Οι 4 κατηγορίες τροφών που αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη

ΥΓΕΙΑ

Οι 4 κατηγορίες τροφών που αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Περισσότεροι από 420 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από διαβήτη. Η πάθηση, η οποία χαρακτηρίζεται από την υπερβολική αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, αποτελεί βασική αιτία σοβαρών επιπλοκών, όπως η απώλεια της όρασης, η νεφρική ανεπάρκεια, το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο διαβήτης τύπου 2, συγκεκριμένα, προκαλείται από την αντίσταση στην ινσουλίνη, κατάσταση […]

04.02.2018 | 18:22

Περισσότεροι από 420 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από διαβήτη. Η πάθηση, η οποία χαρακτηρίζεται από την υπερβολική αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, αποτελεί βασική αιτία σοβαρών επιπλοκών, όπως η απώλεια της όρασης, η νεφρική ανεπάρκεια, το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο διαβήτης τύπου 2, συγκεκριμένα, προκαλείται από την αντίσταση στην ινσουλίνη, κατάσταση στην οποία ο οργανισμός αδυνατεί να αξιοποιήσει την ορμόνη ινσουλίνη που παράγει το πάγκρεας ώστε να εξισορροπήσει τα επίπεδα του σακχάρου.

Πολλοί είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν στην αντίσταση στην ινσουλίνη, με τους κυριότερους να είναι: η αποχή από τη σωματική άσκηση, η παχυσαρκία, η κατάχρηση αλκοόλ και η ανθυγιεινή διατροφή.

Αναφορικά με τη διατροφή, τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 θεωρείται ότι αυξάνουν συγκεκριμένες κατηγορίες τροφών, όπως οι παρακάτω:

Αμυλούχα λαχανικά: Η γλυκοπατάτα, το καλαμπόκι και ο αρακάς έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε άμυλο. Η υπερβολική πρόσληψη αμύλου συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους και την απότομη άνοδο του σακχάρου, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο διαβήτη σε βάθος χρόνου.

Αποξηραμένα φρούτα:Έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη αλλά όχι σε φυτικές ίνες, όπως τα φρέσκα φρούτα. Οι φυτικές ίνες όχι μόνο προωθούν το αίσθημα του κορεσμού αλλά παράλληλα βοηθούν στην εξισορρόπηση του σακχάρου του αίματος.

Κόκκινο κρέας:Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, η καθημερινή κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται με 19% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Μια θεωρία που εξηγεί τη σχέση αυτή είναι ότι η μεγάλη ποσότητα σιδήρου στο κόκκινο κρέας προκαλεί βλάβες στα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη.

Επεξεργασμένα τρόφιμα:Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα δημητριακά με ζάχαρη και τα αλλαντικά, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο διαβήτη, κυρίως λόγω των συντηρητικών και του αλατιού που περιέχουν.

Ετικέτες
Exit mobile version