Αναβίωση της τοπικής ιστορίας: «Το Χαλάνδρι μέσα από τις αφηγήσεις» - Παρουσίαση της διαδικτυακής πλατφόρμας ΟΠΙΔΗΧ
Η παρουσίαση της διαδικτυακής Πλατφόρμας, ex-istoro.net, της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Δήμου Χαλανδρίου (ΟΠΙΔΗΧ), την Παρασκευή, 30 Μάιου, ήταν η αφορμή για μια ξεχωριστή βραδιά που έδωσε την ευκαιρία σε δεκάδες κατοίκους της περιοχής να γνωρίσουν την προφορική ιστορία, το έργο και τις δράσεις της ΟΠΙΔΗΧ τα τελευταία δέκα χρόνια.
Έργο και δράσεις που θα φέρουν για πάντα τη σφραγίδα του εμπνευστή της προσπάθειας, του συγγραφέα, σκηνοθέτη και επί δεκαετία αντιδημάρχου Πολιτισμού του Χαλανδρίου Σέργιου Γκάκα, στον οποίο η ΟΠΙΔΗΧ έχει αφιερώσει όλες τις φετινές της εκδηλώσεις. Την εκδήλωση πλαισίωσε έκθεση – παρουσίαση των σημαντικότερων πρωτοβουλιών και στιγμών δουλειάς της ΟΠΙΔΗΧ με βίντεο, φωτογραφικό, έντυπο υλικό, κ.α.
Στη σημασία της δημιουργίας ενός αποθετηρίου συλλογικής μνήμης της πόλης αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος της πόλης Σίμος Ρούσσος, παρατηρώντας μεταξύ άλλων ότι όπως «οι άνθρωποι είμαστε το σύνολο των αναμνήσεών μας και το υπόλοιπο των ονείρων μας, έτσι και οι πόλεις μας είναι το σύνολο των αναμνήσεων των ανθρώπων που περπατάνε στους δρόμους της, που ζούνε τις ζωές τους μέσα σε αυτές τις πόλεις».
Εξαίροντας την προσπάθεια της ΟΠΙΔΗΧ προς αυτή την κατεύθυνση, τόνισε ότι «σε καιρούς που μεγαλώνουν οι ιδιωτικότητες και οι μοναχικότητες, είναι σημαντικό να κατακτούμε όσο γίνεται περισσότερο δημόσιο χώρο, όχι μόνο με την έννοια της υλικής πραγματικότητας, βελτιώνοντας τη ζωή της πόλης, των ανθρώπων, τις υποδομές – έχουν και αυτά τη σημασία τους -, αλλά δημιουργώντας και έναν δημόσιο χώρο όπου μπορούμε να ζούμε, να αναπνέουμε, να ανταλλάσσουμε εμπειρίες, να μοιραζόμαστε γνώσεις, αναμνήσεις, και συναισθήματα. Χώρο όπου γεννιούνται ιδέες και όνειρα για αυτούς που έρχονται μετά».
Τι θα βρούμε στην ψηφιακή πλατφόρμα
Το ψηφιακό αποθετήριο το οποίο δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Χαλανδρίου, συγκεντρώνει τις αφηγήσεις ανθρώπων της πόλης, τις οποίες έχει συλλέξει στη διάρκεια δέκα ετών η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας.
Εύλογος ως εκ τούτου ο τίτλος της παρουσίασης της πλατφόρμας «Το Χαλάνδρι μέσα από τις αφηγήσεις» από τους Ευαγγελία Παπαδάκη και Παντελή Μπράττης, μέλη της ομάδας ανάπτυξης ReasonableGraph.org. Η «μεταφορά του κόσμου των αφηγήσεων στο ψηφιακό περιβάλλον» ήταν ο βασικός άξονας της παρουσίασης.
Η πρόσβαση στο ψηφιακό περιεχόμενο γίνεται μέσω οπτικοακουστικών αρχείων, εγγράφων, φωτογραφιών και γραφιστικού υλικού. Το αποθετήριο περιλαμβάνει 15 θεματικές ενότητες, όπως «Αστικός χώρος και γειτονιές του Χαλανδρίου», «Μνήμες και ιστορικά γεγονότα», «Τοπικές επιχειρήσεις και επαγγέλματα», «Συνθήκες διαβίωσης στο Χαλάνδρι του 20ου».
Περιλαμβάνει συνολικά την αναφορά σε 567 πρόσωπα, 123 φορείς, 347 τόποι, 54 γεγονότα, 605 έννοιες.
Στόχος η σύνθεση ενός «ψηφιδωτού συλλογικής μνήμης» και η αποτύπωση των διαδικασιών του κοινωνικού μετασχηματισμού, μέσα από την αλήθεια των ανθρώπων που αφηγούνται την ιστορία της πόλης, όπως την έζησαν. Η ψηφιακή πλατφόρμα φιλοδοξεί να αναδείξει και τα δύο παραπάνω στοιχεία με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.
Διαρκής η προσπάθεια του Δήμου για τη διατήρηση της συλλογικής μνήμης
Η στήριξη της δημιουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας ex-istoro.net είναι μια από τις πολλές δράσεις που έχει υλοποιήσει ο Δήμος Χαλανδρίου με στόχο τη διατήρηση της συλλογικής μνήμης. Στο πλαίσιο αυτό έχει χρηματοδοτηθεί η έκδοση του βιβλίου της ΟΠΙΔΗΧ «Η δεκαετία του 40 και οι Χαλανδραίοι», όπως και η παραγωγή πέντε ντοκιμαντέρ: «Μικρασία 100 χρόνια μετά», «50 χρόνια Πολυτεχνείο», «Οι Λαϊκοί Βάρδοι – Στιγμές από τη ζωή τους και τη ζωή μας», «Καλλιόπη Μουστάκα – Το πορτραίτο μιας λέξης» και «Εδώ Αετοπούλειο! Ιστορίες Πολιτισμού μέρος Α».

