ΕΣΥ και Τεχνητή Νοημοσύνη: “Ο χώρος της Υγείας θα έχει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη”

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΣΥ και Τεχνητή Νοημοσύνη: “Ο χώρος της Υγείας θα έχει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη”

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

ΕΣΥ και Τεχνητή Νοημοσύνη: Το όραμα Γεωργιάδη

25.05.2025 | 09:27

Ως τον τομέα που θα ωφεληθεί περισσότερο από την επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης προσδιόρισε την Υγεία ο Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την ομιλία του στο Second European Business Summit του Economist. Στην τοποθέτησή του ανέδειξε τις τεχνολογικές μεταβολές που έχουν ήδη αλλάξει το τοπίο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, θέτοντας τη χώρα σε τροχιά ψηφιακής πρωτοπορίας. «Η Ελλάδα του 2025 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του παρελθόντος. Είμαστε στις τρεις πρώτες χώρες της Ε.Ε. σε επίπεδο ψηφιακής υγείας», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης, δίνοντας έμφαση στη γενικευμένη χρήση της άυλης συνταγογράφησης και στην αξιοποίηση των δεδομένων που αυτή προσφέρει. Μέσω αυτών, όπως εξήγησε, καθίσταται δυνατή η δημιουργία μητρώων ασθενειών – χαρακτηριστικά ανέφερε τον Σακχαρώδη Διαβήτη – με άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα της δημόσιας πολιτικής υγείας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην εφαρμογή «MyHealth», την οποία χαρακτήρισε σημείο-κλειδί για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΣΥ. Με το κινητό του τηλέφωνο, ο πολίτης έχει πλέον πρόσβαση σε όλο τον ιατρικό του φάκελο, στα αποτελέσματα εξετάσεων, στις ιατρικές πράξεις που έχουν πραγματοποιηθεί, αλλά και τη δυνατότητα προγραμματισμού ραντεβού με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Ο χρόνος αναμονής για ραντεβού – όπως ανέφερε – έχει μειωθεί από δύο μήνες σε μόλις 48 ώρες. Ο υπουργός προανήγγειλε επίσης ότι έως τις αρχές του 2026, κάθε πολίτης θα γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο σε ποιο νοσοκομείο θα πρέπει να κατευθυνθεί σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού, μέσω συστήματος παρακολούθησης της εφημεριακής κατάστασης. «Δεν πρόκειται μόνο για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και για ουσιαστικό έλεγχο των δαπανών, ώστε να κατευθύνονται κονδύλια σε πιο ευάλωτους τομείς», σημείωσε.

Στη συνέχεια, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε εκτενώς στον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στην Υγεία, τονίζοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των επτά ευρωπαϊκών χωρών που θα φιλοξενήσουν εγκατάσταση υπερυπολογιστή – του “Δαίδαλου” – με στόχο την ανάπτυξη εφαρμογών ΑΙ. Ο ίδιος μίλησε για επανάσταση στην πρόληψη και τη θεραπεία μέσω της ανάλυσης γονιδιωμάτων και την ανάπτυξη εξατομικευμένων θεραπειών. Σχολιάζοντας τις επιπτώσεις της AI στην αγορά εργασίας, διευκρίνισε ότι η τεχνολογία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με φόβο, αλλά ως ευκαιρία για τη δημιουργία νέων ειδικοτήτων και προσαρμογή στις εξελισσόμενες ανάγκες. Τόνισε δε την ανάγκη να υποστηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με ενεργή εμπλοκή των επιμελητηρίων ώστε να αντιληφθούν την προστιθέμενη αξία της ψηφιακής μετάβασης. «Αυτή τη φορά μπορούμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή μιας παγκόσμιας τεχνολογικής αλλαγής – και η Υγεία, το πιο πολύτιμο κοινωνικό αγαθό, θα είναι το όχημα αυτής της μετάβασης», κατέληξε ο Υπουργός Υγείας.

Exit mobile version