Γάζα - Iσραήλ: Τα φορτηγά καθυστέρησαν να φτάσουν στη Γάζα, γιατί ο στρατός του Ισραήλ επέβαλε μια επικίνδυνη διαδρομή
Περισσότερα από 90 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια πέρασαν τις τελευταίες ημέρες στη Λωρίδα της Γάζας, παραλαμβανόμενα από ομάδες του ΟΗΕ, μετά την απόφαση του Ισραήλ να χαλαρώσει εν μέρει τον ασφυκτικό αποκλεισμό. Η μεταφορά των προμηθειών έρχεται εν μέσω διεθνών πιέσεων προς την κυβέρνηση Νετανιάχου, καθώς 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται με λιμό, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Η παρεχόμενη βοήθεια, που περιλαμβάνει αλεύρι, παιδικές τροφές και ιατρικό υλικό, έφθασε από το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ και διοχετεύθηκε σε αποθήκες για διανομή. Όπως τονίζουν αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP), η διανομή επικεντρώνεται στους πλέον απελπισμένους, με τα αρτοποιεία να παράγουν ψωμί για οικογένειες χωρίς πρόσβαση σε βασικά αγαθά. Ωστόσο, η διαδρομή που υποδείχθηκε από τον ισραηλινό στρατό κρίθηκε επικίνδυνη από ανθρωπιστικούς οργανισμούς, λόγω φόβου επιθέσεων από πεινασμένους πολίτες ή ένοπλες συμμορίες. «Όσο λιγότερη η βοήθεια, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος και η απελπισία», προειδοποίησε ο Αντουάν Ρενάρ του WFP.
Οι αριθμοί είναι συγκλονιστικοί: Τουλάχιστον 29 θάνατοι παιδιών και ηλικιωμένων έχουν αποδοθεί σε αιτίες που σχετίζονται με την πείνα μέσα σε μόλις δύο ημέρες, σύμφωνα με το παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας. Η UNICEF καταγράφει πάνω από 9.000 παιδιά που έχουν ήδη λάβει θεραπεία για σοβαρό υποσιτισμό, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένονται χιλιάδες νέα περιστατικά. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα προειδοποιεί ότι μισό εκατομμύριο άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν επικίνδυνες ελλείψεις τροφίμων τους επόμενους μήνες, εκτιμώντας ότι θα απαιτούνταν τουλάχιστον 500 φορτηγά την ημέρα για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες του πληθυσμού.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, υπερασπίστηκε την περιορισμένη είσοδο βοήθειας ως μέσο πολιτικής ισορροπίας. Σε πρόσφατο διάγγελμά του ανέφερε: «Επιτρέπουμε την εισαγωγή τροφίμων για να διατηρήσουμε την επιχειρησιακή μας ελευθερία και τη διεθνή υποστήριξη». Παρουσίασε επίσης ένα σχέδιο, που προβλέπει τη διανομή τροφίμων μέσω ιδιωτικής εταιρείας, προστατευμένης από εργολάβους ασφαλείας και ισραηλινά στρατεύματα. Το σχέδιο αυτό παρακάμπτει τον ΟΗΕ και απορρίφθηκε ήδη από διεθνείς ανθρωπιστικούς οργανισμούς, καθώς «αντιβαίνει στις αρχές ουδετερότητας και μετατρέπει τη βοήθεια σε όπλο». Ο εκπρόσωπος του WFP, Ρενάρ, χαρακτήρισε το σχέδιο «πολιτική απόφαση και όχι ανθρωπιστική λύση»: «Το φαγητό πρέπει να φτάνει στους ανθρώπους. Δεν μπορούν οι άνθρωποι να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να βρουν τροφή».
Ο ΟΗΕ και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ζητούν άμεση και ανεμπόδιστη ροή βοήθειας, συνοδευόμενη από κατάπαυση πυρός. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού τόνισε ότι η τρέχουσα βοήθεια είναι «θλιβερά ανεπαρκής» και υπογράμμισε την ανάγκη να διασφαλιστεί η προστασία της διανομής. Αντιπαραβάλλοντας τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι η βοήθεια καταληστεύεται από τη Χαμάς, ο ΟΗΕ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις για τέτοιες πρακτικές και υπενθύμισε την υποχρέωση του Ισραήλ βάσει διεθνούς δικαίου να διασφαλίζει την πρόσβαση σε τρόφιμα και φάρμακα στον άμαχο πληθυσμό.
