Τελευταίο ΣΚ για το πιο νεανικό, θεατρικό φεστιβάλ της χρονιάς: www.bobfestival.gr Τρεις παραστάσεις την ημέρα, διαγωνισμοί και πάρτυ τα βράδια στον κήπο του φεστιβάλ Αθηνών. από την Ηρώ Μητρούτσικου «Το Πεπρωμένο Ονομάζεται Κλοτίλδη» Η νικήτρια παράσταση του Scratch Night του Bob Theater Festival 2016, επανέρχεται θριαμβευτικά εκεί απ’ όπου ξεκίνησε, με τον ανίερο σκοπό […]
Τελευταίο ΣΚ για το πιο νεανικό, θεατρικό φεστιβάλ της χρονιάς: www.bobfestival.gr Τρεις παραστάσεις την ημέρα, διαγωνισμοί και πάρτυ τα βράδια στον κήπο του φεστιβάλ Αθηνών.
από την Ηρώ Μητρούτσικου
- «Το Πεπρωμένο Ονομάζεται Κλοτίλδη»
Η νικήτρια παράσταση του Scratch Night του Bob Theater Festival 2016, επανέρχεται θριαμβευτικά εκεί απ’ όπου ξεκίνησε, με τον ανίερο σκοπό να καταπλήξει και πάλι.
«Το Πεπρωμένο Ονομάζεται Κλοτίλδη» (1942) του Ιταλού συγγραφέα, δημοσιογράφου και χιουμορίστα Τζοβάνι Γκουαρέσκι, μια παρωδία των ερωτικών μυθιστορημάτων του 19ου αιώνα, γίνεται η αφορμή για μια τρελή παράσταση σωματικού θεάτρου.
Η Κλοτίλδη η πιο όμορφη, πλούσια και περιζήτητη νύφη, βρίσκει εξαιρετικά ενοχλητικό ότι ένας και μόνο άντρας αντιστέκεται στη γοητεία της και του στήνει μια φάρσα, η οποία, όμως, ξεφεύγει από τον έλεγχό της, παγιδεύοντας και τους δυο τους!
Οι δυο αεικίνητοι πρωταγωνιστές ερμηνεύουν και τους τέσσερις ρόλους του έργου, γύρω, πάνω, και κάτω από ένα πολυμορφικό τραπέζι, χύνοντας κιλά ιδρώτα! Μην τη χάσετε, θα χάσετε.
Διασκευή-Σκηνοθεσία-ερμηνεία: Αμαλία Καβάλη-Γιάννης Σοφολόγης
ΣΑΒΒΑΤΟ 27/5, 21.30
- «Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα»
Μια πραγματικά υπέροχη παράσταση, η οποία παρουσιάστηκε φέτος στο Θέατρο του Ν. Κόσμου. Το κοινό συμμετέχει με ένα απίστευτα γλυκό, αστείο και προστατευμένο τρόπο (διαβάζουν post it όταν έρθει η σειρά τους) κι έτσι καμία παράσταση δεν είναι ίδια! Αναμνήσεις, απώλειες, όμορφες στιγμές που μας έρχονται στο μυαλό, γίνονται μια λίστα για την ομορφιά της ζωής. Τι είναι ευτυχία για ένα παιδί και τι για έναν ενήλικα και γίνεται ένα συγκεκριμένο παγωτό να είναι από τα πιο υπέροχα πράγματα στη ζωή;
Η μοναδική περφόρμερ, η Μελίνα Θεοχαρίδου, υπό τις σκηνοθετικές και κινησιολογικές οδηγίες της Ιόλης Ανδρεάδη, στήνουν την πιο γλυκιά παράσταση της χρονιάς, που μιλάει στην ψυχή του κάθε θεατή. Πώς είναι να βλέπεις ότι τα πάντα γύρω σου θα μπορούσαν να ανήκουν στη λίστα με τα πιο υπέροχα πράγματα στη ζωή;
ΣΑΒΒΑΤΟ 27/5, 18.45
- «Γκλουμ» ή “ГЛУМ”
Η θεατρική ομάδα “C for Circus” (η οποία εκτοξεύτηκε και μας εκτόξευσε με την παράστασή της «Κάτι διαφορετικό» που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2013, στο bob festival), παρουσιάζει τη φετινή της δουλειά, «Γκλουμ», -μετά το θέατρο “104”- και στο Bob festival 2017.
