Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

05

Ιουλίου 2025

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / «Συνδέοντας την Ευρώπη»: Η Ελλάδα πρωτοστατεί στη σιδηροδρομική καινοτομία με 329,5 εκατ. ευρώ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Συνδέοντας την Ευρώπη»: Η Ελλάδα πρωτοστατεί στη σιδηροδρομική καινοτομία με 329,5 εκατ. ευρώ

Βρυξέλλες: Εγκρίθηκε η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής στον Έβρο και ακόμη τρία ελληνικά έργα

Σημαντική χρηματοδοτική ανάσα για τη σιδηροδρομική και ψηφιακή διασύνδεση της χώρας εξασφάλισε η Ελλάδα, με την έγκριση τεσσάρων έργων ελληνικού ενδιαφέροντος συνολικού προϋπολογισμού 329,5 εκατ. ευρώ, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής του Μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF) στις Βρυξέλλες. Την ελληνική πλευρά εκπροσώπησε η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Σχεδιασμού, της Αξιολόγησης και της Εφαρμογής της Γενικής Γραμματείας ΕΣΠΑ, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Κορυφαία επένδυση του πακέτου αποτελεί το έργο αναβάθμισης της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολη–Πύθιο, ύψους περίπου 326 εκατ. ευρώ. Η έγκριση αυτή συμπληρώνει τη χρηματοδότηση των 220 εκατ. ευρώ που είχε εγκριθεί τον Ιούνιο του 2024 για το όμορο τμήμα Πύθιο–Ορμένιο, ανοίγοντας τον δρόμο για την πλήρη αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης από την Αλεξανδρούπολη έως το Ορμένιο, κοντά στο κρίσιμο τριεθνές σύνορο Ελλάδας–Τουρκίας–Βουλγαρίας. Η στρατηγική σημασία του έργου ξεπερνά τα εθνικά όρια, καθώς ενισχύει την εδαφική και οικονομική διασύνδεση με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και λειτουργεί ως βασικός κρίκος στον αναδυόμενο διάδρομο Αιγαίου–Μαύρης Θάλασσας–Δούναβη. Πρόκειται για έναν γεωστρατηγικής σημασίας διάδρομο που εντάσσεται στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, με στόχο την αναβάθμιση των υποδομών και τη δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου μεταφορών στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Πέραν του μεγάλου σιδηροδρομικού έργου, εγκρίθηκαν και τρία επιμέρους έργα συνολικού προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ, σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς εταίρους. Τα έργα αυτά στοχεύουν στη βελτίωση των ψηφιακών και τεχνολογικών υποδομών, και αφορούν:

  • την ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων για την ανταλλαγή κυκλοφοριακών δεδομένων σε πανευρωπαϊκή κλίμακα,

  • την παροχή πληροφόρησης σε πραγματικό χρόνο (RTTI) για τις συνθήκες του οδικού δικτύου,

  • και την ανάπτυξη καινοτόμων αεροναυτικών εφαρμογών που επιτρέπουν την εξοικονόμηση καυσίμων μέσω βελτιστοποίησης των τροχιών πτήσης.

green trees and grass field during daytime

Η έγκριση αυτών των τεσσάρων έργων σηματοδοτεί την επιτυχή ολοκλήρωση της κατανομής των ευρωπαϊκών πόρων του CEF για την περίοδο 2021–2027. Η Ελλάδα κατόρθωσε να διασφαλίσει συνολικούς πόρους 968 εκατ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας την εθνική κατανομή των 932 εκατ. ευρώ. Το αποτέλεσμα αυτό προέκυψε μέσα από μία ιδιαίτερα απαιτητική και ανταγωνιστική διαδικασία, όπου συμμετείχαν όλα τα κράτη μέλη της Πολιτικής Συνοχής της Ε.Ε. Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, επισήμανε σχετικά: «Ο Μηχανισμός “Συνδέοντας την Ευρώπη” αποτελεί θεμέλιο για τη διαμόρφωση ενιαίων ευρωπαϊκών δικτύων στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και των ψηφιακών υποδομών. Υποστηρίζει διασυνοριακά έργα υψηλής προστιθέμενης αξίας και κινητοποιεί επενδυτικά κεφάλαια, δημόσια και ιδιωτικά. Η επιτυχής απορρόφηση πόρων από την Ελλάδα είναι καρπός μεθοδικού σχεδιασμού και συλλογικής προσπάθειας των αρμόδιων φορέων και συμβάλλει ενεργά στην ενίσχυση της διασύνδεσης της χώρας με το ευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών, προωθώντας τη βιώσιμη ανάπτυξη και την περιφερειακή συνοχή». Η έγκριση αυτών των έργων συνιστά όχι μόνο επιτυχία για την Ελλάδα, αλλά και ένδειξη της ευρωπαϊκής εμπιστοσύνης στη στρατηγική της χώρας για βιώσιμες, πράσινες και διασυνοριακές υποδομές.

trees on mountain

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις