Σε εγρήγορση για τις παραλίες: 3.000 καταγγελίες, «καμπάνες» και drones για ελέγχους – Ποιες περιοχές πρωτοστατούν
Βελτιωμένη, αλλά ακόμη προβληματική παραμένει η εικόνα στις ελληνικές παραλίες, καθώς παρά τα αυστηρά μέτρα και τις ελεγκτικές παρεμβάσεις, ορισμένοι εξακολουθούν να παραβιάζουν συστηματικά τη νομοθεσία για τον αιγιαλό και τη δημόσια πρόσβαση στη θάλασσα. Τον Ιούνιο καταγράφηκαν συνολικά 2.667 καταγγελίες – ανώνυμες και επώνυμες – που αφορούν αυθαιρεσίες στις παραλίες, ενώ είχαν προηγηθεί περίπου 300 καταγγελίες τον Μάιο. Μέχρι στιγμής, πάνω από το 50% αυτών έχει ήδη ελεγχθεί, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να επιβάλλουν πρόστιμα και κυρώσεις. Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται από μεικτά κλιμάκια με χρήση συμβατικών μέσων, ωστόσο, καθώς πλησιάζει ο Αύγουστος, στο πεδίο αναμένεται να μπουν και drones, για αεροφωτογράφηση και επιτήρηση είτε κατόπιν καταγγελιών είτε προληπτικά.
Σύμφωνα με πηγές από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, η ψηφιακή εφαρμογή MyCoast του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης λειτουργεί ήδη ενισχυτικά στον μηχανισμό ελέγχου, διευκολύνοντας τόσο τους πολίτες όσο και τα ελεγκτικά κλιμάκια. Η θετική επίδραση των πιο αυστηρών προστίμων και της αναβαθμισμένης διαδικασίας παραχώρησης αιγιαλών είναι ήδη εμφανής, καθώς ακραία φαινόμενα αυθαιρεσίας, όπως αυτά του 2023, δεν έχουν επαναληφθεί σε μαζική κλίμακα.
Πρωταθλητές στις καταγγελίες: Ανατολική Αττική και Χαλκιδική
Από τις συνολικές καταγγελίες του Ιουνίου, 1.568 αφορούσαν αυθαίρετη κατάληψη παραλίας και 441 περιορισμό της ελεύθερης πρόσβασης.
Στην κορυφή της λίστας των περιοχών με τις περισσότερες καταγγελίες βρέθηκαν:
-
Ανατολική Αττική: 396 (106 στον Σαρωνικό)
-
Χαλκιδική: 351
-
Ρόδος: 164
-
Πρέβεζα: 133
-
Κορινθία: 101 (52 στο Κιάτο)
-
Μαγνησία: 189
-
Κέρκυρα: 79
-
Θάσος: 84
-
Θεσσαλονίκη: 65
-
Χανιά: 63
-
Μεσσηνία: 62
-
Εύβοια: 72
(Ολόκληρη η γεωγραφική κατανομή των καταγγελιών παραμένει στη διάθεση των ελεγκτικών αρχών για στοχευμένες παρεμβάσεις.)
Οι προβλεπόμενες κυρώσεις
Σε περίπτωση κατάληψης αιγιαλού ή παραλίας χωρίς νόμιμη παραχώρηση ή κατά παράβαση των όρων σύμβασης, προβλέπεται:
-
Άμεση απομάκρυνση εγκαταστάσεων εντός 48 ωρών
-
Κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών
-
Σφράγιση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται παρανόμως
-
Επιβολή προστίμων, που ξεκινούν από 2.000 ευρώ και φτάνουν έως και 60.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης
Ενδεικτικά:
-
Για αυθαίρετες κατασκευές, πρόστιμο ίσο με το τετραπλάσιο του ανταλλάγματος, επί τον αριθμό των ετών, με αποκλεισμό από μελλοντικές παραχωρήσεις για έως 10 έτη
-
Για αυθαίρετη κατάληψη, πρόστιμο στο τετραπλάσιο του αντιστοίχου ανταλλάγματος και αποκλεισμός από παραχωρήσεις για 5 ή 10 έτη, σε περίπτωση υποτροπής
-
Για παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού, πρόστιμα 2.000 έως 60.000 ευρώ
-
Για παρακώλυση του έργου των ελεγκτών, πρόστιμο 10.000 ευρώ
-
Για παράλειψη ανάρτησης της πινακίδας παραχώρησης, 1.000 ευρώ