«Γκλουμ»: ως λήμμα σηματοδοτούσε την απάτη, είναι η ιστορία του Γκλούμοφ, το όνομα του οποίου αποτελεί λογοπαίγνιο. Πρόκειται για ξεχωριστή δουλειά βασισμένη στο έργο “Το Ημερολόγιο ενός Απατεώνα” του Αλεξάντρ Οστρόφσκι, μία διασκευή με κωμικά στοιχεία και διάφορους αναχρονισμούς, στηριγμένη σε τεχνικές του devided theatre. Ο Αλεξάντρ Νικολάγιεβιτς Οστρόφσκι (1823-1886) ήταν μεγάλος ρώσος δραματουργός
Καυτηρίαζε με χιούμορ διαχρονικά κοινωνικοπολιτικά θέματα, όπως η ματαιοδοξία και η κενότητα των διαπροσωπικών σχέσεων, η δημόσια εικόνα-ως εργαλείο απάτης και αυτοεξαπάτησης, οι προκαταλήψεις και ο συντηρητισμός και η διαπλοκή της εξουσίας και των εκπροσώπων της ανώτερης κοινωνικής τάξης.
Ο κεντρικός ήρωας του έργου, ο Γκλούμοφ, προσπαθεί να εισβάλει στην καλή κοινωνία και να αναρριχηθεί οικονομικά, με έναν εντελώς πλάγιο τρόπο και κάθε άλλο παρά τίμιο. Ο νεαρός και ανήσυχος Μοσχοβίτης, λειτουργώντας με εξυπνάδα και θράσος, χρησιμοποιεί διάφορους ανθρώπους από το οικογενειακό του περιβάλλον και το κοινωνικό σύνολο για να καταφέρνει να εισχωρήσει σε έναν κύκλο ανθρώπων με επιρροή. Στο έργο βλέπουμε χαρακτήρες που μας είναι γνώριμοι και βρίσκονται γύρω μας, συμπεριφορές που μας είναι οικείες, που συναντάμε όλοι μας.
Με ελάχιστα σκηνικά και σκηνικά αντικείμενα, χρωματιστά κοστούμια (Τίνα Τζόκα, Τζέλα Χριστοπούλου), κατάλληλους φωτισμούς (Σεσίλια Τσελεπίδη), έντονο μακιγιάζ και χρήση της μουσικής, η -πάντα πολύ ιδιαίτερη- ομάδα “C for Circus” δημιουργεί μία παράσταση με έναν διαφορετικό τρόπο, από αυτό που θα αναμέναμε. Αδιαφορώντας για τους όποιους άγραφους κανόνες για το πως ανεβαίνει ένα κλασσικό κείμενο στην σκηνή, αναδομούν μία παλιά ιστορία με φρέσκια ματιά και δημιουργική διάθεση, κάνοντας τους θεατές όχι μόνο να γελάσουν, αλλά και να δεχθούν τα όσα (δυσάρεστα) συμβαίνουν με ευχάριστο τρόπο.
Η σκηνική δύναμη της ομάδας “C for Circs” εκφράζεται σε κάθε τους δουλειά. Το «Γκλουμ» είναι μία «ανθισμένη» παράσταση (κυριολεκτικά και μεταφορικά), η οποία βασίστηκε στην ομαδικότητα, πράγμα που αντιλαμβάνεται ένας υποψιασμένος θεατής. Αν και οι συντελεστές της αντλούν από το σωματικό θέατρο και τον αυτοσχεδιασμό, πρόκειται για μια απόλυτα χορογραφημένη παράσταση, που συχνά κινείται σε εξαντλητικούς ρυθμούς.
Επτά νέοι ηθοποιοί συνσκηνοθετούν και αναλαμβάνουν πάμπολλους ρόλους, λειτουργώντας με ρυθμό και την ανάλογη ενέργεια, διακωμωδούν κατά κάποιο τρόπο το έργο ή, μάλλον καλύτερα, αποβάλλουν την σοβαροφάνειά του. Είναι κάτι που όχι απλά κρατάει το ενδιαφέρον του θεατή, όχι μόνο τον κάνει να ξεκαρδίζεται συχνά-πυκνά στα γέλια, αλλά είναι και κάτι που χρειάζεται να το βλέπουμε πιο συχνά στην Ελληνική θεατρική σκηνή.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: http://www.alphafreepress.gr/mipos-gkloum-simeni-gelio/
KΥΡΙΑΚΗ 28/5, 21.30
- «Γ.Τ.Π.», μια παράσταση Για Το Πέος
