Στη γραμμή Σόιμπλε κινείται και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε ό,τι αφορά στην συζήτηση για το ελληνικό χρέος. Σε δηλώσεις της στις Βρυξέλλες σήμερα, η κ.Λαγκάρντ είπε πως κουβέντα για την αναδιάρθρωση, θα γίνει μετά τις μεταρρυθμίσεις.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Γαλλίδα επικεφαλής υποστήριξε ότι το Ταμείο δεν επιθυμεί να πιέσει οικονομικά κι άλλο την Ελλάδα, αλλά ζητά να εφαρμοσθούν τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συνομολογηθεί από το 2016.
«Δεν ζητάμε περισσότερη λιτότητα. Ζητάμε να εφαρμοστεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016. Ζητάμε να μην υπάρξουν πισωγυρίσματα», είπε και χαρακτήρισε κρίσιμη την επομένη φάση, προσθέτοντας πως «ο διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».
«Βρισκόμαστε στα μισά του δρόμου όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και ακόμη υπάρχει διχογνωμία στο αν θα συμμετέχουμε στο πρόγραμμα ή όχι».
Νωρίτερα, υπογράμμισε ότι θα ήθελε να μπορούσε να πει ότι «μιλάμε για νίκη στην Ελλάδα», αλλά αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να κάνουν οι ίδιοι οι Έλληνες.
“Όλοι ξέρουμε και σκεφτόμαστε τη μεσαία τάξη, που σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος στην εφαρμογή αυτού του προγράμματος, όλοι ξέρουμε την ανεργία και ειδικά των νέων στην Ελλάδα και όλοι ξέρουμε πόσοι νέοι επιστήμονες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα”.
Αυτό που είναι ύψιστης σημασίας, είπε η επικεφαλής του Ταμείου, είναι να μην χαθεί η αξιοπιστία της Ελλάδας.
«Θα πρέπει να πειστούν οι επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα, όταν το ΔΝΤ αποχωρήσει»,
τόνισε και προσέθεσε πως το ΔΝΤ κάνει ό τι μπορεί για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα και η χρηματοοικονομική αξιοπιστία της χώρας.
Σημαντική ήταν και η δήλωση της για τις χώρες με δημογραφικό πρόβλημα που σύμφωνα με την Γενική Διευθύντρια, οι σημερινές γενιές δεν θα πρέπει να επιβαρύνουν με τις ενέργειες τους τις επόμενες.
«Δεν θα πρέπει να αφεθούν να πληρώσουν για τις απερίσκεπτες ενέργειες της σημερινής γενιάς. Είτε αυτό περιλαμβάνει ένα κατεστραμμένο περιβάλλον, είτε ερειπωμένες υποδομές, είτε ένα υψηλό δημόσιο χρέος», σημείωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.