Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

24

Ιουνίου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Τροπολογία offshore: Αντιδρά η αντιπολίτευση – “Κάνουμε το αντίθετο από ό,τι καταγγέλλουν”, λέει ο Φλωρίδης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τροπολογία offshore: Αντιδρά η αντιπολίτευση – “Κάνουμε το αντίθετο από ό,τι καταγγέλλουν”, λέει ο Φλωρίδης

Τροπολογία offshore: «Για ποιον νομοθείτε;» ρωτάει το ΠΑΣΟΚ, για «σκανδαλώδη τροπολογία» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε κλίμα έντασης συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη συμμετοχή συγγενών πολιτικών προσώπων σε εταιρείες του εξωτερικού. Η κυβέρνηση μιλά για ενίσχυση της διαφάνειας, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για θεσμική οπισθοδρόμηση. Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, διατηρείται η απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων (Πρωθυπουργός, Υπουργοί, Βουλευτές, Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι κ.ά.) σε εταιρείες με έδρα την αλλοδαπή, χωρίς γεωγραφικό ή φορολογικό περιορισμό.

Ωστόσο, αλλάζει το πλαίσιο για συγγενικά και συνδεδεμένα πρόσωπα αυτών των πολιτικών: πλέον, επιτρέπεται η συμμετοχή τους σε εταιρείες με έδρα το εξωτερικό, υπό την προϋπόθεση ότι οι χώρες αυτές δεν είναι χαρακτηρισμένες ως μη συνεργάσιμες ή με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, βάσει του άρθρου 65 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση, η νέα ρύθμιση επιδιώκει τον «εξορθολογισμό» των περιορισμών οικονομικής δραστηριότητας για πρόσωπα που δεν έχουν επιλέξει ενεργό πολιτική δράση, αλλά συνδέονται συγγενικά με πολιτικούς.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, υπερασπιζόμενος τη ρύθμιση, τόνισε ότι η κυβέρνηση κάνει ακριβώς το αντίθετο από ό,τι της προσάπτει η αντιπολίτευση: «Εμείς κλείνουμε την πόρτα, όχι την ανοίγουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ. Ο υπουργός ανέφερε πως οι απαγορεύσεις για πολιτικά πρόσωπα είναι απόλυτες, ενώ οι περιορισμοί στους συγγενείς τους εστιάζουν σε χώρες φορολογικά ύποπτες ή αδιαφανείς. «Δεν μπορεί συγγενής πολιτικού να έχει δραστηριότητα σε χώρα που δεν συνεργάζεται φορολογικά με την Ελλάδα», πρόσθεσε, υπεραμυνόμενος της συνταγματικής και ευρωπαϊκής αρχής της αναλογικότητας.

«Οπισθοδρόμηση στη διαφάνεια»

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι η τροπολογία υπονομεύει το πλαίσιο διαφάνειας και ελέγχου του πολιτικού χρήματος. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος, υποστήριξε ότι η ρύθμιση νομιμοποιεί τη συγκάλυψη συμφερόντων μέσω συγγενικών προσώπων, ενώ δεν συνοδεύεται από πρόσθετα εργαλεία ελέγχου, όπως ενίσχυση του «πόθεν έσχες» ή αυστηρότερη εποπτεία. Ακόμη πιο αιχμηρή ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έκανε λόγο για «σκανδαλώδη τροπολογία» που εισήχθη νυχτερινά, αφήνοντας παραθυράκια για τη δημιουργία και διαχείριση εξωχώριων εταιρειών από συγγενείς μελών της κυβέρνησης. Στην ανακοίνωσή του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι η ρύθμιση ακυρώνει τις απαγορεύσεις που θεσπίστηκαν το 2016 επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο όρος «εξωχώρια εταιρεία» προσδιορίστηκε ρητά και επεκτάθηκε σε όλες τις αλλοδαπές εταιρείες, ανεξαρτήτως καθεστώτος.

Η κυβέρνηση υπεραμύνεται της τροπολογίας ως συνταγματικά επιβεβλημένης και θεσμικά συνεπούς, υπογραμμίζοντας ότι δεν αίρει τον έλεγχο, αλλά τον στοχεύει εκεί όπου πραγματικά χρειάζεται: σε ύποπτες δομές και μη συνεργάσιμα κράτη. Η αντιπολίτευση, από την άλλη, προειδοποιεί για επικίνδυνη αποδυνάμωση των μηχανισμών πρόληψης της διαπλοκής, τονίζοντας ότι η διαφάνεια πρέπει να υπερισχύει της ευχέρειας οικονομικής δραστηριότητας — ιδίως όταν πρόκειται για πρόσωπα με προνομιακή πρόσβαση στην εξουσία.

Η τροπολογία έχει ήδη κατατεθεί και ενσωματωθεί στο προς ψήφιση νομοσχέδιο. Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στην εφαρμογή του νέου πλαισίου και στο κατά πόσον θα συνοδευτεί από αυστηρότερους ελέγχους, πραγματική εποπτεία και διαφάνεια στη διασύνδεση των συγγενών πολιτικών προσώπων με αλλοδαπές εταιρικές οντότητες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις