Βελόπουλος Τέμπη: «Ξέρουμε καλύτερα από εσάς πώς αλλοιώνονται τα βίντεο. Μας λέτε και για ψεκασμένους λογαριασμούς 50.000 ατόμων;»
Σαφείς αποστάσεις από θεωρίες που διακινήθηκαν το προηγούμενο διάστημα για «χαμένα βαγόνια» και «παραπάνω νεκρούς» στην τραγωδία των Τεμπών πήρε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος ωστόσο άσκησε δριμεία κριτική στο τεχνικό πόρισμα του καθηγητή Δημήτρη Καρώνη του ΕΜΠ, αμφισβητώντας ευθέως τη μεθοδολογία και τα συμπεράσματά του. Ο κ. Βελόπουλος διευκρίνισε ότι ουδέποτε υποστήριξε προσωπικά τα σενάρια περί περισσότερων νεκρών ή επιπλέον βαγονιών, επισημαίνοντας ότι αναφέρθηκε δημόσια μόνο σε ερωτήματα συγγενών και σε δημοσιεύματα του Τύπου. Όπως είπε, «πότε είπα ότι υπήρχαν παραπάνω νεκροί; Πότε μίλησα για τρία χαμένα βαγόνια; Ανέφερα άρθρο της Καθημερινής». Απαντώντας, μάλιστα, στις κατηγορίες περί συνωμοσιολογίας, πρόσθεσε με σκωπτικό ύφος: «Ξέρουμε καλύτερα από εσάς πώς αλλοιώνονται τα βίντεο. Μας λέτε και για ψεκασμένους λογαριασμούς 50.000 ατόμων;».
Αναφερόμενος ειδικά στο επίμαχο πόρισμα του ΕΜΠ, ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης χαρακτήρισε τον κ. Καρώνη «αναξιόπιστο», θέτοντας ζήτημα εγκυρότητας των στοιχείων που παρουσιάστηκαν. Επικαλέστηκε μάλιστα απόρρητη έκθεση της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με την οποία – όπως υποστήριξε – δεν καταγράφηκαν βίντεο από το σημείο του δυστυχήματος την 28η Φεβρουαρίου 2023. «Πώς λοιπόν λέει ότι είδε βίντεο; Εκτός αν είναι χρονοταξιδιώτης», σχολίασε δηκτικά.
Ο κ. Βελόπουλος επέκρινε επίσης τη δομή του πορίσματος, υποστηρίζοντας ότι βασίζεται σε εικασίες και όχι σε πειραματικά δεδομένα. «Επιστήμη δεν σημαίνει υπόθεση. Σημαίνει θεωρία, πείραμα και απόδειξη. Δεν μπορείς στο συμπέρασμα να γράφεις “είναι λογικό να υποτεθεί”», είπε χαρακτηριστικά. Τέλος, πρότεινε την προσφυγή σε ανεξάρτητη διεθνή επιστημονική αξιολόγηση, μέσω της ανάθεσης νέας πραγματογνωμοσύνης σε τρία κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια διαδικασία θα μπορούσε να ενισχύσει τη διαφάνεια και την αξιοπιστία των συμπερασμάτων. «Το σκορ μπορεί να βγει 3-0, μπορεί και 2-1. Ας εμπιστευτούμε τη διεθνή επιστημονική κοινότητα», δήλωσε.
