Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

18

Ιουνίου 2025

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Μποζίκας: «Οι μεροκαματιάρηδες δεν έχουν περισσότερο άγχος από τους αθλητές που βγάζουν εκατομμύρια»
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Μποζίκας: «Οι μεροκαματιάρηδες δεν έχουν περισσότερο άγχος από τους αθλητές που βγάζουν εκατομμύρια»

Μια διαφορετική συνέντευξη

Μια ξεχωριστή συνέντευξη με παραχώρησε ο Γιώργος Μποζίκας σε μπασκετικό κανάλι στο YouTube, επιλέγοντας να μιλήσει όχι μόνο για τα τεχνικά του καθήκοντα ως άμεσος συνεργάτης του Γιώργου Μπαρτζώκα στον Ολυμπιακό, αλλά και για ανθρώπινες, ψυχολογικές και «αθέατες» πτυχές της ζωής μέσα και έξω από τα παρκέ. Ο Μποζίκας σχολίασε το θέμα του άγχους στον επαγγελματικό αθλητισμό, λέγοντας: «Οι άνθρωποι που προσπαθούν να επιβιώσουν στην καθημερινότητα δεν έχουν λιγότερο άγχος από έναν παίκτη που αμείβεται με εκατομμύρια. Το άγχος δεν μετριέται με τον μισθό, αλλά με την ευθύνη που κουβαλά ο καθένας».

Ερωτηθείς για τον Οφορί Μένσα-Μπονσού, ο Μποζίκας στάθηκε στη συνεισφορά του παίκτη, αποφεύγοντας τις εσωτερικές λεπτομέρειες επιλογών: «Ο Μένσα ήταν μια πολύ επιτυχημένη μεταγραφή που μας βοήθησε σημαντικά. Δεν έχει σημασία ποιος την εισηγήθηκε, αλλά το αποτέλεσμα». Παράλληλα, σχολίασε και τον Σακίλ ΜακΚίσικ, όπως και τον Αϊζάια Κάνααν, σε σχέση με τις απαιτήσεις και το πλαίσιο προσαρμογής κάθε παίκτη. Ο Γιώργος Μποζίκας, με καριέρα σε Πεύκη, Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας, Πανελλήνιο, Δούκα και Περιστέρι, πέρασε από το παρκέ στην προπονητική μεθοδικά. Ξεκίνησε το 2010 ως personal coach και γρήγορα ανέλαβε ρόλους πρώτου προπονητή και βοηθού, μέχρι να βρεθεί στο πλευρό του Μπαρτζώκα σε Λοκομοτίβ Κουμπάν και Κίμκι, δημιουργώντας μια σταθερή συνεργασία που συνεχίζεται με επιτυχία και στον Ολυμπιακό.

Σπανούλης: «Κουρασμένοι είναι οι γονείς που δουλεύουν να ταΐσουν τα παιδιά τους»

Μεταξύ άλλων ανέφερε:

Για το άγχος στον αθλητισμό: «Για να ξεκινήσουμε, δεν είμαι καθόλου της άποψης αυτής ότι οι άνθρωποι που δουλεύουν για να επιβιώσουν έχουν περισσότερο άγχος από τους αθλητές που βγάζουν εκατομμύρια. Σαφώς και η ευθύνη που κουβαλάει ένας αθλητής στην πλάτη του είναι πέρα από το φυσιολογικό, τα πράγματα που διακυβεύονται στον αθλητισμό είναι πάρα πολύ σημαντικά, δηλαδή η επένδυση που έχει γίνει, από τα χέρια και το μυαλό των αθλητών περνούν πράγματα που είναι δύσκολο να διαχειριστούν. Είμαστε η μόνη ομάδα που ξεκίνησε την Ευρωλίγκα και το μόνο πράγμα που θα φάνταζε ως επιτυχία θα ήταν να κερδίσουμε την Ευρωλίγκα, αν δεν κερδίζαμε την Ευρωλίγκα θα ήμασταν αποτυχημένοι. Είχαμε από την πρώτη μέρα να διαχειριστούμε αυτό το πράγμα, αυτός μας οδήγησε να διαχειριστούμε καλά τις δυσκολίες που είχαμε μέσα στη σεζόν».

