Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

03

Ιουλίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Φωτιά Ραφήνα – Πικέρμι: Καλύτερη η εικόνα, κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν οικισμοί
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Ραφήνα – Πικέρμι: Καλύτερη η εικόνα, κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν οικισμοί

Φωτιά Ραφήνα - Πικέρμι: Συνεχίζονται οι κατασβέσεις

Σε ύφεση τέθηκε λίγο μετά τις 19:30 η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης στη Ραφήνα και επεκτάθηκε ταχύτατα σε Πικέρμι και Σπάρτη, απειλώντας κατοικίες και υποδομές σε κατοικημένες περιοχές. Η κινητοποίηση των επίγειων και εναέριων δυνάμεων ήταν άμεση και μαζική, αποτρέποντας τα χειρότερα, ενώ η Πυροσβεστική παραμένει σε επιφυλακή λόγω του υψηλού κινδύνου αναζωπυρώσεων. Η φωτιά ξεκίνησε από χαμηλή βλάστηση στη Λεωφόρο Μαραθώνος, στο ύψος της οδού Αρίωνος στον Δήμο Ραφήνας. Εξαιτίας της έντασης του ανέμου, οι φλόγες επεκτάθηκαν ραγδαία, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε σπίτια και οχήματα. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Σπάτων-Αρτέμιδας Δημήτρης Μάρκου, «έχουν καεί κάποια σπίτια και αυτοκίνητα», ενώ επίσημος απολογισμός θα γίνει μετά την πλήρη κατάσβεση.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν 170 πυροσβέστες με 48 οχήματα και 8 ομάδες πεζοπόρων, 17 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα (ένα εκ των οποίων συντονιστικό), ενώ καθοριστική υπήρξε η συμβολή εθελοντών, υδροφόρων της Περιφέρειας Αττικής και μηχανημάτων έργου του ΓΕΕΘΑ. Σε επιφυλακή βρέθηκαν επίσης τέσσερα νοσοκομεία και τρία Κέντρα Υγείας της ευρύτερης περιοχής, καθώς και το Λιμενικό Σώμα. Η Αστυνομία προχώρησε σε 57 απεγκλωβισμούς πολιτών από τις πληγείσες περιοχές και συνέβαλε στην ασφαλή απομάκρυνση πάνω από 300 κατοίκων και 22 ζώων. Το 112 εστάλη για την προληπτική εκκένωση των οικισμών Αγία Κυριακή, Έτος Στέκο και Ήμερος Πεύκο.

Έρχεται τετραήμερος καύσωνας

Στις 17:00 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε διυπουργική σύσκεψη υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Κεφαλογιάννη. Παράλληλα, με εντολή του αρχηγού της Πυροσβεστικής, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού μετέβη στην περιοχή για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς, ενδεχόμενο που μένει ανοιχτό μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών. Η κυκλοφορία στη Λεωφόρο Μαραθώνος έχει αποκατασταθεί, με εξαίρεση την οδό Αρίωνος, ενώ το λιμάνι της Ραφήνας επανήλθε σε πλήρη λειτουργία, χωρίς προβλήματα στους κατάπλους των πλοίων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις