BYD: Το κινεζικό θαύμα που αλλάζει το αυτοκίνητο – και αφήνει την Αμερική πίσω

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

BYD: Το κινεζικό θαύμα που αλλάζει το αυτοκίνητο – και αφήνει την Αμερική πίσω

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Όσο η Ουάσιγκτον βάζει δασμούς, το Πεκίνο χτίζει μια νέα παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία.

08.07.2025 | 09:44

Μέχρι πριν λίγα χρόνια, η BYD ήταν ένα άγνωστο όνομα για τον περισσότερο κόσμο. Σήμερα, η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία με το συμβολικό όνομα Build Your Dreams έχει ξεπεράσει την Tesla και φιλοδοξεί να σταθεί ισότιμα απέναντι στους κολοσσούς Toyota και Volkswagen. Κι όμως, στις ΗΠΑ παραμένει σχεδόν ανύπαρκτη – όχι λόγω έλλειψης τεχνολογίας, αλλά εξαιτίας των εμπορικών φραγμών που έχουν θεσπιστεί για να αναχαιτίσουν τον κινεζικό ανταγωνισμό. Αλλά όσο η Ουάσιγκτον βάζει δασμούς, το Πεκίνο χτίζει μια νέα παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Η BYD δεν είναι απλώς άλλη μια εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων.

Είναι το προϊόν ενός κρατικά οργανωμένου σχεδίου που περιλαμβάνει επιδοτήσεις, καθετοποιημένη παραγωγή, έλεγχο πρώτων υλών, εσωτερική τεχνολογία και απίστευτη ευελιξία. Φτιάχνει μπαταρίες, τσιπ, software, μέχρι και τα πλοία μεταφοράς των οχημάτων της. Και όλα αυτά σε τιμές που δυτικοί κατασκευαστές απλώς δεν μπορούν να ανταγωνιστούν: ηλεκτρικά SUV κάτω των 10.000 δολαρίων, τεχνολογία φόρτισης πέντε λεπτών, πολυτελή μοντέλα που επιπλέουν στο νερό και στρίβουν επί τόπου.

Ο συνδυασμός καινοτομίας, κόστους και στρατηγικής έχει μετατρέψει την BYD στην κορυφαία απειλή για την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Και ενώ Ευρώπη, Λατινική Αμερική και Ανατολική Ασία γεμίζουν BYD, οι ΗΠΑ μένουν εκτός του παιχνιδιού. Η BYD είναι σύμπτωμα μιας μεγαλύτερης αλήθειας: η Αμερική υποχωρεί τεχνολογικά και βιομηχανικά, καθηλωμένη σε παραδοσιακά μοντέλα SUV και βενζινοκίνητων φορτηγών. Η Κίνα, αντιθέτως, προχωρά. Και πίσω από το φαινομενικά εμπορικό ζήτημα, κρύβεται ένα γεωστρατηγικό στοίχημα: οι μπαταρίες, τα συστήματα αυτόνομης οδήγησης, οι αισθητήρες και τα software των ηλεκτρικών οχημάτων είναι ήδη κρίσιμα για την άμυνα, την τεχνητή νοημοσύνη, ακόμη και τη διαστημική τεχνολογία.

Η απάντηση δεν είναι άλλοι δασμοί, αλλά ένα νέο “Manhattan Project” για την αμερικανική βιομηχανία. Αν οι ΗΠΑ δεν επανεπενδύσουν μαζικά σε παραγωγή, τεχνολογία και ανεξαρτησία εφοδιαστικών αλυσίδων, τότε η παγκόσμια πρωτοκαθεδρία τους στο αυτοκίνητο – και όχι μόνο – θα παραμείνει παρελθόν. Η Σεντζέν ήδη προσπερνά το Ντιτρόιτ. Και η απόσταση μεγαλώνει.

Ετικέτες
Exit mobile version