοι στην περιοχή Redmond –την «καρδιά» της Microsoft– χάνουν τη δουλειά τους, κυρίως σε τομείς όπως η ανάπτυξη λογισμικού και η διαχείριση έργων. Από αυτούς, περίπου 1.500 εργάζονταν με φυσική παρουσία και οι υπόλοιποι εξ αποστάσεως. Η τελευταία ημέρα εργασίας τους έχει οριστεί για τον Ιούλιο. Η εταιρεία απασχολούσε συνολικά 228.000 εργαζομένους μέχρι τον Ιούνιο του 2023, με το 55% εξ αυτών στις ΗΠΑ. Το νέο κύμα απολύσεων ακολουθεί εκείνο του Ιανουαρίου 2023, όταν είχαν καταργηθεί 10.000 θέσεις εργασίας.
Η Microsoft διευκρίνισε ότι οι απολύσεις δεν περιορίζονται σε συγκεκριμένα τμήματα ή γεωγραφικές περιοχές, αλλά αγγίζουν όλους τους τομείς, από το Xbox και το LinkedIn, έως την ανάπτυξη AI και τις εσωτερικές δομές διοίκησης. Σύμφωνα με την οικονομική διευθύντρια της εταιρείας, Έιμι Χουντ, ο στόχος είναι η συγκρότηση «ομάδων υψηλής απόδοσης» και η ενίσχυση της ευελιξίας, μέσω μείωσης των ιεραρχικών επιπέδων. Όπως τόνισε, «η ανάπτυξη των τελευταίων ετών οδήγησε σε υπερβολική διεύρυνση του οργανισμού, η οποία τώρα επανεξετάζεται υπό πιο ρεαλιστικά δεδομένα».
Εν μέσω κερδοφορίας και επενδύσεων 80 δισ. δολαρίων στην AI
Η απόφαση προκαλεί ερωτήματα, καθώς έρχεται λίγες εβδομάδες μετά τη δημοσίευση θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο του 2024, με την εταιρεία να υπερβαίνει τις προβλέψεις της Wall Street σε πωλήσεις και καθαρά κέρδη. Ταυτόχρονα, η Microsoft έχει δρομολογήσει κολοσσιαίες επενδύσεις, ύψους 80 δισ. δολαρίων, για την ανάπτυξη υποδομών τεχνητής νοημοσύνης και data centers. Ο CEO Σάτια Ναντέλα είχε δηλώσει πρόσφατα ότι «σε ορισμένα έργα, έως και το 30% του κώδικα παράγεται ήδη από λογισμικό AI». Παρότι η AI βρίσκεται στο επίκεντρο της επενδυτικής στρατηγικής, οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι απολύσεις δεν οφείλονται (ακόμη) στην αντικατάσταση θέσεων εργασίας από τεχνητή νοημοσύνη. Όπως εξηγεί ο Ντάνιελ Ζάο, επικεφαλής οικονομολόγος στην Glassdoor, «πολλές μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες αναδιπλώνονται από την επιθετική πολιτική προσλήψεων που ακολούθησαν τα πρώτα μεταπανδημικά χρόνια». Οι απολύσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, πολυεπίπεδες διοικητικές δομές που κρίνονται πλέον περιττές σε περιβάλλον βραδύτερης ανάπτυξης.
Αντιδράσεις έχουν καταγραφεί και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με ορισμένα στελέχη της Microsoft να δημοσιοποιούν δημόσια τις δυσκολίες της απόφασης. Ο αντιπρόεδρος της εταιρείας για τις κοινότητες προγραμματιστών, Σκοτ Χάνσελμαν, ανέφερε: «Είναι η πρώτη φορά που απολύω ανθρώπους για λόγους που δεν επέλεξα. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν όνειρα, ανάγκες και οικογένειες. Σήμερα χύθηκαν πολλά δάκρυα». Η Microsoft από την πλευρά της περιορίστηκε να κάνει λόγο για «αναγκαίες οργανωτικές αλλαγές σε ένα δυναμικά εξελισσόμενο περιβάλλον».
Οι απολύσεις της Microsoft εντάσσονται σε ένα ευρύτερο κύμα ανασυγκρότησης του τεχνολογικού τομέα, που προσπαθεί να επανέλθει σε ισορροπία μετά την «έκρηξη» της ζήτησης διαδικτυακών υπηρεσιών την περίοδο της πανδημίας. Ο Κόρι Στάιλ, οικονομολόγος της πλατφόρμας Indeed, σημειώνει: «Όταν η ανάπτυξη επιβραδύνεται, αρχίζει να τίθεται το ερώτημα πόσο απαραίτητες είναι όλες οι βαθμίδες διοίκησης. Οι απολύσεις ίσως δείχνουν μια προσπάθεια μακροπρόθεσμου σχεδιασμού».
