Ποιοι «ψηφίζουν» σταθερά ελληνικό καλοκαίρι
Σε πάνω από 3.000 ευρώ ανέρχεται φέτος η μέση δαπάνη του Αμερικανού τουρίστα για τις διακοπές του στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία. Αντίστοιχα, ο Γάλλος επισκέπτης ξοδεύει περίπου 2.250 ευρώ, ενώ ο Βρετανός γύρω στα 1.900 ευρώ. Η τουριστική κίνηση καταγράφει σταθερά ανοδική πορεία από τον Απρίλιο, με αύξηση που κυμαίνεται από 5,8% έως 6,4%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η ενίσχυση αυτή αποτυπώνεται τόσο στις μετρήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος όσο και στα στοιχεία των φορέων του κλάδου και των εταιρειών διαχείρισης πληρωμών. Εντυπωσιακή αύξηση παρουσίασαν οι τουριστικές εισπράξεις από τη Γερμανία, που έφτασαν τα 183,3 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 15,5%. Στον αντίποδα, οι εισπράξεις από τη Γαλλία υποχώρησαν κατά 20,3%, ενώ εκείνες από την Ιταλία σημείωσαν πτώση 44,5%. Από τις εκτός Ευρωζώνης αγορές, οι ΗΠΑ κατέγραψαν θεαματική άνοδο 81%, με τις εισπράξεις να φτάνουν τα 181,7 εκατ. ευρώ. Αύξηση 27,9% σημείωσε και η Βρετανία (95,8 εκατ. ευρώ), ενώ μικρή αλλά θετική μεταβολή καταγράφηκε και από τη ρωσική αγορά (0,4 εκατ. ευρώ).
Η Γερμανία διατηρεί την πρωτιά σε αριθμό επισκέψεων, με 5,67 εκατομμύρια τουρίστες (+12,9% σε σχέση με το 2023). Το Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε δεύτερο με 4,69 εκατ. επισκέψεις, παρά τη μικρή μείωση της τάξης του 3,3%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Βουλγαρία, με 2,96 εκατ. επισκέψεις (+1,9%). Σημαντική αύξηση καταγράφηκε και σε περιφερειακό επίπεδο. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ξεχώρισε με αύξηση 40,1%, ενώ ακολούθησε η Ήπειρος με 19,8%.
Σε εθνικό επίπεδο, το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου η χώρα υποδέχτηκε πάνω από 4 εκατομμύρια τουρίστες. Ο συνολικός αριθμός επισκέψεων το 2024 ανέρχεται ήδη στα 39,35 εκατ., ενώ οι επισκέπτες – ως διακριτό μέγεθος – υπολογίζονται σε 35,95 εκατ., αυξημένοι κατά 9,8% σε σχέση με πέρυσι. Στην Αθήνα, ο στόχος των 10 εκατομμυρίων επισκεπτών φέτος μοιάζει πλέον απόλυτα εφικτός, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί η ενίσχυση των υποδομών, σύμφωνα με την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού.
