Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

19

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Στη δημοσιότητα το απόρρητο σχέδιο Βαρουφάκη για το παράλληλο νόμισμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη δημοσιότητα το απόρρητο σχέδιο Βαρουφάκη για το παράλληλο νόμισμα

To απόρρητο σχέδιο του Γιάνη Βαρουφάκη για ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών μέσω του Taxisnet, αποκάλυψε η «Real News». Πρόκειται για ένα 11σέλιδο κείμενο, στο οποίο παρουσιαζόταν μια εναλλακτική ιδέα, όπως αναφέρει ο πρώην υπουργός της οικονομίας, ώστε να διατηρηθεί η χώρα στην Ευρωζώνη σε περίπτωση διακοπής ρευστότητας από την ΕΚΤ. Οι Τσίπρας, Παππάς, Δραγασάκης, κατόπιν, ζήτησαν […]

o-giannis-baroufakis-epanilthe-purobolwntas-soimple---suriza.w_hr

To απόρρητο σχέδιο του Γιάνη Βαρουφάκη για ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών μέσω του Taxisnet, αποκάλυψε η «Real News».

Πρόκειται για ένα 11σέλιδο κείμενο, στο οποίο παρουσιαζόταν μια εναλλακτική ιδέα, όπως αναφέρει ο πρώην υπουργός της οικονομίας, ώστε να διατηρηθεί η χώρα στην Ευρωζώνη σε περίπτωση διακοπής ρευστότητας από την ΕΚΤ. Οι Τσίπρας, Παππάς, Δραγασάκης, κατόπιν, ζήτησαν από τον Βαρουφάκη να το στείλει σε γραπτή μορφή.

Όπως λέει ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης, το κείμενο που παρέδωσε στον Αλέξη Τσίπρα αποτελούσε ξεκάθαρα σχέδιο παραμονής στο ευρώ κι όχι παράλληλου νομίσματος, το οποίο ήταν πλήρως επεξεργασμένο. Μάλιστα, ο ίδιος ξεκίνησε να γράφει το σχέδιο αυτό κατά τη διάρκεια της πτήσης του από την Αθήνα στο Όστιν, όπου και διέμενε εκείνη την περίοδο.

Οι τρεις στόχοι του συστήματος

Πρώτον, «η ένεση ρευστότητας για το Δημόσιο, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο σε περίοδο σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα».

Δεύτερον, «η ένεση ρευστότητας στον ιδιωτικό τομέα με τη δημιουργία νέου συστήματος πληρωμών, σε ευρώ, εκτός του τραπεζικού συστήματος και ανοιχτό προς όλους τους πολίτες για μεταξύ τους συναλλαγές με μηδενικό κόστος».

Τρίτον, «η ελαχιστοποίηση του κοινωνικού κόστους μιας ενδεχόμενης (αν και αποφευκτέας) νομισματικής μετατροπής – η οποία ελαχιστοποίηση αυξάνει τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας και έτσι μειώνει τον κίνδυνο αυτής της μετατροπής».

Αποπληρωμή οφειλών μέσω του Taxisnet

Η ιδέα είναι “απλή”, επισημαίνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών στο σχέδιο που παρέδωσε στον Αλέξη Τσίπρα.

«Όλοι οι φορολογούμενοι δύνανται σήμερα να μεταφέρουν (μέσα από web banking) ποσά από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς σε ειδικό λογαριασμό του Taxisnet, αποπληρώνοντας έτσι τις οφειλές τους στην Εφορία» και συνεχίζει: «Είναι τεχνικά και νομικά απλό ζήτημα οι λογαριασμοί αυτοί του Taxisnet να μετατραπούν σε αποθεματικούς – χρεωστικούς λογαριασμούς:

Στους οποίους το Δημόσιο να μπορεί να καταβάλει μέρος των οφειλών του προς τους ιδιώτες σε λογιστικές μονάδες ΜεΦΕ, οι οποίες αντιστοιχούν προς ένα ευρώ η κάθε μία [σ.σ. ΜεΦΕ, ορισμός: Πρόκειται για λογιστική μονάδα που αποδίδεται ή αγοράζεται προς 1 ευρώ η καθεμία στην περίοδο t, αλλά η οποία στην περίοδο t+1, αποσβένει φόρους ή άλλες υποχρεώσεις προς το Δημόσιον αξίας (1+ρ) – όπου 0<ρ<1)].

