Γεραπετρίτης ΗΠΑ: Ο Έλληνας ΥΠΕΞ εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της Αθήνας για τη συνεχιζόμενη σύγκρουση Ισραήλ–Χαμάς
Σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο διεθνές πρακτορείο Associated Press, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, με την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τοποθετήθηκε σε κρίσιμα διεθνή ζητήματα, από τη σύρραξη στη Γάζα έως την κρίση θεσμών στην Ευρώπη, ενώ υπογράμμισε τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας στο διεθνές δίκαιο και την ειρηνική συνύπαρξη. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της Αθήνας για τη συνεχιζόμενη σύγκρουση Ισραήλ–Χαμάς, απευθύνοντας έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός και μαζική ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Καταδίκασε απερίφραστα τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, τονίζοντας ότι η σφαγή 1.200 Ισραηλινών και η κράτηση ομήρων αποτελεί «απολύτως απάνθρωπη ενέργεια». Ωστόσο, επεσήμανε ότι «δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η κλίμακα της απώλειας ζωών που καταγράφεται σήμερα στη Γάζα», αναφερόμενος στους δεκάδες χιλιάδες Παλαιστινίους θανάτους, κυρίως αμάχους.
Η Ελλάδα, όπως δήλωσε, υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών και αναγνωρίζει τον ρόλο της ως έντιμου μεσολαβητή στον διάλογο μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων. «Δεν έχει σημασία ποιος μεσολαβεί. Το ζήτημα είναι να σταματήσει αυτός ο εφιάλτης», σημείωσε χαρακτηριστικά. Αναλύοντας τη σημερινή διεθνή συγκυρία, ο κ. Γεραπετρίτης μίλησε για διεθνή αστάθεια που τροφοδοτείται από κοινωνικές ανισότητες, τεχνολογική ανατροπή και υποχώρηση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς. Κατήγγειλε την άνοδο του λαϊκισμού και της δημαγωγίας και έκανε λόγο για «κρίση της παγκόσμιας συνεργασίας», με τους πολίτες να απομακρύνονται από τη θεσμική πολυμέρεια. Ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η δημοκρατία διαθέτει μηχανισμούς αυτοδιόρθωσης, τονίζοντας την ανάγκη για ισχυρή ηγεσία και θεσμική ανασυγκρότηση σε επίπεδο κρατών και διεθνών οργανισμών.
Ε.Ε.: Αναγκαία η επανεξέταση του μηχανισμού ομοφωνίας
Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, επισημαίνοντας ότι η αρχή της ομοφωνίας μεταξύ των κρατών-μελών έχει καταστεί τροχοπέδη στη λήψη αποφάσεων, παρότι υπερασπίστηκε το δικαίωμα βέτο ως έκφραση εθνικής κυριαρχίας. Τόνισε ότι η Ε.Ε. περνά κρίση πολιτικής ταυτότητας και χρειάζεται επανασύνδεση με τις θεμελιώδεις αξίες που την ενώνουν. Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, επανέλαβε τη σταθερή ελληνική στήριξη στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, ενώ σχολίασε πως οι κυρώσεις της Δύσης «ήταν μόνο εν μέρει αποτελεσματικές», αφού η Ρωσία βρήκε τρόπους να μετριάσει τον αντίκτυπό τους.
Ο κ. Γεραπετρίτης χαρακτήρισε τις σχέσεις Ελλάδας–ΗΠΑ ως ισχυρές και δυναμικά εξελισσόμενες, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις επενδύσεις μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας και φαρμακοβιομηχανίας όπως η Amazon, η Google και η Pfizer. Αναφορικά με τους δασμούς της περιόδου Τραμπ, δήλωσε πως δεν επηρεάζουν καθοριστικά την Ελλάδα, η οποία υποστηρίζει «τη διατήρηση ανοικτών και δίκαιων εμπορικών ροών». Ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα προεδρεύσει σήμερα (21/5) στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία και την Πέμπτη (22/5) στην ανοικτή συζήτηση για την προστασία αμάχων σε ένοπλες συγκρούσεις. Στο επίκεντρο της ελληνικής προεδρίας βρίσκεται η προώθηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και η ενίσχυση της θεσμικής λογοδοσίας απέναντι σε ωμές παραβιάσεις του δικαίου των συγκρούσεων.
