«Ανοιχτή Γειτονιά 15 λεπτών» στον Δήμο Αθηναίων - Νέα πνοή στον αστικό ιστό της πόλης
Μια νέα προσέγγιση για την αστική καθημερινότητα υιοθετεί ο Δήμος Αθηναίων, με τη συμμετοχή των ίδιων των κατοίκων. Με επίκεντρο τη βιωσιμότητα, τη λειτουργικότητα και την προσβασιμότητα, ξεκινάει το πρόγραμμα «Ανοιχτή Γειτονιά 15 λεπτών», μια πρωτοβουλία διαβουλεύσεων και συμμετοχικών εργαστηρίων, που καλεί τους δημότες να φανταστούν και να σχεδιάσουν τις δικές τους διαδρομές ζωής στην πόλη. Η ιδέα είναι απλή: κάθε κάτοικος να μπορεί να καλύπτει τις βασικές του ανάγκες μέσα σε 15 λεπτά με τα πόδια ή το ποδήλατο από το σπίτι του – χωρίς τη χρήση Ι.Χ. και με έμφαση στη σύνδεση σχολείων, πάρκων, πολιτιστικών χώρων, ιατρείων, ΚΕΠ και στάσεων ΜΜΜ μέσω ήπιων διαδρομών. Οι γειτονιές γίνονται έτσι πιο ανθρώπινες, πιο πράσινες και πιο προσβάσιμες για όλους.
Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Χάρης Δούκας, «η ‘Ανοιχτή Γειτονιά 15 λεπτών’ δίνει νέα πνοή στον αστικό ιστό, φέρνοντας επιτυχημένα μοντέλα από πόλεις όπως το Παρίσι και η Βαρκελώνη». Στόχος είναι να δημιουργηθούν λειτουργικές ζώνες καθημερινότητας, όπου η μετακίνηση γίνεται εύκολη, ασφαλής και χωρίς ρύπους. Το πρόγραμμα ξεκινά στις 10 Ιουλίου στις 18:30, με το πρώτο εργαστήριο στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, και θα συνεχιστεί σε όλες τις επτά Δημοτικές Κοινότητες με σχεδιαστικά εργαστήρια, χαρτογραφήσεις και ανοιχτές δράσεις διαλόγου με τους κατοίκους. Παράλληλα, όσοι επιθυμούν, μπορούν να συμμετέχουν και διαδικτυακά μέσω online ερωτηματολογίου στην πλατφόρμα:
👉 https://platform.participatorylab.org/enroll/category/geitonies15
Η αντιδήμαρχος Αστικής Αναζωογόνησης και Ανθεκτικότητας, Μάρω Ευαγγελίδου, υπογράμμισε πως το πρόγραμμα θα αξιοποιήσει και ψηφιακά εργαλεία για να εντοπιστούν οι κρίσιμοι άξονες και να προταθούν άμεσες παρεμβάσεις, όπως πεζοδιαβάσεις, διαπλατύνσεις πεζοδρομίων και αλλαγές κυκλοφορίας, με στόχο την άμεση αναβάθμιση του δημόσιου χώρου. Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης θα επεξεργαστούν και θα τροφοδοτήσουν τον σχεδιασμό συγκεκριμένων έργων, θέτοντας τις βάσεις για μια Αθήνα πιο φιλική, πιο βιώσιμη και πιο κοντά στον άνθρωπο.