Από τους οποίους οι ιδιώτες να αποπληρώνουν οφειλές τους ο ένας στον άλλον, καθώς και τις οφειλές τους στο Δημόσιο».

Πώς θα λειτουργούσε

«Σήμερα ο κάθε φορολογούμενος (το κάθε ΑΦΜ) διαθέτει, εν δυνάμει, χρεωστικό λογαριασμό στο Taxisnet στον οποίο καταβάλει τους φόρους που του αναλογούν κάνοντας μεταβίβαση (μέσω web banking) από τον τραπεζικό λογαριασμό του στον χρεωστικό λογαριασμό στο Taxisnet”, τονίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης, προτείνοντας την επέκταση αυτού του χρεωστικού λογαριασμού προς τις εξής κατευθύνσεις:

  1. Να δύναται το κράτος να καταβάλει συγκεκριμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον φορολογούμενο, π.χ. μια εταιρεία Α, στον χρεωστικό λογαριασμό στο Taxisnet, μετατρέποντάς τον έτσι σε αποθεματικό – χρεωστικό λογαριασμό (current reserve account).
  2. Να δύναται η εταιρεία Α να επιλέγει πώς θα χρησιμοποιήσει τα αποθεματικά της αυτά μεταξύ του:
  3. Να τα χρησιμοποιήσει ώστε να καταβάλει, άμεσα ή στο μέλλον, οφειλές της στο κράτος (φόροι εισοδήματος, ΦΠΑ, τέλη κυκλοφορίας, πρόστιμα, εισφορές κλπ).
  4. Να τα χρησιμοποιήσει για να καταβάλει οφειλές της προς τρίτους, πιστώνοντας τον αποθεματικό – χρεωστικό τους λογαριασμό -μέσα από την διαδικτυακή εφαρμογή του Taxisnet (που αποτελεί μια απλή προσαρμογή του υφιστάμενου συστήματος).
  5. Να τα διατηρήσει ως επενδυτικό προϊόν (πχ μιας μορφής ομολόγου) στον εν λόγω λογαριασμό».

Το όφελος του συστήματος

Παράλληλα, στο σχέδιο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην πολιτική και οικονομική διάσταση του προτεινόμενου συστήματος. Χαρακτηριστικά υπογραμμίζει:

«Το πολιτικό όφελος ενός τέτοιου συστήματος είναι πολυδιάστατο:

Δίνει βαθμούς ελευθερίας στην κυβέρνηση κατά την διάρκεια μιας σκληρής διαπραγμάτευσης.

Απελευθερώνει “κανονικά” ευρώ τόσο του Δημόσιου τομέα όσο και των ιδιωτών.

Μειώνει το κόστος συναλλαγών μεταξύ κράτους και ιδιωτών (αλλά και μεταξύ ιδιωτών).

Μειώνει το μονοπώλιο των τραπεζιτών απέναντι στην κοινωνία και στο σύστημα πληρωμών πάνω στο οποίο βασίζεται η οικονομική ζωή.

Δημιουργεί ένα παράλληλο ηλεκτρονικό – διαδικτυακό ευρώ, το οποίο αντίθετα με τα “υπόλοιπα” ευρώ, μπορεί με το πάτημα ενός κουμπιού -σε μια έκτακτη κατάσταση- να μετατραπεί σε άλλο νόμισμα»

Το σχέδιο αυτό προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, με τη Νέα Δημοκρατία να προγραμματίζει την κατάθεση αιτήματος σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την πλήρη διερεύνηση του πρώτου εξαμήνου διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και της θητείας Βαρουφάκη στο ΥΠΟΙΚ.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις