Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

06

Ιουλίου 2025

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τεχνητή Νοημοσύνη Κίνα: Το «χωριό των προγραμματιστών»
ΚΟΣΜΟΣ

Τεχνητή Νοημοσύνη Κίνα: Το «χωριό των προγραμματιστών»

Τεχνητή Νοημοσύνη Κίνα: Η "κωμόπολη του κώδικα" της νέας Κίνας

Στην άκρη της Χανγκζού, μακριά από τα πολύβουα τεχνολογικά κέντρα του Πεκίνου και της Σανγκάης, ένα ήσυχο προάστιο μετατρέπεται με ταχύτητα σε νευραλγικό κόμβο της κινεζικής τεχνητής νοημοσύνης. Το Λιανγκζού, άλλοτε μια αδιάφορη γειτονιά, έχει γίνει σήμερα καταφύγιο για δεκάδες νεαρούς προγραμματιστές, μηχανικούς και επιχειρηματίες που χτίζουν τις επόμενες μεγάλες ιδέες της Κίνας — από αυλές και καφέ, μέχρι κουζίνες που λειτουργούν ως αυτοσχέδια pitching rooms. Σε μια τέτοια αυλή, ο Φέλιξ Τάο, πρώην στέλεχος της Facebook και της Alibaba, φιλοξενεί κάθε Σαββατοκύριακο ανοιχτές συζητήσεις. Κάποιοι γράφουν κώδικα, άλλοι κάνουν διαλείμματα με ηλεκτρονικά τσιγάρα και φραπουτσίνο. Μέσα στο σπίτι, επενδυτές εξετάζουν ιδέες startup. Από τον ουρανό, ένα drone παρακολουθεί αθόρυβα. Όλα περιστρέφονται γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη. Και η Χανγκζού έχει γίνει το επίκεντρο αυτής της νέας εποχής — χάρη σε ένα μείγμα κυβερνητικών επιδοτήσεων, χαμηλών ενοικίων και γειτνίασης με κολοσσούς όπως η Alibaba και η DeepSeek.

Το Λιανγκζού φιλοξενεί πλέον δεκάδες νεαρούς δημιουργούς που αυτοαποκαλούνται «χωρικοί» (villagers). Γράφουν κώδικα σε κοινόχρηστα τραπέζια, δοκιμάζουν εφαρμογές σε φίλους και σχεδιάζουν την έξοδό τους από τις μεγάλες εταιρείες, περιμένοντας να λήξουν τα συμβόλαια μη ανταγωνισμού με ομίλους όπως η ByteDance. Η φρενίτιδα της AI που σαρώνει την Κίνα ενισχύθηκε δραματικά στις αρχές του 2025, όταν η DeepSeek παρουσίασε ένα μοντέλο ανοικτού κώδικα που προσέφερε κορυφαίες επιδόσεις σε ελάχιστο κόστος, συγκριτικά με τα αμερικανικά αντίστοιχα. Έκτοτε, οι τεχνολογίες της Alibaba και της DeepSeek κατατάσσονται ανάμεσα στις πιο ισχυρές παγκοσμίως, δίνοντας ώθηση στην τοπική καινοτομία.

A narrow alleyway runs between ancient buildings.

Οι έξι τίγρεις της Χανγκζού και η νέα γενιά της AI

Η DeepSeek ανήκει στην «εξάδα της Χανγκζού» — έξι ανερχόμενες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής που έχουν αναγνωριστεί ως οι πλέον υποσχόμενες της χώρας. Ανάμεσά τους, η Game Science, που το 2024 κυκλοφόρησε το πρώτο βιντεοπαιχνίδι κινεζικής παραγωγής με παγκόσμια επιτυχία, και η Unitree, της οποίας τα ρομπότ εντυπωσίασαν εκατομμύρια τηλεθεατές στον ετήσιο τηλεοπτικό εορτασμό της Πρωτοχρονιάς. Την άνοιξη του 2025, οι έξι ιδρυτές συναντήθηκαν για πρώτη φορά στο σπίτι του Μινγκμίνγκ Ζου, ιδρυτή της Rokid, που κατασκευάζει έξυπνα γυαλιά με ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη. Όπως λέει ο ίδιος, η κρατική στήριξη ήταν καθοριστική στα πρώτα τους βήματα, ακόμη και για να γνωρίσουν επενδυτές όπως ο Τζακ Μα.