Το «Γ.Τ.Π.» είναι η παράσταση που κέρδισε το πρώτο βραβείο στο 6ο Φεστιβάλ Ελληνικού Θεάτρου, που οργάνωσε το Θέατρο Eliart τον περασμένο Μάιο. Είναι, ακριβώς, η αρσενική απάντηση στο «Αιδοίων μονόλογοι»… Μια παράσταση όχι φαλλοκρατική, αλλά φαλλοφιλική! Από την αρχή του κόσμου οι άντρες έχουν έναν κοινό φίλο που τους ακολουθεί όλη τους τη ζωή. Ιστορίες για το πέος με σεβασμό στο ίδιο, αλλά και στους θεατές του. Μια παράσταση όχι με σκοπό να σοκάρει, αλλά να διασκεδάσει. Ιστορίες πέους, ή για το πέος, με αιτία το πέος ή σε σχέση με το πέος. Όλα όσα θέλατε ή πρέπει να μάθετε για το πέος! Είναι, πραγματικά, μια κωμική παράσταση, σχεδόν stand up, με θέμα το πέος, αλλά και δύο guest: ένα υπερμέγεθες πέος και τον Κέβιν (τον σύζυγο της Μπάρπι) αυτοπροσώπως. Μικρά σκετσάκια επτά πρωταγωνιστών, οι οποίοι μας διηγούνται πολυάριθμες ιστορίες αντρών ή των ίδιων των πεών τους. Άντρες που παραμελούν το σεξ, ή το πέος ή την γυναίκα τους, ή…. Ένα θέμα που είναι πάντα επίκαιρο, Φρέσκια παράταση χωρίς ούτε μια στιγμή να γίνει χυδαία και γι αυτό αξίζουν πολύ περισσότερα συγχαρητήρια στον δημιουργό της. Ο Κωνσταντίνος Λεβάντης κατάφερε να γράψει και να σκηνοθετήσει μια κωμωδία που δεν περιέχει απολύτως τίποτα προσβλητικό, για κανένα από τα δυο φύλα, αλλά ούτε για τον κοινό τους φίλο…
ΠΑΙΖΟΥΝ: Σπύρος Αναστασίνης, Οδυσσέας Ιωάννου Κωνσταντίνου, Γιάννης Κωσταράς, Πέτρος Λιόντας, Ιάκωβος Μηνδρινός, Σπύρος Χαλκιάς, Αντρέας Ψύλλιας, Δημήτρης Ψύλλος
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/5, 21.15
- «Γιοσίρου Γιαμαγκούσι»
Η περίεργη παράσταση με τον περίεργο τίτλο «Γιοσίρου Γιαμαγκούσι» συμμετείχε, επίσης, στον διαγωνισμό Scratch Night του Bob Theatre Festival 2016, καταλαμβάνοντας την 3η θέση. Η θεατρική ομάδα “Lorem Ipsum” (Ακατάληπτα κείμενα), φροντίζοντας να τιμήσει το όνομά της, συνθέτει μια μαύρη κωμωδία, σε κείμενο και σκηνοθεσία του Γιάννη Κεντρωτά. Η παράσταση παρουσιάστηκε φέτος στο θέατρο Vault, στο Bob festival και θα συνεχίσει στο Vault με τη νέα σεζόν. Ο Γιοσίρου Γιαμαγκούσι αναζητά τον Ιάπωνα πατέρα του, στην ελληνική επαρχία, καταλήγοντας σε ένα περίεργο χωριουδάκι -ξεχασμένο κι από τον Θεό- την Λακοσπηλιά, το μέρος όπου η μητέρα του γνώρισε και έζησε τον έρωτά της με τον πατέρα του. Όμως, ο Γιοσίρου συλλαμβάνεται από τον τοπικό αστυνόμο και τότε όλα παίρνουν διαφορετική τροπή. Άνθρωποι γεμάτοι απαισιοδοξία σε ένα χωριό που έχει καταντήσει χωματερή, έχουν να κάνουν με τον σχεδόν αιθεροβάμονα και ευκολόπιστο, υπό ανάκριση, Γιοσίρου. Αιμομιξίες και άλλα περίεργα αποσιωπώνται σε αυτή μικρή κοινωνία, μέχρι ο νεοφερμένος να ανακαλύψει το μεγάλο μυστικό τους. Σουρεαλιστικό κείμενο και ακόμα πιο σουρεαλιστική παράσταση, αυστηρώς για νεανικό κοινό.
ΠΑΙΖΟΥΝ: Αντώνης Αντωνίου, Φίλιππος Λούβαρης, Ειρήνη Κουτουρούσιου, Φανή Παλιούρα, Αναστασία Μητρούση
25/5 21.30
BOB FESTIVAL: Πειραιώς 260
Ο βιομηχανικός χώρος: «Πειραιώς 260»
Βρίσκεται αμέσως μετά τον πολυχώρο «Ελληνικός Κόσμος» και τη σχολή Καλών τεχνών.
Μπορείτε να μεταβείτε εκεί από τον Ησαπ Καλλιθέας (7’ περπάτημα)
ή από Ομόνοια με τα λεωφορεία 049, 914.
Parking υπάρχει εντός του χώρου.
Περισσότερα : www.bobfestival.gr