Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή για την προστασία αμάχων στη Γάζα
Την ανάδειξη της προστασίας των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας ως κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, υπογραμμίζοντας τον ενεργό ρόλο της Αθήνας στην παγκόσμια προσπάθεια για την άμβλυνση της ανθρωπιστικής κρίσης που συνεχίζει να πλήττει εκατομμύρια Παλαιστινίους. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με πρωτοβουλία της Ελλάδας και υπό την προεδρία του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδριάζει αύριο στη Νέα Υόρκη με θέμα την προστασία των αμάχων σε εμπόλεμες ζώνες, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην κατάσταση στη Γάζα. Η κίνηση αυτή αποτελεί τομή στην ελληνική εξωτερική πολιτική, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση της χώρας να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαχείριση διεθνών κρίσεων μέσα από τον θεσμικό διάλογο και τη διπλωματία ευθύνης.
Η θέση της Ελλάδας συνοψίζεται σε έξι βασικά σημεία:
-
Απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση: Από την πρώτη στιγμή της κρίσης, η Ελλάδα στήριξε δημόσια και διπλωματικά την ανάγκη για ανεμπόδιστη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, εντός πλαισίου Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου.
-
Επαφή με την Παλαιστινιακή Αρχή: Η Ελλάδα αναγνωρίζει την Παλαιστινιακή Αρχή ως τον νόμιμο εκπρόσωπο του παλαιστινιακού λαού και διατηρεί σταθερή επικοινωνία σε όλα τα διπλωματικά επίπεδα. Το πρωί της Τετάρτης, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε εκ νέου συνομιλία με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ, με αντικείμενο τη διευκόλυνση της ανθρωπιστικής βοήθειας.
-
Προεδρία με ουσία στο ΣΑ του ΟΗΕ: Στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον Μάιο, η Αθήνα προωθεί με συνέπεια πρωτοβουλίες που εστιάζουν στην προστασία των αμάχων και στην ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων, με σημείο αιχμής τη Γάζα.
-
Σταθερή στήριξη της UNRWA: Σε αντίθεση με άλλες χώρες που ανέστειλαν τη χρηματοδότησή της, η Ελλάδα διατήρησε την έμπρακτη υποστήριξή της προς την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες, αναγνωρίζοντας τον κομβικό της ρόλο στο πεδίο.
-
Ανθρωπιστική αποστολή για παιδιά: Με πρωτοβουλία της Ελλάδας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., αρκετά κράτη μέλη ανέλαβαν δράση για την ιατρική περίθαλψη τραυματισμένων παιδιών από τη Γάζα. Η χώρα μας έχει ήδη δεχτεί 11 παιδιά για νοσηλεία και προβλέπεται η υποδοχή και άλλων.
-
Συντονισμός με Ε.Ε. και Αραβικά κράτη: Η Ελλάδα υποστηρίζει ενεργά τη δημιουργία ευρείας συμμαχίας για τη διανομή μαζικής ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο διάλογος με την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τα κράτη της Ε.Ε. συνεχίζεται, με στόχο τη συγκρότηση ενός αποτελεσματικού διαύλου συνδρομής στους αμάχους.
Σύμφωνα με ανώτατη ελληνική διπλωματική πηγή, το στρατηγικό πλαίσιο της Αθήνας βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες: άμεση και εκτεταμένη ανθρωπιστική βοήθεια, κατάπαυση του πυρός, απελευθέρωση των ομήρων και αποκατάσταση της Γάζας, με τελικό στόχο τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους ως μέρους λύσης δύο κρατών, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Αναφορικά με τις ευρω-ισραηλινές σχέσεις, οι ίδιες πηγές απορρίπτουν το ενδεχόμενο διακοπής των σχέσεων, κρίνοντας πως «ο παρόν χρονισμός δεν είναι για να κόψουμε γέφυρες, αλλά για να χτίσουμε νέες». Η Ελλάδα – όπως υπογραμμίζεται – δεν επενδύει σε συμβολικές ρήξεις αλλά σε ρεαλιστικές παρεμβάσεις με θεσμικό έρεισμα. Η λογοδοσία για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου, προστίθεται, «θα έρθει στην ώρα της, με βάση το Διεθνές Δίκαιο». Με την κρίση στη Γάζα να έχει εξελιχθεί σε σημείο παγκόσμιας ανησυχίας, η Αθήνα επιχειρεί να κινηθεί πέρα από το επικοινωνιακό πεδίο, ενεργοποιώντας θεσμούς, συντονίζοντας εταίρους και προβάλλοντας έναν διπλωματικό λόγο που απορρίπτει τόσο τη σιωπή όσο και τη μονομέρεια. Όπως δηλώνεται χαρακτηριστικά: «Το ζητούμενο τώρα είναι να τελειώσει ο εφιάλτης – πρόκειται για μια παγκόσμια απειλή».