Ωστόσο, αυτή η στήριξη έχει και το κόστος της. Πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις διαπιστώνουν ότι οι ξένοι επενδυτές κρατούν αποστάσεις, ανησυχώντας για την πολιτική εμπλοκή του κινεζικού κράτους. Ο φόβος να ακολουθήσουν την πορεία της ByteDance, η οποία δέχεται διαρκή πίεση από τις ΗΠΑ για τις σχέσεις της με το Πεκίνο, είναι υπαρκτός. Οι ιδρυτές βρίσκονται μπροστά σε ένα δίλημμα: να δεχτούν κρατικά κεφάλαια και να περιοριστούν στην εγχώρια αγορά, ή να ρισκάρουν μόνοι τους και να αναζητήσουν διεθνείς χρηματοδοτήσεις, δημιουργώντας θυγατρικές σε Σιγκαπούρη ή Χονγκ Κονγκ. Για τους περισσότερους, η πρώτη επιλογή είναι η μόνη ρεαλιστική. Ταυτόχρονα, παραμένει η αβεβαιότητα για την πρόσβαση σε προηγμένα chips. Παρά τις κυρώσεις της Ουάσινγκτον, εταιρείες όπως η Huawei και η SMIC πασχίζουν να καλύψουν το τεχνολογικό κενό, ενώ πολλές startups έχουν αποθεματοποιήσει chips της Nvidia, χωρίς να ξέρουν πόσο θα αντέξουν.

Από την ποίηση στην κωδικοποίηση

Το φυσικό τοπίο της Χανγκζού, με τη λίμνη που εμπνέει καλλιτέχνες εδώ και αιώνες, τώρα εμπνέει προγραμματιστές. Οι κοινότητες στο Λιανγκζού διοργανώνουν βραδιές ταινιών, εργαστήρια, συζητήσεις για την ηθική του AI και φυσικά… κώδικα.\ Ο Qian Roy έχει δημιουργήσει μια εφαρμογή που λειτουργεί σαν προσωπικός σύντροφος με βάση το τεστ προσωπικότητας Myers-Briggs — εξαιρετικά δημοφιλές στην Κίνα. Η εφαρμογή του βασίζεται σε ανοιχτά μοντέλα της DeepSeek, της Alibaba και της αμερικανικής Anthropic. Η Mindverse, η εταιρεία του Τάο, σχεδιάζει ένα διαφορετικό AI: όχι ένα εργαλείο απλής διαχείρισης, αλλά έναν ψηφιακό βοηθό που ενισχύει τη συναισθηματική ευημερία του χρήστη. Από ευγενικά emails μέχρι στοχαστικά μηνύματα σε γονείς — στόχος είναι να «αδειάζει το μυαλό», όχι να το κατακλύζει.

Ο Λιν Γιουανλίν, ιδρυτής της Zeabur, ξεκίνησε την εταιρεία του όσο ήταν ακόμα φοιτητής. Δημιούργησε μια πλατφόρμα που επιτρέπει σε μη προγραμματιστές να δημιουργούν εφαρμογές με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης — μια νέα προσέγγιση που ονομάζει «vibecoding». Το Λιανγκζού αποδείχθηκε ιδανικός χώρος δοκιμών: μπορεί να μιλήσει σε γείτονες, να μάθει τις ανάγκες τους και να προσαρμόσει την τεχνολογία του σε πραγματικό χρόνο. Μετά από λίγο, μετακόμισε εκεί μόνιμα. «Όλοι είδαν το Matrix μαζί», λέει γελώντας. «Αποφασίσαμε πως είναι υποχρεωτική ταινία. Μας θυμίζει ότι μπορούμε να βγούμε από το σύστημα — και να φτιάξουμε το δικό μας». Ο Τάο συμφωνεί: «Πολλοί εδώ δεν έχουν σπουδάσει στα κορυφαία πανεπιστήμια. Αλλά είναι γενναίοι. Στην Κίνα, το να πεις “θα χαράξω δικό μου δρόμο” δεν είναι απλή υπόθεση. Και όμως, αυτοί το κάνουν».

A white building with a tree in front of it
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις