Γεωργιάδης ΣΚΑΙ: «Η χώρα έχει μπει σε έναν δρόμο, ο πλανήτης είναι σε μια αστάθεια, δεν πρέπει να αφήσουμε κακούς ανθρώπους για τους ιδιοτελείς σκοπούς να καταστρέψουν την Ελλάδα»
Ο Άδωνις Γεωργιάδης επανήλθε σήμερα στην υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών, με μια ιδιαίτερα σκληρή τοποθέτηση απέναντι στη Ζωή Κωνσταντοπούλου, με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις της για τον νεκρό μηχανοδηγό της εμπορικής αμαξοστοιχίας και την αντιπαράθεση γύρω από το νέο πόρισμα του ΕΜΠ. Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο Υπουργός Υγείας προχώρησε σε οξύτατη προσωπική επίθεση, κατηγορώντας την κ. Κωνσταντοπούλου ότι χρησιμοποιεί την τραγωδία για προσωπική προβολή και πολιτικό όφελος. «Σιχάθηκα την Κωνσταντοπούλου όταν την άκουσα να βρίζει τον νεκρό μηχανοδηγό, αποκαλώντας τον λαθρέμπορο, την ώρα που οι γονείς του είναι ζωντανοί και την ακούνε», είπε με έντονη συναισθηματική φόρτιση. «Δεν την ενδιέφερε ποτέ ο άνθρωπος. Την ενδιέφερε μόνο το ιδιοτελές, ατομικό της συμφέρον». Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στην προσωπική στοχοποίηση που έχει δεχθεί, λέγοντας πως έχει υποστεί «λάσπη» και «bullying» με χυδαίους χαρακτηρισμούς, όμως – όπως είπε – ακόμα και τότε επέλεξε να μην αντιδράσει με κραυγές ή υπερβολές, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει χώρος για πανηγυρισμούς όταν υπάρχουν 57 νεκροί».
«Το ψέμα δεν παρηγορεί τις οικογένειες – Να βρούμε την αλήθεια»
Αναφερόμενος στο πόρισμα του καθηγητή Θανάση Καρώνη από το ΕΜΠ, το οποίο καταρρίπτει ισχυρισμούς περί λαθρεμπορίου επικίνδυνων χημικών (όπως τα «ξυλόλια»), ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι: «Το να επικρατήσει ένα ψέμα, όσο βολικό κι αν είναι για κάποιους, δεν θα κάνει καλύτερη τη ζωή των συγγενών των θυμάτων. Ο μόνος τρόπος να υπάρξει δικαίωση είναι να βρούμε την αλήθεια και να τιμωρηθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι». Επέμεινε, δε, ότι η παγίωση της σύγχυσης και της παραπληροφόρησης γύρω από τα αίτια της τραγωδίας αποτελεί απειλή για τη θεσμική και κοινωνική συνοχή της χώρας. «Η Ελλάδα έχει μια ιστορική ροπή στον διχασμό. Είναι εύκολο να τσακωνόμαστε, το κάνουμε από τα αρχαία χρόνια», ανέφερε, σημειώνοντας ότι «η χώρα δεν πρέπει να επιτρέψει σε κακούς και ιδιοτελείς ανθρώπους να εργαλειοποιήσουν τον πόνο για να διαλύσουν ό,τι χτίστηκε».
Ο υπουργός Υγείας επιχείρησε να μετατοπίσει τη συζήτηση σε ένα ευρύτερο εθνικό πλαίσιο, τονίζοντας ότι η Ελλάδα κινείται αυτή τη στιγμή σε μια ευάλωτη διεθνή συγκυρία και πως ο διχασμός, η τοξικότητα και οι ακρότητες δεν βοηθούν. «Να τιμωρηθούν οι ένοχοι, αλλά να μην καταστραφεί η Ελλάδα», κατέληξε με νόημα, δίνοντας έτσι έμφαση στη θεσμική ψυχραιμία και στη θεμελίωση της δικαιοσύνης μέσα από αποδείξεις και όχι εντυπώσεις.
