Τι απαντά η εταιρεία
Έντονη πολιτική, θεσμική και κοινωνική αναταραχή έχει προκαλέσει το διαφημιστικό drone show της Adidas που πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαΐου στο Ζάππειο Μέγαρο, προκαλώντας την εντύπωση ότι εξελίσσεται με φόντο –ή ακόμα και πάνω από– την Ακρόπολη. Οι εικόνες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ειδησεογραφικά δίκτυα, στις οποίες φαίνεται ο ουρανός της Αθήνας να φωτίζεται από τα λογότυπα της γνωστής πολυεθνικής εταιρείας, στάθηκαν αφορμή για πληθώρα αντιδράσεων που αφορούν όχι μόνο τη νομιμότητα της δράσης, αλλά και την ηθική διάσταση της εμπορικής αξιοποίησης ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η Adidas, σε ανακοίνωσή της, προσπάθησε να απαντήσει στην κατακραυγή που προκλήθηκε, διαβεβαιώνοντας πως η δράση της διεξήχθη νόμιμα και με πλήρη σεβασμό στους κανόνες. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι το show πραγματοποιήθηκε αυστηρά εντός των ορίων του Ζαππείου Μεγάρου, σύμφωνα με τις άδειες που είχαν ληφθεί, και ότι ουδεμία εικόνα της Ακρόπολης χρησιμοποιήθηκε για εμπορικούς ή άλλους σκοπούς. Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις αυτές, η οπτική σύνδεση των πτήσεων με τον Παρθενώνα, καθώς και η συμβολική τους ένταξη στον ίδιο πολιτιστικό ορίζοντα, ενίσχυσαν την πεποίθηση ότι πρόκειται για μια περίπτωση αμφιλεγόμενης διαφημιστικής εκμετάλλευσης.
📌 Αναφορικά με διαφήμιση εταιρείας αθλητικών ειδών στην οποία φέρεται να απεικονίζεται η Ακρόπολη, ανακοινώνεται ότι:
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του #ΥΠΠΟ καταθέτουν εντός της ημέρας μήνυση κατά παντός υπευθύνου για παραβίαση της αρχαιολογικής νομοθεσίας. (1/2)
— Υπουργείο Πολιτισμού (@cultureGR) May 16, 2025
Το Υπουργείο Πολιτισμού αντέδρασε άμεσα και με ιδιαίτερη οξύτητα. Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μίλησε για ξεκάθαρη παραβίαση της αρχαιολογικής νομοθεσίας, επισημαίνοντας ότι η διοίκηση του Ζαππείου όφειλε να ζητήσει την έγκριση του ΥΠΠΟ προτού παραχωρήσει τον χώρο. Η υπουργός τόνισε ότι το θέαμα, όπως αποτυπώθηκε από συγκεκριμένες οπτικές γωνίες, προκαλεί την ψευδαίσθηση πως τα drones πετούσαν επάνω από την Ακρόπολη, και προχώρησε σε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου. «Είναι μια δυσάρεστη εικόνα – ένα παπούτσι της Adidas να φαίνεται σαν να κλωτσά την Ακρόπολη», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ραδιοφωνική της παρέμβαση, υπογραμμίζοντας τον προσβλητικό χαρακτήρα του διαφημιστικού εγχειρήματος.
Σε συνέχεια της πολιτικής κινητοποίησης, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση. Η έρευνα, την οποία θα διενεργήσει το Τμήμα Ασφαλείας Ακροπόλεως, στοχεύει να διερευνήσει εάν υπήρξαν παραβιάσεις του νόμου περί αρχαιοτήτων ή άλλες αξιόποινες πράξεις. Παράλληλα, το υπουργείο Πολιτισμού ήρθε σε επικοινωνία με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, προκειμένου να διευκρινιστεί αν η διαδικασία αδειοδότησης τηρήθηκε στο ακέραιο.
About last night #Athens near Zappeion #promo @adidasrunning #Adizero with #drones
Wish i had them #running pic.twitter.com/K6spC6kyVM— Άρης 🤖 Λούβρης (@LouvrisAris) May 16, 2025
Από την πλευρά της, η Πολιτική Αεροπορία υπερασπίστηκε τη νομιμότητα του drone show, δηλώνοντας ότι η άδεια εκδόθηκε με βάση τις ισχύουσες προδιαγραφές και έπειτα από αξιολόγηση κινδύνου. Μάλιστα, η Αρχή προχώρησε στη δημοσιοποίηση φωτογραφιών, στις οποίες –σύμφωνα με την ίδια– αποδεικνύεται ότι τα drones πέταξαν σε ασφαλή απόσταση από τον ιερό βράχο και εντός του προκαθορισμένου ελεγχόμενου χώρου.
Στο μεταξύ, αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία που διοργάνωσε το σόου, η DRNS Show Experience IKE, υπέβαλε αίτημα για την παραχώρηση 200 τ.μ. εξωτερικού χώρου δίπλα στο Ζάππειο, έναντι συμβολικού ποσού 380 ευρώ. Η άδεια εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, η οποία με ανακοίνωσή της υποστήριξε ότι ακολούθησε πλήρως τις προβλεπόμενες διαδικασίες και την ισχύουσα τιμολογιακή πολιτική.
