Παυλόπουλος – Χατζηνικολάου: «Η Μέρκελ λέει τη μισή αλήθεια για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παυλόπουλος – Χατζηνικολάου: «Η Μέρκελ λέει τη μισή αλήθεια για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Παυλόπουλος - Χατζηνικολάου: Το τηλεφώνημα με τον Τσίπρα για το δημοψήφισμα που τον αιφνιδίασε

08.07.2025 | 09:42

Μια δεκαετία μετά τις δραματικές μέρες του καλοκαιριού του 2015, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, έκανε μια αποκαλυπτική αναδρομή στα γεγονότα που καθόρισαν τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη, μιλώντας στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω». Περιγράφοντας για πρώτη φορά με τέτοια λεπτομέρεια κρίσιμες συνομιλίες, παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και τη δική του παρέμβαση, υποστήριξε πως έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Ο πρώην Πρόεδρος τόνισε πως το δημοψήφισμα τον αιφνιδίασε, ενώ όταν ενημερώθηκε για την πρόθεση της κυβέρνησης Τσίπρα, ξεκαθάρισε: «Δεν θα γίνω ο Πρόεδρος της δραχμής». Σε συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο Παυλόπουλος έθεσε όρους για την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος, ζητώντας να καταστεί σαφές ότι το δημοψήφισμα δεν αφορά την παραμονή στο ευρώ αλλά την αποδοχή ή μη της πρότασης των θεσμών. Τόνισε επίσης ότι ο χρόνος ήταν εξαιρετικά περιορισμένος και το ερώτημα προβληματικά διατυπωμένο.

Το δραματικό παρασκήνιο με Μέρκελ, Ολάντ και Πούτιν

Ο Προκόπης Παυλόπουλος αποκάλυψε ότι επικοινώνησε προσωπικά με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ για να κατευνάσει την ένταση, ενώ μετέφερε μήνυμα του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ προς τον Τσίπρα για επανέναρξη της διαπραγμάτευσης. Όμως, η αποτυχία των συζητήσεων και η στάση της κυβέρνησης οδήγησαν τελικά στα capital controls. Ο πρώην Πρόεδρος μίλησε και για το επεισόδιο με την αιφνιδιαστική εμφάνιση του Παναγιώτη Λαφαζάνη στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, που ζήτησε να δει κατ’ ιδίαν τον Τσίπρα, κάνοντας λόγο για ρωσική πρόταση οικονομικής στήριξης σε περίπτωση εξόδου από την ευρωζώνη. Όπως αφηγήθηκε, ο Πούτιν διέψευσε κάθε τέτοια συζήτηση, λέγοντας ότι «θέλω η Ελλάδα να μείνει στην Ευρώπη» — επιβεβαιώνοντας όσα περιγράφει και ο Ολάντ στο βιβλίο του.

Το τηλεφώνημα της ΕΚΤ και οι εγγυήσεις Παυλόπουλου

Συγκλονιστική ήταν και η περιγραφή του τηλεφωνήματος από την ΕΚΤ το βράδυ της ψήφισης της συμφωνίας στη Βουλή, όταν ευρωπαίοι τραπεζίτες ανησυχούσαν για ενδεχόμενη κατάρρευση της κυβέρνησης. Ο Παυλόπουλος διαβεβαίωσε, μέσω ανοιχτής ακρόασης, ότι η συμφωνία θα περνούσε με τουλάχιστον 210 ψήφους, γεγονός που ηρέμησε τις αγορές και επέτρεψε τη συνέχιση της ρευστότητας μέσω ELA.

Η Μέρκελ, το ΔΝΤ και η «προκρούστεια κλίνη» του πρώτου μνημονίου

Ιδιαίτερη σημασία είχαν και οι αναφορές του Παυλόπουλου στον ρόλο της Άνγκελα Μέρκελ στο πρώτο μνημόνιο. Όπως είπε, η τότε Καγκελάριος αγνόησε την αντίρρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, επιβάλλοντας το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα, επειδή φοβόταν ότι οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί θα ήταν υπερβολικά «επιεικείς» με την Αθήνα.

Τσίπρας και Καραμανλής για Παυλόπουλο: «Εξαιρετικός Πρόεδρος»

Σε έναν σπάνιο τόνο σύμπλευσης, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Κώστας Καραμανλής εξήραν τη συμβολή του Παυλόπουλου. Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μονόδρομη επιλογή» και για έναν Πρόεδρο με «πατριωτισμό και προσήλωση στο εθνικό συμφέρον». Ο δε Καραμανλής τόνισε πως «επέδειξε ύψιστο αίσθημα ευθύνης και συνέβαλε στη διασφάλιση της πολιτικής ομαλότητας».

Η Συμφωνία των Πρεσπών και η Τουρκία

Ο Προκόπης Παυλόπουλος επανέλαβε ότι δεν ενέκρινε τη Συμφωνία των Πρεσπών εξαρχής, ενώ προειδοποίησε για τις διαχρονικές στοχεύσεις της Τουρκίας: πλήρης έλεγχος της Κύπρου, διεκδίκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο και προσπάθεια δημιουργίας τουρκικής μειονότητας στη Θράκη.

Exit mobile version