Άρνηση αξιολόγησης: Στο πειθαρχικό 2.500 εκπαιδευτικοί

ΕΛΛΑΔΑ

Άρνηση αξιολόγησης: Στο πειθαρχικό 2.500 εκπαιδευτικοί

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Άρνηση αξιολόγησης: Το μήνυμα Ζαχαράκη

16.05.2025 | 10:35

Η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει χωρίς υπαναχωρήσεις στην εφαρμογή της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, παρά τις αντιδράσεις που συνεχίζονται από την εκπαιδευτική κοινότητα και συνδικαλιστικά όργανα. Το μήνυμα που εξέπεμψε η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής της με το Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ), ήταν ξεκάθαρο: η διαδικασία αξιολόγησης θα προχωρήσει κανονικά, χωρίς αλλαγή στρατηγικής. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Καθημερινή, ήδη 2.500 εκπαιδευτικοί που είτε αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην αξιολόγηση είτε παρεμπόδισαν τη διαδικασία, έχουν κληθεί σε πειθαρχική διαδικασία, με βάση το θεσμικό πλαίσιο που ενεργοποιεί σχετικές κυρώσεις για την άρνηση συμμετοχής σε προβλεπόμενες διοικητικές διαδικασίες.

Το αυστηρό αυτό πλαίσιο είχε άλλωστε προαναγγείλει με σαφήνεια ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρόσφατη επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας, δηλώνοντας: «Αν κάποιος αρνείται επί της αρχής να αξιολογηθεί, δεν πρέπει να έχει θέση στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης». Κατά τη διάρκεια τρίωρης συνάντησης με τη ΔΟΕ στο υπουργείο Παιδείας, η κα. Ζαχαράκη ξεκαθάρισε ότι η αξιολόγηση αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, όχι εργαλείο τιμωρίας, αλλά μέσο βελτίωσης του δημόσιου σχολείου. «Δεν θα υπάρξει καμία υπαναχώρηση από τον νόμο», σημείωσε χαρακτηριστικά, επιμένοντας στη συνέχιση του διαλόγου για επιμέρους τεχνικές βελτιώσεις, κυρίως στο γραφειοκρατικό σκέλος της διαδικασίας.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου κάνει λόγο για αναγκαία θεσμική αλλαγή, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού του εκπαιδευτικού συστήματος και καλλιέργειας κουλτούρας διαρκούς επιμόρφωσης και λογοδοσίας. Παρά τις ενστάσεις για το περιεχόμενο, την εφαρμογή και τη στόχευση της αξιολόγησης, το υπουργείο εμφανίζεται αποφασισμένο να ολοκληρώσει την εφαρμογή του νόμου, ενισχύοντας, όπως αναφέρεται, τη διαφάνεια και την αποδοτικότητα του εκπαιδευτικού έργου.

Από την πλευρά της, η Διδασκαλική Ομοσπονδία επιμένει ότι η αξιολόγηση, όπως εφαρμόζεται σήμερα, παραμένει τιμωρητική, ενώ υπονομεύει το συλλογικό πνεύμα και το αυτοδιοίκητο της σχολικής μονάδας. Στο επίκεντρο των αιτιάσεων βρίσκεται και η απειλή πειθαρχικών διώξεων, η οποία, όπως σημειώνουν, διευρύνει το ρήγμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς και την Πολιτεία.

Exit mobile version