Εξηγήσεις ζητούν Πιερρακάκης – Μενδώνη
Η αντίδραση του Υπουργείου Οικονομικών υπήρξε άμεση. Ο αρμόδιος υπουργός, Κυριάκος Πιερρακάκης, κάλεσε τη διοίκηση του Ζαππείου σε έγγραφες εξηγήσεις, κάνοντας λόγο για απαρχαιωμένο θεσμικό πλαίσιο και παρωχημένη τιμολόγηση, η οποία δεν ανταποκρίνεται στην πολιτιστική και ιστορική αξία του χώρου. Πηγές του υπουργείου προανήγγειλαν νομοθετική παρέμβαση με στόχο τη συνολική μεταρρύθμιση της πολιτικής αξιοποίησης των κοινωφελών ιδρυμάτων και των δημοσίων κληροδοτημάτων, συμπεριλαμβανομένης της θέσπισης ρητρών, ελέγχων και σύγχρονης τιμολογιακής πολιτικής.
Το περιστατικό, ωστόσο, πήρε γρήγορα και κομματική διάσταση. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έκανε λόγο για θλιβερή υπενθύμιση της ανάγκης σεβασμού των πολιτιστικών συμβόλων της χώρας, ενώ στηλίτευσε τη διακριτική μεταχείριση, φέρνοντας ως παράδειγμα την απόρριψη αιτήματος του σκηνοθέτη Γιώργου Λάνθιμου για γυρίσματα στην Ακρόπολη. Σε οξύ τόνο κινήθηκε και η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μίλησε για «απαράδεκτο θέαμα» και ζήτησε πολιτική λογοδοσία από την υπουργό Πολιτισμού, θέτοντας παράλληλα θέμα επανάληψης αντίστοιχων περιστατικών στο παρελθόν.
Το ΚΚΕ, από την πλευρά του, καταφέρθηκε συνολικά κατά της πολιτικής εμπορευματοποίησης των μνημείων, την οποία απέδωσε στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για περιορισμό της δημόσιας χρηματοδότησης και προώθηση ιδιωτικών πηγών εσόδων. Επεσήμανε ότι παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί κατ’ επανάληψη την τελευταία δεκαετία, με διαφημίσεις, φωτογραφήσεις και εκδηλώσεις οίκων μόδας στους πιο εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους της χώρας, από τον Παρθενώνα μέχρι το Σούνιο.
Η εικόνα ενός γιγαντιαίου αθλητικού παπουτσιού να «πατά» την Ακρόπολη μέσω προβολής με drones, αποτελεί μια ακόμα θλιβερή υπενθύμιση της ανάγκης για ξεκάθαρα θεσμικά όρια και σεβασμό απέναντι στην πολιτιστική μας κληρονομιά. 👉https://t.co/EOuOQF7m7R pic.twitter.com/iOehvMXUqP
— ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής (@pasok) May 16, 2025
Ιδιαίτερα ηχηρές ήταν και οι τοποθετήσεις σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης και δημόσιας ζωής. Ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας έκανε λόγο για «ανίερη προσπάθεια εμπορευματοποίησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς», δηλώνοντας ότι ο Δήμος θα σταθεί απέναντι σε κάθε ανάλογη ενέργεια. Ο Παύλος Γερουλάνος, με προσωπικό τόνο, δήλωσε στα κοινωνικά δίκτυα ότι δεν επιθυμεί να φοράει ξανά προϊόντα της Adidas, καταγγέλλοντας την έλλειψη σεβασμού απέναντι στην πολιτιστική ταυτότητα της χώρας.
Ο πολιτισμός μας είναι θέμα Δημοκρατίας.
Ο ιερός βράχος της Ακρόπολης επιβάλλει τον σεβασμό όλων μας.
Ο Δήμος της Αθήνας θα σταθεί απέναντι σε κάθε ανίερη προσπάθεια εμπορευματοποίησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. #ακροπολη #adidas pic.twitter.com/j4OFsNuu7E
— Haris Doukas (@h_doukas) May 16, 2025
Το διαφημιστικό show της Adidas στο Ζάππειο, παρά τις τυπικές εγκρίσεις και τις διαβεβαιώσεις περί νομιμότητας, πυροδότησε έναν βαθύτερο θεσμικό και πολιτικό προβληματισμό: πού τελειώνει η νόμιμη εμπορική δράση και πού αρχίζει η ηθική ευθύνη απέναντι σε σύμβολα με παγκόσμια ιστορική και πολιτιστική σημασία; Το ερώτημα αυτό επανέρχεται με ένταση, με φόντο την Ακρόπολη, κάθε φορά που η γραμμή ανάμεσα στο πολιτιστικό κεφάλαιο και την εμπορική του εκμετάλλευση γίνεται θολή – και κάθε φορά που η κοινωνία καλείται να επανατοποθετηθεί απέναντι στις αξίες που οφείλουν να μένουν στο απυρόβλητο.
Προσωπικά, ποτέ πια Adidas. Αν δεν ξέρουν να σέβονται τον πολιτισμό μας, δεν θέλω να φοράω τα προϊόντα τους.
— Pavlos Yeroulanos (@P_Yeroulanos) May 16, 2025
