Ο καθηγητής Μοριακής Ιατρικής και ειδικός στη Βιολογία της Νευροεκφύλισης και της Γήρανσης, Σαλβαδόρ Μασίπ, μίλησε στην ισπανική εφημερίδα El Español για τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα και τη διάρκεια της ζωής. Εστιάζοντας ιδιαίτερα στη διατροφή, την άσκηση και τον ύπνο, ανέδειξε την ισορροπία ως το ουσιαστικό κλειδί για τη μακροζωία, απορρίπτοντας τα διατροφικά άκρα και τις τάσεις υπερβολής. Ο καθηγητής Μασίπ είναι κατηγορηματικός: οι ακραίες δίαιτες δεν έχουν θέση σε ένα υγιές και βιώσιμο πρότυπο ζωής. Όπως εξηγεί, το μεγάλο λάθος που γίνεται σήμερα είναι η δαιμονοποίηση τροφών, ιδιαίτερα των λιπαρών και της ζάχαρης. «Δεν πιστεύω στις δίαιτες που αποκλείουν εξολοκλήρου το λίπος ή τη ζάχαρη. Το λίπος είναι απαραίτητο — αρκεί να είναι το σωστό. Προτιμήστε τα ακόρεστα λιπαρά, όπως εκείνα του ελαιόλαδου και των ξηρών καρπών, και αποφύγετε τα κορεσμένα που προέρχονται από κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας», τονίζει. Παράλληλα, διαχωρίζει την ωφέλιμη φυσική φρουκτόζη, όπως αυτή που συναντάμε στα φρούτα, από την επεξεργασμένη ζάχαρη, που συνδέεται με μεταβολικά προβλήματα. Και με χιουμοριστική σαφήνεια προσθέτει: «Το ελαιόλαδο είναι υγιεινό, αλλά όχι για να το πίνουμε με το κουτάλι, όπως κάνουν κάποιοι στις ΗΠΑ».
Ο Μασίπ δεν περιορίζεται στη διατροφή. Δίνει εξίσου μεγάλη σημασία στην ποιότητα του ύπνου, επισημαίνοντας ότι η έλλειψη ή η απορρύθμιση του ύπνου επηρεάζει αρνητικά όλες τις λειτουργίες του οργανισμού. «Δεν μπορούμε να κοιμηθούμε τρεις ώρες τη μία μέρα και εννέα την επόμενη νομίζοντας ότι εξισορροπούμε κάτι. Ο ύπνος δεν είναι τραπεζικός λογαριασμός», αναφέρει χαρακτηριστικά. Εξίσου προσεκτικός εμφανίζεται και απέναντι στη σωματική άσκηση, την οποία χαρακτηρίζει «απαραίτητη», υπό τον όρο ότι είναι μέτριας έντασης και σταθερή. Αντιθέτως, η υπερβολική προπόνηση —ειδικά χωρίς ιατρική παρακολούθηση— ενδέχεται, σύμφωνα με τον ίδιο, να επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης, αντί να τη φρενάρει.
Η μακροζωία δεν είναι αριθμός – είναι ποιότητα
Ολοκληρώνοντας τις τοποθετήσεις του, ο Μασίπ επισημαίνει ότι η σύγχρονη επιστήμη δεν αναζητά απλώς παράταση της ζωής, αλλά κυρίως βελτίωση της ποιότητάς της στα γηρατειά. «Δεν έχει νόημα να ζεις περισσότερα χρόνια, αν δεν μπορείς να τα ζήσεις με αξιοπρέπεια, λειτουργικότητα και αυτονομία. Γι’ αυτό, η πρόληψη, η ισορροπημένη διατροφή και ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι οι τρεις άξονες μιας ζωής με ουσία και διάρκεια».