Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

20

Μαΐου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Γεραπετρίτης ΗΠΑ: «Πρέπει να διασφαλίσουμε την πλήρη και ειλικρινή τήρηση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης ΗΠΑ: «Πρέπει να διασφαλίσουμε την πλήρη και ειλικρινή τήρηση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας»

Ο Γεραπετρίτης για τη νέα συμφωνία ΗΒ–ΕΕ, την ανάκαμψη της Ελλάδας και τη θαλάσσια ασφάλεια

Στη Νέα Υόρκη βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, εκπροσωπώντας την Ελλάδα σε υψηλού επιπέδου ανοιχτή συζήτηση των Ηνωμένων Εθνών με επίκεντρο τη θαλάσσια ασφάλεια. Παράλληλα, παραχώρησε συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο CNN και τον δημοσιογράφο Richard Quest, τοποθετούμενος για μείζονα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, οικονομίας και γεωστρατηγικής σημασίας. Αναφερόμενος στη νέα Συμφωνία μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Έλληνας ΥΠΕΞ χαιρέτισε την εξέλιξη ως στρατηγικής σημασίας, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα υποστήριξε ενεργά την επίτευξή της. Όπως σημείωσε, η συμφωνία δεν περιορίζεται μόνο στα πεδία του τουρισμού και του εμπορίου – που αποτελούν διαχρονικούς πυλώνες στις σχέσεις Αθήνας–Λονδίνου – αλλά συνιστά και ουσιώδες βήμα για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας. «Η Ευρώπη δεν μπορεί να υφίσταται χωρίς τη συνεργασία του Ηνωμένου Βασιλείου. Η νέα συμφωνία αποτελεί μεγάλη αναβάθμιση και προσβλέπουμε σε στενότερη συνεργασία. Είναι ένα σημαντικό βήμα προς μια Ευρώπη πιο ενωμένη και πιο ισχυρή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η εν λόγω συμφωνία αντικατοπτρίζει καθυστερημένη γεωπολιτική προσαρμογή λόγω των εντάσεων ΗΠΑ–Ρωσίας, ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε πως η τρέχουσα διεθνής συγκυρία επιβάλλει νηφαλιότητα και ορθολογική διπλωματία. «Σε καιρούς κρίσεων, τα κράτη τείνουν να συσπειρώνονται, αποκτώντας ενισχυμένη διαπραγματευτική δύναμη και διεθνή επιρροή. Η σημερινή γεωπολιτική πίεση επιταχύνει τις ενώσεις, όχι τις αποστασιοποιήσεις», τόνισε.

Στη συνέχεια, ο υπουργός αναφέρθηκε στην πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά την πολυετή κρίση, επισημαίνοντας ότι η χώρα έχει κατορθώσει να αναστρέψει την εικόνα της και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών. «Μετά από μια δεκαετία λιτότητας και απώλεια σχεδόν 25% του ΑΕΠ, η Ελλάδα καταγράφει σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης, σημαντική μείωση της ανεργίας και έχει περιορίσει δραστικά το δημοσιονομικό της έλλειμμα. Σήμερα, δανειζόμαστε με όρους αντίστοιχους ή και ευνοϊκότερους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Αναφερόμενος στο επενδυτικό κλίμα, ο κ. Γεραπετρίτης εξήρε τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας και της φιλοεπενδυτικής στρατηγικής που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση, σημειώνοντας την παρουσία σημαντικών αμερικανικών πολυεθνικών στην Ελλάδα: «Η Amazon, η Pfizer, η Google, η Cisco έχουν επιλέξει τη χώρα μας ως επενδυτικό προορισμό. Αυτό δεν είναι τυχαίο· αντανακλά τη σταθερότητα, την τεχνογνωσία και το θετικό περιβάλλον που προσφέρει σήμερα η Ελλάδα».

Θαλάσσια ασφάλεια: Ελληνική πρωτοβουλία για ένα νέο διεθνές πλαίσιο

Στην τοποθέτησή του στον ΟΗΕ για τη θαλάσσια ασφάλεια, ο υπουργός Εξωτερικών ανέδειξε τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας ως ναυτικής δύναμης και τόνισε ότι το 80% του παγκόσμιου εμπορίου διακινείται δια θαλάσσης, καθιστώντας την ασφάλεια των θαλάσσιων οδών ζήτημα κρίσιμης σημασίας για την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα. Ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε τις πολυδιάστατες σύγχρονες απειλές – όπως η πειρατεία, η τρομοκρατία, οι κυβερνοεπιθέσεις, η εμπορία ανθρώπων και η κλιματική αλλαγή – και παρουσίασε την ελληνική πρόταση για ένα ενισχυμένο διεθνές πλαίσιο θαλάσσιας ασφάλειας. «Στόχος μας είναι ένα σύστημα που θα εγγυάται την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, αλλά θα προσφέρει και τα απαραίτητα εργαλεία για την αντιμετώπιση των υβριδικών απειλών. Η εμπορία ανθρώπων, ιδίως, αποτελεί μια απαράδεκτη πρόκληση για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και χρήζει συντονισμένης διεθνούς αντίδρασης», σημείωσε. Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, υπογράμμισε τον διεθνή χαρακτήρα του ζητήματος: «Όταν το πρόβλημα είναι παγκόσμιο, η λύση δεν μπορεί παρά να είναι επίσης παγκόσμια».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις