ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
Αποκαλύψεις που σοκάρουν συνεχίζουν να έρχονται στο φως γύρω από το σκάνδαλο με τις πλασματικές επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ. Δικαιούχοι-«φάντασμα», εκτάσεις που δεν καλλιεργήθηκαν ποτέ και τεράστια ποσά ευρωπαϊκών κονδυλίων φαίνεται πως κατευθύνθηκαν σε πρόσωπα άσχετα με τον αγροτικό τομέα, τα οποία εμφανίζονται να έχουν λάβει ακόμη και εκατομμύρια ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ΑΦΜ που φέρεται να έχει λάβει επιδοτήσεις άνω των 16 εκατομμυρίων ευρώ, δηλώνοντας 250.000 στρέμματα – έκταση που αντιστοιχεί σχεδόν στο 1/20 του θεσσαλικού κάμπου.
Στο εδώλιο του δικαστηρίου κάθονται ήδη επτά κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους ένας γιατρός και ένας δικηγόρος, που έλαβαν από 100.000 ευρώ έκαστος ως «αγροτικές ενισχύσεις», χωρίς να ασκούν καμία απολύτως γεωργική δραστηριότητα. Αν και επέστρεψαν τα ποσά, κρίθηκαν ένοχοι από το δικαστήριο. Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, το αδίκημα της απάτης σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αίρεται με την επιστροφή των χρημάτων, καθώς δεν πρόκειται για ζημία του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά των ευρωπαϊκών ταμείων. Η εισαγγελέας Καλλιόπη Νταγιάντα εισηγήθηκε την ενοχή και των επτά κατηγορουμένων, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς τους περί νομικής πλάνης και άγνοιας του νόμου. «Οι κατηγορούμενοι είναι μορφωμένοι άνθρωποι. Ο μέσος πολίτης γνωρίζει ότι δεν μπορεί να λάβει αγροτική ενίσχυση χωρίς πραγματική δραστηριότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επιδοτήσεις: Όταν οι κατσίκες… πέθαιναν κατά παραγγελία
ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο παπάς των Ζωνιανών παραπονιέται για Κεφαλογιάννη -«Όταν θα γυρεύει τσι ψήφους μας θα χάσει»
Παράλληλα, άνοιξε τον δρόμο για περαιτέρω δικαστική έρευνα, ζητώντας τη διαβίβαση των σχετικών φακέλων στον Ευρωπαίο Εισαγγελέα, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο τέλεσης κακουργηματικής απάτης, αλλά και πλαστογραφίας, καθώς σε μία από τις υποθέσεις εμφανίζεται διαθήκη που αποδίδει τεράστιες εκτάσεις σε κατηγορούμενο ως δήθεν κληρονομιά. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στον πιθανό ρόλο υπαλλήλων του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η εισαγγελέας μίλησε ξεκάθαρα για παραλείψεις στις διαδικασίες ελέγχου, ελλιπή δικαιολογητικά και επιδοτήσεις που εγκρίνονταν ακόμη και με ιδιωτικά συμφωνητικά μίσθωσης, χωρίς επιτόπια επαλήθευση. Ζήτησε να εξεταστεί το ενδεχόμενο τέλεσης του αδικήματος της απιστίας από στελέχη του Οργανισμού.
Πώς θα επιστραφούν τα ποσά – Τι προβλέπει ο κανονισμός
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN, έχει ήδη συσταθεί ειδική ομάδα στον ΟΠΕΚΕΠΕ, με αποστολή τον εντοπισμό και την αναδρομική αναζήτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών. Όταν ο παραλήπτης της παράνομης επιδότησης εξακολουθεί να έχει ενεργό ΑΦΜ, τα ποσά παρακρατούνται από μελλοντικές ενισχύσεις, όπως προβλέπεται από τον ευρωπαϊκό κανονισμό του 2013. Στην περίπτωση όμως που ο δικαιούχος δεν είναι πλέον ενεργός, την υπόθεση αναλαμβάνουν τα δικαστήρια.
Έρχεται νέα νομοθετική παρέμβαση
Στο μεταξύ, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προωθεί νομοθετική ρύθμιση για τη ριζική αναδιοργάνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στόχος είναι η ενίσχυση της διαφάνειας, η ψηφιοποίηση των διαδικασιών, η διασύνδεση με την ΑΑΔΕ, η πιστοποίηση κάθε σταδίου πληρωμής και ο πολλαπλασιασμός των επιτόπιων ελέγχων μέσω σύγχρονων τεχνολογικών μέσων. Ο πολιτικός στόχος της κυβέρνησης είναι σαφής: να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του συστήματος επιδοτήσεων και να σταματήσει η στρέβλωση που στερεί πολύτιμους ευρωπαϊκούς πόρους από τους πραγματικούς παραγωγούς.
