Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

04

Ιουλίου 2025

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Οι ΗΠΑ «βομβαρδίζουν» το Μεξικό με στείρες μύγες για να σώσουν τη βιομηχανία κρέατος
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ «βομβαρδίζουν» το Μεξικό με στείρες μύγες για να σώσουν τη βιομηχανία κρέατος

Πρόκειται για σχέδιο καταπολέμησης ενός παρασίτου που θα μπορούσε να καταστρέψει τη βιομηχανία βοδινού κρέατος, να αφανίσει την άγρια ζωή και ακόμη και να σκοτώσει κατοικίδια ζώα

Σε μια από τις πιο παράδοξες, αλλά επιστημονικά τεκμηριωμένες επιχειρήσεις της σύγχρονης εποχής, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ετοιμάζεται να ρίξει δισεκατομμύρια στείρες μύγες από αεροπλάνα πάνω από το νότιο Τέξας και το Μεξικό. Στόχος: η καταπολέμηση ενός σαρκοφάγου παρασίτου που απειλεί σοβαρά τη ζωική παραγωγή, την άγρια πανίδα και ακόμη και τα κατοικίδια ζώα. Το έντομο που βρίσκεται στο στόχαστρο είναι η προνύμφη της μύγας New World Screwworm – ένα τροπικό παράσιτο με τη σπάνια ικανότητα να τρέφεται με ζωντανή σάρκα. Αν και οι περισσότερες μύγες επιλέγουν νεκρούς ιστούς, η συγκεκριμένη προτιμά ανοιχτές πληγές, μετατρέποντας τις σε πεδία ωοτοκίας. Το αποτέλεσμα είναι τραγικό: ακόμα και ένα υγιές μοσχάρι μπορεί να καταρρεύσει και να πεθάνει σε μόλις δύο εβδομάδες. Το πρόγραμμα των ΗΠΑ βασίζεται σε μια αποδεδειγμένα αποτελεσματική τεχνική: την απελευθέρωση στείρων αρσενικών μυγών που έχουν ακτινοβοληθεί. Αυτά τα αρσενικά ζευγαρώνουν με τα θηλυκά, χωρίς να παράγεται απογόνων, οδηγώντας με τον καιρό στην κατάρρευση του πληθυσμού.

«Είναι από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της εφαρμοσμένης επιστήμης», σχολιάζει ο καθηγητής Έντγουιν Μπέργκες από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία από το 1962 έως το 1975, οπότε και εξαλείφθηκε το παράσιτο από τις ΗΠΑ με την απελευθέρωση 94 δισεκατομμυρίων μυγών. Η πρόσφατη αναζωπύρωση του προβλήματος στο νότιο Μεξικό σήμανε συναγερμό στις Αρχές. Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ δρομολογεί την κατασκευή νέου εργοστασίου εκτροφής στο νότιο Μεξικό έως τον Ιούλιο του 2026, καθώς και την ίδρυση κέντρου διανομής στο Τέξας ήδη από φέτος, ώστε να είναι σε θέση να εισάγει μύγες από τον Παναμά αν χρειαστεί.

Οι οικονομικές και οικολογικές συνέπειες από την επανεμφάνιση του παρασίτου θα μπορούσαν να είναι τεράστιες. Η απώλεια ζωικού κεφαλαίου, οι επιπτώσεις στην άγρια ζωή και το ενδεχόμενο επέκτασης της μόλυνσης προς τις ΗΠΑ καθιστούν το πρόβλημα ζήτημα εθνικής σημασίας. Οι κτηνίατροι τονίζουν ότι η θεραπεία είναι εφικτή, αλλά επώδυνη, κοστοβόρα και τραυματική για τα ζώα. «Η μυρωδιά ήταν εφιάλτης», θυμάται ο συνταξιούχος κτηνοτρόφος Ντον Χάινμαν, ανακαλώντας παιδικές αναμνήσεις από την εποχή που η New World Screwworm είχε ακόμη παρουσία στο Κάνσας. Η συγκεκριμένη προσέγγιση θεωρείται πιο «καθαρή» σε σύγκριση με τους παραδοσιακούς χημικούς ψεκασμούς και αποτελεί διεθνές πρότυπο για την αντιμετώπιση εντόμων-παρασίτων. Όμως η αποτελεσματικότητά της εξαρτάται από την κλίμακα: απαιτούνται τόσες στείρες μύγες, ώστε τα θηλυκά στη φύση να μην έχουν άλλη επιλογή παρά να ζευγαρώνουν με μη γόνιμα αρσενικά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις