Σε σκηνικό κινηματογραφικής επίθεσης με ξεκάθαρο μαφιόζικο χαρακτήρα εξελίχθηκε το συμβάν που σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στα Άνω Λιόσια, με στόχο έναν 42χρονο επιχειρηματία, γνωστό στις αρχές για την εμπλοκή του σε σοβαρές ποινικές υποθέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί εντόπισαν περισσότερους από 40 κάλυκες, μετά από αυτοψία στα σημεία που υπέδειξε το ίδιο το θύμα της επίθεσης, το οποίο φέρεται να διατηρεί επιχειρήσεις καυσίμων και να έχει στο παρελθόν χαρακτηριστεί ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης. Το περιστατικό σημειώθηκε λίγο πριν τις 23:00, όταν ο 42χρονος τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση αναφέροντας πως δέχθηκε ένοπλη επίθεση στην οδό Φυλής. Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε, ενώ αναχωρούσε από επιχείρησή του στην οδό Οδυσσέα Ελύτη, έγινε στόχος πυρών από μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού, της οποίας ο συνεπιβάτης άνοιξε πυρ με καλάσνικοφ.
Το όχημα του επιχειρηματία, τύπου SUV, ήταν θωρακισμένο, γεγονός που απέτρεψε τον τραυματισμό του, παρά την σφοδρότητα της επίθεσης. Μετά την επίθεση, ο 42χρονος φέρεται να μετέβη σε άλλο πρατήριο που του ανήκει στη Μεταμόρφωση και επικοινώνησε με το Τμήμα Εκβιαστών της Ασφάλειας. Ακολούθησε εκτεταμένη έρευνα στην οδό Ελύτη και στην οδό Φυλής, όπου οι αρχές εντόπισαν 16 και 25 κάλυκες αντίστοιχα. Η ΕΛ.ΑΣ. έχει ήδη ξεκινήσει την ανάλυση υλικού από κάμερες ασφαλείας για να εντοπιστούν οι διαδρομές διαφυγής των δραστών.
Το παρελθόν του 42χρονου και τα σενάρια της ΕΛ.ΑΣ.
Το θύμα της επίθεσης δεν είναι άγνωστο στις διωκτικές αρχές. Το όνομά του περιλαμβανόταν στην εκτενή δικογραφία που είχε συντάξει η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος στις 5 Μαρτίου, και στην οποία περιγράφεται ως μέλος εγκληματικής ομάδας με δράση σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Μύκονο. Η ΕΛ.ΑΣ. εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο η απόπειρα δολοφονίας να αποτελεί αντίποινα για την εκτέλεση του 55χρονου Γιώργου Μοσχούρη – γνωστού με το προσωνύμιο «Θαμνάκια» – τον περασμένο Απρίλιο στο Χαλάνδρι. Ο Μοσχούρης φέρεται να είχε εμπλακεί στο λαθρεμπόριο τσιγάρων, τομέα στον οποίο δραστηριοποιείται η ρωσόφωνη μαφία, ενώ υπήρχαν πληροφορίες για προσωπικές διαφορές με τον 42χρονο. Ένα εναλλακτικό σενάριο που εξετάζεται, είναι η πιθανότητα η εντολή της επίθεσης να δόθηκε μέσα από το σωφρονιστικό σύστημα.
Το ιστορικό του 42χρονου είναι μακρύ και βεβαρυμμένο. Ανάμεσα στα καταγεγραμμένα περιστατικά:
-
Το 2006 συνελήφθη για απειλή.
-
Το 2011, σε έλεγχο της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., βρέθηκε να κατέχει σιδερογροθιά και κατηγορήθηκε για παράβαση του νόμου περί όπλων.
-
Το 2012, και πάλι στο Κερατσίνι, συνελήφθη για ψευδή καταμήνυση.
-
Το 2013 συνελήφθη από την Ασφάλεια Παλλήνης κατόπιν εντάλματος.
-
Το 2021 του ασκήθηκε δίωξη για ενδοοικογενειακή βία, ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος με εντολή εισαγγελέα.
Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει και η εμπλοκή του στη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, τον Απρίλιο του 2021. Συνελήφθη το 2023 έπειτα από ένταλμα για “ανθρωποκτονία με δόλο κατά συναυτουργία”, όμως αθωώθηκε στη συνέχεια. Επιπλέον, από το Τμήμα Δημόσιας Ασφάλειας του Πειραιά είχε σχηματιστεί δικογραφία εις βάρος του, του αδελφού του και τριών ακόμη ατόμων, για σειρά αδικημάτων, ανάμεσά τους ληστεία, απόπειρα ανθρωποκτονίας, και αποδοχή προϊόντων εγκλήματος. Οι αρχές συνεχίζουν με εντατικούς ρυθμούς την έρευνα, επιχειρώντας να χαρτογραφήσουν με ακρίβεια τη διαδρομή των δραστών πριν και μετά την επίθεση. Το περιστατικό εντάσσεται σε ένα σκηνικό αυξανόμενης βίας, που θυμίζει «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» στο περιθώριο του οργανωμένου εγκλήματος στην Αττική.