Για το διάστημα μετά το Final Four: «Ερχόμασταν από ένα Final Four που υπήρχαν πολλές προσδοκίες, ασφαλώς υπήρχε απογοήτευση. Ήταν ένας μεγάλος στόχος, γιατί δεν ήταν ο βασικός, κάθε τίτλος είναι σημαντικός, από τον πρώτο τίτλο της σεζόν, το Σούπερ Καπ κόντρα στον Παναθηναϊκό πρέπει να κερδίζεις. Όλοι οι στόχοι είναι σημαντικοί, δεν έχει την ίδια βαρύτητα η Ευρωλίγκα με το Σούπερ Καπ, αλλά κάθε τίτλο που διεκδικεί ο Ολυμπιακός πρέπει να τον κερδίζει. Όλα αυτά μας έφτασαν σε ένα σημείο που προβληματιστήκαμε, αλλά αυτή η ομάδα έχει δείξει ότι δεν τα παρατάει».

Για τους περσινούς τελικούς της Basket League: «Χάσαμε πέρσι μια σειρά από τον Παναθηναϊκό στο καλάθι, αντιμετωπίζοντας πάρα πολλά προβλήματα και ο Παναθηναϊκός όντας στο καλύτερο μομέντουμ της ιστορίας του, έχοντας κερδίσει την Ευρωλίγκα, έχοντας φοβερή αυτοπεποίθηση και οι βασικοί του παίκτες να είναι σε πολύ καλή κατάσταση».

Για την μεταγραφή του Μένσα: «Είναι μια απόφαση που βγήκε από το γραφείο, όταν βγαίνει μια απόφαση από το γραφείο είναι απόφαση όλων. Αν με ρωτάτε τώρα, ήταν μια σωστή κίνηση του Μενσά. Χρειαζόμασταν έναν παίκτη στην ουσία να μην παίζει, να είναι πίσω από Φαλ και Μιλουτίνοφ, χρειαζόμασταν έναν τρίτο ψηλό. Εμείς έπρεπε να φέρουμε έναν παίκτη να μας βοηθήσει στις προπονήσεις, να είναι καλός χαρακτήρας, να μην μας χαλάσει τα αποδυτήρια. Αν ήταν κάποιος που γκρίνιαζε θα μας δημιουργούσε πρόβλημα στα αποδυτήρια. Οι πληροφορίες που πήραμε για τον Μενσά ήταν πάρα πολύ καλές. Σίγουρα αντιμετώπισε δυσκολίες, έγινε ένα με την ομάδα και πιστεύω από την πλευρά μας ότι μας βοήθησε.

Εκείνη την περίοδο και άλλες ομάδες που χρειαζόταν ψηλό. Ο Παναθηναϊκός πήρε τον Πλάις με πολύ μεγαλύτερο buy out, όπως και η Φενέρ πήρε από την Σαραγόσα τον Πάνγκο. Αν θέλετε την γνώμη μας εμάς μας βοήθησε ο Μενσά, το ξέραμε από την αρχή ότι θα έπρεπε να κολυμπήσει σε βαθιά νερά, ήταν ένα παιδί που βοήθησε τον οργανισμό σε μια δύσκολη περίοδο. Είχε τα χαρακτηριστικά που θέλαμε, απλά το ερώτημα ήταν αυτά να τα μεταφέρει στο επίπεδο που θέλαμε, ο Ολυμπιακός τερμάτισε στην πρώτη θέση στην regual season. Ένας παίκτης θα πρέπει να έρθει και να προσαρμοστεί σε αυτά που θα του ζητηθούν, αγωνιστικά σίγουρα αντιμετώπισε δυσκολίες ο Μενσά, δεν ήταν μια ομαλή εξέλιξη όσον αφορά την Ευρώπη. Ήρθε κατευθείαν στο πιο ψηλό επίπεδο».

Για τον Γουόρντ: «Όποιος παίκτης είναι σε καλή ηλικία, έχει δείξει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στο επίπεδο και να έχει τα χαρακτηριστικά που θέλουμε τότε σίγουρα μας ενδιαφέρει».

Για τις μεταγραφές: «Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να υπογράψουμε δύο ψηλούς, έχουμε πολύ εμπιστοσύνη όσον αφορά την εμπειρία μας να φτιάχνουμε ρόστερ, ξέρουμε την αγορά πολύ καλά, όλοι να είναι σίγουροι ότι θα πάρουμε τους παίκτες που θα μας βοηθήσουν».

Για τον Σέιμπεν Λι: «Δεν βλέπου βραχυπρόθεσμα, ο Λι ήρθε σε μια περίοδο που ήταν η τελευταία μεταγραφή, είναι ένας παίκτης που μας βοήθησε, έπαιξε σημαντικό ρόλο. Από εκεί και πέρα έδειξε να δυσκολεύεται όσο περνάει ο χρόνος με τα συνεχόμενα δύσκολα παιχνίδια, είναι ένας παίκτης σε καλή ηλικία και πιστεύω ότι στο μέλλον θα δείξει τα πραγματικά στοιχεία που έχει, το πόσο καλός σκόρερ είναι».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις