Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

18

Μαΐου 2025

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / «Άρματα του Γεδεών»: Νέα μεγάλη επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα
ΚΟΣΜΟΣ

«Άρματα του Γεδεών»: Νέα μεγάλη επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα

Το Ισραήλ ξεκίνησε την επιχείρηση λίγες ώρες μετά την αποχώρηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από τη Μέση Ανατολή

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η νέα μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, υπό την κωδική ονομασία «Άρματα του Γεδεών», η οποία αποσκοπεί, σύμφωνα με τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF), στην εξάλειψη της Χαμάς και στην απελευθέρωση των εναπομεινάντων ομήρων. Η επιχείρηση περιλαμβάνει ευρείας κλίμακας εισβολή με τη συμμετοχή χιλιάδων στρατιωτών, ενώ επικεντρώνεται στον έλεγχο κομβικών περιοχών, στη μετακίνηση αμάχων προς τον νότο και στον περιορισμό της πρόσβασης της Χαμάς στην ανθρωπιστική βοήθεια. Σε μόλις ένα 24ωρο από την έναρξη της επιχείρησης, οι IDF ανακοίνωσαν την καταστροφή άνω των 150 στρατιωτικών στόχων της Χαμάς. Ωστόσο, το ανθρώπινο κόστος είναι ήδη βαρύ. Οι παλαιστινιακές αρχές και η πολιτική άμυνα της Χαμάς αναφέρουν τουλάχιστον 250 νεκρούς, εκ των οποίων οι 58 σκοτώθηκαν μέσα σε μία νύχτα από αεροπορικές επιδρομές, όπως μεταδίδει το Reuters. Από την έναρξη της πολιορκίας, οι νεκροί στη Γάζα φτάνουν πλέον τους 53.000, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της περιοχής, το οποίο τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς.

Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα έχει καταστεί εφιαλτική. Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για λιμό, καθώς η άρνηση πρόσβασης στην ανθρωπιστική βοήθεια, η κατάρρευση των υποδομών και η συνεχής μετακίνηση πληθυσμού επιδεινώνουν ραγδαία τις συνθήκες διαβίωσης. Ο Ύπατος Αρμοστής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Βόλκερ Τουρκ, κατήγγειλε ανοιχτά ενδεχόμενες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, κάνοντας λόγο για «σχέδιο μόνιμης δημογραφικής αλλαγής στη Γάζα», με χρήση όρων όπως εξαναγκαστική μετακίνηση, μαζικοί βομβαρδισμοί και σκόπιμη παρεμπόδιση παροχής βοήθειας. Το Ισραήλ ξεκίνησε την επιχείρηση λίγες ώρες μετά την αποχώρηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από τη Μέση Ανατολή. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε προαναγγείλει «έντονη εισβολή» νωρίτερα μέσα στον μήνα, ωστόσο η έναρξη καθυστέρησε μέχρι την ολοκλήρωση της περιοδείας του Αμερικανού ηγέτη. Ο Τραμπ, από το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One, δήλωσε πως «πολλοί άνθρωποι λιμοκτονούν στη Γάζα», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, εξέφρασε δημόσια την ανησυχία της Ουάσινγκτον για την ανθρωπιστική επιδείνωση.

Παρά τη στρατιωτική κλιμάκωση, έμμεσες συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς βρίσκονται σε εξέλιξη μέσω της διαμεσολάβησης του Κατάρ, με στόχο την επίτευξη προσωρινής εκεχειρίας. Ωστόσο, οι ελπίδες για συμφωνία είναι περιορισμένες. Οι δύο πλευρές παραμένουν αδιάλλακτες σε βασικά σημεία, με το Ισραήλ να επιμένει στην ολοκληρωτική εξουδετέρωση της Χαμάς και την παλαιστινιακή οργάνωση να απαιτεί πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα και τερματισμό της πολιορκίας. Μαρτυρίες από το πεδίο καταγράφουν ένα σκηνικό απόλυτης εξαθλίωσης. Η Βρετανίδα χειρουργός αποκατάστασης Victoria Rose, που εργάζεται στο νοσοκομείο Nasser στη Χαν Γιουνίς, δήλωσε στο BBC πως τα παιδιά είναι «υποσιτισμένα, με σοβαρά εγκαύματα και σωματικές βλάβες που δεν μπορούν να επουλωθούν λόγω της έλλειψης τροφής και φαρμάκων». Η τραγική μαρτυρία της αποτυπώνει με τον πλέον σκληρό τρόπο τις επιπτώσεις του πολέμου στον άμαχο πληθυσμό, ο οποίος πληρώνει το υψηλότερο τίμημα.

Η παρούσα επιχείρηση αποτελεί απάντηση στη φονική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, όταν τουλάχιστον 1.200 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν και 251 απήχθησαν, με την οργάνωση να συνεχίζει να κρατά σήμερα 58 ομήρους. Αν και το Ισραήλ προβάλλει την επιχείρηση ως απαραίτητο βήμα για την ασφάλεια του κράτους και την επιστροφή των αιχμαλώτων, η κλιμακούμενη κατακραυγή από διεθνείς οργανισμούς και ανθρωπιστικές οργανώσεις αναδεικνύει τις βαρύτατες συνέπειες για τον άμαχο πληθυσμό, αλλά και την εύθραυστη ισορροπία σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Καθώς η διεθνής κοινότητα αναζητεί διπλωματικά ερείσματα για τον τερματισμό της σύγκρουσης, η πραγματικότητα στη Γάζα γίνεται ολοένα και πιο αβίωτη. Η στρατιωτική ισχύς δείχνει να επικρατεί προς το παρόν, αλλά το ερώτημα παραμένει: πόση καταστροφή μπορεί να αντέξει ένας λαός μέχρι να υπάρξει χώρος για ειρήνη;

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις