Handelsblatt: «Θερμό φθινόπωρο για τον Τσίπρα»

ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Handelsblatt: «Θερμό φθινόπωρο για τον Τσίπρα»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

H εφημερίδα Handelsblatt δημοσίευσε ανάλυση για το μέλλον της Ελλάδας στον οικονομικό τομέα, όπως και για τη στρατηγική του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Ο τίτλος του δημοσιεύματος είναι «θερμό φθινόπωρο για τον Τσίπρα» και ο αρθρογράφος επιχειρεί να εξετάσει το αν και κατά πόσο είναι εφικτό να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα, όπως και τις μετέπειτα σχέσεις Ελλάδας και ΕΕ. «Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ένα στόχο: Σε […]

25.08.2017 | 08:49

H εφημερίδα Handelsblatt δημοσίευσε ανάλυση για το μέλλον της Ελλάδας στον οικονομικό τομέα, όπως και για τη στρατηγική του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Ο τίτλος του δημοσιεύματος είναι «θερμό φθινόπωρο για τον Τσίπρα» και ο αρθρογράφος επιχειρεί να εξετάσει το αν και κατά πόσο είναι εφικτό να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα, όπως και τις μετέπειτα σχέσεις Ελλάδας και ΕΕ.

«Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ένα στόχο: Σε ένα χρόνο, τον Αύγουστο του 2018, η Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της και να μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί από τις αγορές – έπειτα από οκτώ χρόνια εξάρτησης από τους διεθνείς δανειστές. Έτσι ο Τσίπρας θα μπορούσε επιτέλους να εκπληρώσει αυτό που υποσχέθηκε ήδη για το 2015: να βγάλει τη χώρα από την κρίση» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, στο άρθρο γράφει: «Το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που πρέπει να εφαρμόσει τώρα ο Τσίπρας είναι πολύ απαιτητικό. Πολλά σημεία βρίσκουν τον Σύριζα ιδεολογικά τελείως αντίθετο. Για παράδειγμα θα πρέπει οι εργαζόμενοι του δημοσίου να περνούν τακτικά από αξιολόγηση. Αυτό βρίσκει αντίθετους τους δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι μέχρι τώρα είχαν συνηθίσει να παίρνουν προαγωγή ανεξάρτητα από ικανότητες και απόδοση.

Ακόμη όμως και αν τα καταφέρει, κάτι το οποίο θα ήταν ένα μικρό θαύμα αν σκεφτεί κανείς τις μέχρι τώρα καθυστερήσεις, ακόμη και τότε δεν διασφαλίζεται ότι τον επόμενο χρόνο η Ελλάδα θα πετύχει την οριστική έξοδο από το πρόγραμμα. Τους επενδυτές ανησυχεί προ πάντων το χρέος που αγγίζει σχεδόν το 180% του ΑΕΠ».

Υποστηρίζεται, τέλος, ότι υπάρχει η σκέψη συνδρομής της χώρας μας με πιστωτική γραμμή από τους Ευρωπαίους, μετά το τέλος του προγράμματος, στη μεταμνημονιακή εποχή: «Στην ΕΕ και στον κύκλο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης υπάρχει η σκέψη να συνδράμουν τη χώρα μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος με μια πιστωτική γραμμή. Ένα τέτοιο δίχτυ ασφαλείας θα μπορούσε να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να μειώσει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Μία πιστωτική γραμμή θα σήμαινε όμως ότι η Ελλάδα θα συνέχιζε να βρίσκεται υπό την αυστηρή επιτήρηση των χρηματοδοτών: Οι κανονισμοί του ESM προβλέπουν έλεγχο κάθε τρεις μήνες. Επομένως ο Τσίπρας που ήθελε να διώξει την Τρόικα ήδη το 2015, δεν πρόκειται να την ξεφορτωθεί τόσο γρήγορα».

 

Exit mobile version