Το θέμα των περικοπών στα επιδόματα έχει ήδη συζητηθεί με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών ενόψει των αποφάσεων που θα ληφθούν στη διάρκεια της τρίτης αξιολόγησης και τα νέα δεν είναι ευχάριστα. Όσον αφορά στα κοινωνικά επιδόματα, προβλέπεται πλήρη ανατροπή, επαναξιολόγηση, ακόμα και κατάργηση πλήθους επιδομάτων αναπηρίας – μειώσεις άνω του 50% επί του συνόλου, οικογενειακών, φοιτητικών βοηθημάτων, […]
Το θέμα των περικοπών στα επιδόματα έχει ήδη συζητηθεί με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών ενόψει των αποφάσεων που θα ληφθούν στη διάρκεια της τρίτης αξιολόγησης και τα νέα δεν είναι ευχάριστα.
Όσον αφορά στα κοινωνικά επιδόματα, προβλέπεται πλήρη ανατροπή, επαναξιολόγηση, ακόμα και κατάργηση πλήθους επιδομάτων αναπηρίας – μειώσεις άνω του 50% επί του συνόλου, οικογενειακών, φοιτητικών βοηθημάτων, στέγασης κ.λπ., ενώ θα μειωθούν δραστικά οι δικαιούχοι τους.
Συγκεκριμένα το Μνημόνιο προβλέπει «προαπαιτούμενες δράσεις» σε τρεις μεγάλους άξονες:
- Τη στοχευμένη μείωση ορισμένων επιδομάτων (οικογενειακά, θέρμανσης, φοροαπαλλαγές, εισόδου στην αγορά εργασίας) το 2017 και το 2018. Από τις μειώσεις αυτές πρέπει να εξοικονομηθούν 259 εκατ. ευρώ στη διετία.
- Τη θέσπιση πέντε μεταρρυθμίσεων σε αντίστοιχους τομείς επιδομάτων (οικογενειακά, αναπηρίας, εκπαιδευτικά, στέγασης, μεταφορικά) μέχρι τέλους του 2017 και εφαρμογή τους από το 2018. Το Μνημόνιο δεν προβλέπει συγκεκριμένα ποσά που θα πρέπει να εξοικονομηθούν από τις μεταρρυθμίσεις αυτές.
- Την ανάπτυξη των μηχανισμών του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης(ΚΕΑ), τη δημιουργία ενός Οργανισμού Παροχών ο οποίος θα λειτουργεί ως ενιαία Αρχή πληρωμών για όλες τις παροχές κοινωνικής πρόνοιας και τη συγκρότηση τριών μητρώων δικαιούχων μέχρι το τέλος του 2017.