Επιστροφή στην επαρχία: Από το έδρανο στην εστία

ΕΛΛΑΔΑ

Επιστροφή στην επαρχία: Από το έδρανο στην εστία

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Επιστροφή στην επαρχία: Ανάμεσα σε κρεμασμένα δεματάκια βοτάνων και σειρές από βάζα με τοπικά προϊόντα, η Νατάσα Λαμπρινοπούλου υποδέχεται το Travel

07.06.2025 | 10:05

Στην Ίκλαινα της Μεσσηνίας, ένα πέτρινο σπίτι λούζεται από το φως του πρωινού και ανασαίνει αρώματα φρέσκων βοτάνων και φρεσκοψημένου ψωμιού. Είναι το σπίτι της Νατάσας Λαμπρινοπούλου – της γυναίκας που άλλαξε την πορεία της ζωής της με μια τολμηρή στροφή: από τη δικαστική έδρα στη δημιουργική κουζίνα ενός μεσσηνιακού εστιατορίου. Κάποτε φορούσε τη μαύρη τήβεννο και άκουγε μάρτυρες να καταθέτουν πίσω από τα έδρανα δικαστηρίων στον Πειραιά. Η Νατάσα είχε σπουδάσει νομικά στην Κομοτηνή, είχε αποφοιτήσει από τη σχολή δικαστών, και για χρόνια ασκούσε με προσήλωση το έργο της. Όμως, μέσα της σιγόκαιγε κάτι άλλο – η μνήμη της γης από τον Μαραθώνα όπου μεγάλωσε, κοντά σε αγελάδες και χέρια που δούλευαν τη φύση.

Το 2010, η εσωτερική φωνή έγινε απόφαση. Μαζί με τον σύζυγό της, άφησαν πίσω την Αθήνα και έστησαν ζωή εξ αρχής στην Ίκλαινα, ανάμεσα σε ελαιόδεντρα και θαλασσινό αέρα. Το 2015, το ταξίδι τους πήρε μορφή: γεννήθηκε το «Τέρψη», ένα εστιατόριο-ύμνος στις γεύσεις της Μεσσηνίας, που γρήγορα έγινε σημείο αναφοράς για όσους αναζητούσαν την αυθεντικότητα της ελληνικής κουζίνας. Η Νατάσα δεν σέρβιρε απλώς φαγητό. Αναζητούσε παραδοσιακές συνταγές, αναβίωνε ξεχασμένα υλικά, συνομιλούσε με ντόπιους παραγωγούς, έπλαθε μνήμες σε κάθε πιάτο. Στο πλάι της, η φίλη και συνεργάτιδά της, Τέτη Σταθοπούλου – μια κοσμοπολίτισσα της διασποράς με εμπειρία στη διοργάνωση εκδηλώσεων από το Καράκας μέχρι τη Νέα Υόρκη – φρόντιζε την ατμόσφαιρα, τη φιλοξενία, την ανθρώπινη επαφή. Μαζί, έφτιαξαν κάτι περισσότερο από ένα εστιατόριο: μια εμπειρία.

Κι όμως, η ίδια ορμή που έφερε την αλλαγή, έφερε και την επόμενη. Στο τέλος του 2024, το «Τέρψη» κατέβασε ρολά. Όχι από κόπωση, αλλά από μια νέα επιθυμία: να μην εγκλωβιστεί η έμπνευση σε τοίχους. Σήμερα, οι δύο γυναίκες μαγειρεύουν σε pop-up εμφανίσεις, σε σπίτια, σε ειδικές εκδηλώσεις – φέρνοντας τη μεσσηνιακή κουζίνα εκεί όπου υπάρχει ανάγκη για ουσία και οικειότητα. Καθώς η Νατάσα ανακατεύει τον καγιανά με παστό και τριμμένη ντομάτα, χαμογελά. Δεν είναι απλώς μια συνταγή. Είναι γη, παιδικά καλοκαίρια, χειμωνιάτικα πρωινά, η επιστροφή σε ό,τι αληθινό. Η διαδρομή της είναι μαρτυρία πως η εσωτερική ησυχία βρίσκεται συχνά εκεί που η κοινωνία δεν κοιτά – μακριά από έδρες, τίτλους και αστικές βεβαιότητες. Στην κουζίνα ενός σπιτιού, σε μια κουταλιά λάδι, σε ένα κομμάτι ψωμί που μιλά για πατρίδα.

Ετικέτες
Exit mobile version