Ζάεφ: Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξουμε το Σύνταγμα

ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Ζάεφ: Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξουμε το Σύνταγμα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι τα Σκόπια επιθυμούν την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, αλλά όχι με κάθε τίμημα. Παράλληλα υπογράμμισε ότι δεν βλέπει κανέναν λόγο αλλαγής του Συντάγματος της ΠΓΔΜ. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να λυθεί το ζήτημα της ονομασίας, αλλά όχι με κάθε κόστος», δήλωσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, σύμφωνα με την […]

08.02.2018 | 07:40

Ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι τα Σκόπια επιθυμούν την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, αλλά όχι με κάθε τίμημα.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι δεν βλέπει κανέναν λόγο αλλαγής του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να λυθεί το ζήτημα της ονομασίας, αλλά όχι με κάθε κόστος», δήλωσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Telegrafi, ενώ δεν έδωσε καμία λεπτομέρεια για το ποιον γεωγραφικό προσδιορισμό θεωρεί αποδεκτό η κυβέρνησή του, προκειμένου να μην πληγούν οι διαπραγματεύσεις.

Ο Ζάεφ υπογράμμισε ακόμη ότι η πιθανή επίλυση του ζητήματος θα σεβαστεί την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια και των δύο πλευρών, ενώ συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για να αλλάξει το Σύνταγμα.

«Στις συνομιλίες για το όνομα, η απαίτηση για αλλαγή του συντάγματος είναι μία θέση της Ελλάδας, αλλά εμείς έχουμε τη δική μας. Η “Μακεδονία” άλλαξε το σύνταγμα της το 1993, ενσωματώνοντας, το άρθρο 2 στην παράγραφο 49. Έχουμε κάνει νέο μεγάλο βήμα για την εξάλειψη του αλυτρωτισμού. Ότι κάνουμε τώρα είναι να αποδείξουμε ότι η “Μακεδονία” δεν έχει κανενός είδους φιλοδοξίες είτε εδαφικές είτε άλλες, ότι η Μακεδονία δεν έχει αλυτρωτικές βλέψεις», ανέφερε σχετικά.

«Πιστεύω ότι γνωρίζουμε απόλυτα τι είναι πιθανό, τι επιτρέπεται και πού πρέπει να πάμε. Θα κάνουμε τα πάντα για να βρούμε λύση σε αυτό το πρόβλημα 25ετίας, αλλά όχι με κάθε κόστος», επανέλαβε.

Ακόμη, σημείωσε ότι υπάρχουν ακραίες δομές και στις δύο χώρες, αλλά- πρόσθεσε- πρέπει να γίνουν τα πάντα για να βρεθεί η λύση και να οικοδομηθεί διμερής φιλία στο μέλλον.

Tα τελευταία 24ωρα έχουν υπάρξει σημαντικές εξελίξεις, καθώς, η μεν Κομισιόν θέτει πλέον ως όρο για την ενταξιακή πορεία της πΓΔΜ τις σχέσεις καλής γειτονίας, τα δε Σκόπια, εκτός του ότι συμφωνούν, κατά δήλωση του πρωθυπουργού τους, με αλλαγή του ονόματος, προχωρούν άμεσα σε μετονομασία του αεροδρομίου και του κεντρικού αυτοκινητοδρόμου.

Για την ιστορία, ο Γκρουέφσκι μετονόμασε το αεροδρόμιο των Σκοπίων σε «Μέγας Αλέξανδρος» το 2006 και στη συνέχεια έδινε ψεύτικες υποσχέσεις ότι θα το μετονομάσει εκ νέου, όπως αυτές καταγράφονται σε τηλεγράφημα, με ημερομηνία 27 Ιουνίου 2007, της πρεσβείας των ΗΠΑ που απεκάλυψαν τα WikiLeaks: «Η Μπακογιάννη είπε στον Μπερνς ότι η κυβέρνηση της ‘Μακεδονίας’ είχε στείλει τρεις φορές “ιδιωτικά” μηνύματα στον πρωθυπουργό Καραμανλή ότι επρόκειτο ν’ αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου, αλλά δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια. Η αλλαγή του ονόματος θα άρεσε στην ελληνική κοινή γνώμη και θα επέτρεπε στην ελληνική κυβέρνηση να συμφωνήσει με την προσχώρηση της Μακεδονίας στο NATO ως πΓΔΜ, εφόσον πληρούσε τα κριτήρια».

Exit mobile version