Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ελάχιστα τα αποτελέσματα από την βοήθεια της ΕΕ προς την Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Ελάχιστα τα αποτελέσματα από την βοήθεια της ΕΕ προς την Τουρκία

Η χρηματοδοτική βοήθεια της ΕΕ για την Τουρκία, η οποία αποσκοπούσε να συμβάλει στην ευθυγράμμιση της χώρας με τη νομοθεσία της ΕΕ, έχει αποφέρει περιορισμένα μόνο αποτελέσματα. Αυτό, σύμφωνα με νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η χρηματοδότηση δεν ανταποκρίθηκε σε ορισμένες θεμελιώδεις ανάγκες στους τομείς του κράτους δικαίου και της διακυβέρνησης, στους οποίους παρουσιάζεται καθυστέρηση στην […]

Η χρηματοδοτική βοήθεια της ΕΕ για την Τουρκία, η οποία αποσκοπούσε να συμβάλει στην ευθυγράμμιση της χώρας με τη νομοθεσία της ΕΕ, έχει αποφέρει περιορισμένα μόνο αποτελέσματα.

Αυτό, σύμφωνα με νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η χρηματοδότηση δεν ανταποκρίθηκε σε ορισμένες θεμελιώδεις ανάγκες στους τομείς του κράτους δικαίου και της διακυβέρνησης, στους οποίους παρουσιάζεται καθυστέρηση στην υλοποίηση κάποιων κρίσιμων μεταρρυθμίσεων.

Σε τομείς όπου υπήρχε ισχυρότερη πολιτική βούληση, όπως τα τελωνεία, η απασχόληση και η φορολογία, τα έργα συνέβαλαν στην ευθυγράμμιση της Τουρκίας με τη νομοθεσία της ΕΕ.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτά ενδεχομένως να μην είναι βιώσιμα, λόγω των δυσκολιών στην απορρόφηση των πόρων και της οπισθοδρόμησης που παρατηρείται όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις.

Μητσοτάκης – ΗΠΑ: Αυστηρά μηνύματα σε Τουρκία και Σκόπια

Η χρηματοδοτική βοήθεια της ΕΕ, η οποία έχει προγραμματιστεί να διατεθεί για την Τουρκία μέσω του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας την περίοδο 2007-2020, υπερβαίνει τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι ελεγκτές επικεντρώθηκαν στους τομείς προτεραιότητας του κράτους δικαίου, της διακυβέρνησης και των ανθρώπινων πόρων (εκπαίδευση, απασχόληση και κοινωνικές πολιτικές), για τους οποίους είχαν διατεθεί πόροι ύψους 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι η Επιτροπή έθεσε χρηματοδοτικούς στόχους που ήταν συγκεκριμένοι και συνεπείς με το νομικό πλαίσιο.

Στην πραγματικότητα οι αναλωθέντες πόροι ελάχιστα ικανοποίησαν ορισμένες θεμελιώδεις ανάγκες, όπως η ανεξαρτησία και η αμεροληψία του δικαστικού συστήματος, η καταπολέμηση της διαφθοράς υψηλού επιπέδου και του οργανωμένου εγκλήματος, η ελευθερία του Τύπου, η πρόληψη των συγκρούσεων συμφερόντων και η ενίσχυση του εξωτερικού ελέγχου και της κοινωνίας των πολιτών.

Οι ελεγκτές αναφέρουν ότι, σύμφωνα με ανάλυση της ίδιας της Επιτροπής, η πρόοδος σε αυτούς τους τομείς δεν είναι ικανοποιητική εδώ και αρκετά χρόνια, λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης εκ μέρους των τουρκικών αρχών.

Τουρκία: Χαμός στη Βουλή λόγω… Ερντογάν (vid)

«Από το 2018 και μετά, η Επιτροπή πρέπει να στοχεύσει καλύτερα τη χρηματοδότηση που διατίθεται για την Τουρκία στους τομείς όπου οι μεταρρυθμίσεις καθυστερούν μεν, αλλά είναι αναγκαίες για την επίτευξη αξιόπιστης προόδου στην πορεία της χώρας προς την ένταξή της στην ΕΕ», δήλωσε η Μπετίνα Γιάκομπσεν, μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και αρμόδια για την έκθεση.

Μια άλλη πηγή ανησυχίας είναι οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρουσιάζει το χρηματοδοτικό πρόγραμμα, συνεπεία των καθυστερήσεων στον προγραμματισμό και την υλοποίηση. Οι καθυστερήσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της χρηματοδότησης, καθώς και του χρόνου που διέθεταν εν συνεχεία οι τουρκικές αρχές για την υλοποίηση των έργων, θα συμβάλουν δε σε περαιτέρω καθυστέρηση στην προκήρυξη των έργων και τη σύναψη των σχετικών συμβάσεων.

Κοτζιάς: Η Τουρκία πρέπει να έχει φιλειρηνική εξωτερική πολιτική

Οι λόγοι για τις καθυστερήσεις αυτές ήταν γνωστοί: περιορισμένες διοικητικές ικανότητες σε ορισμένα υπουργεία ως προς την εκπόνηση των προτάσεων έργων, μετάβαση στην τομεακή προσέγγιση, αλλά και υπερβολική εναλλαγή προσωπικού στην αρμόδια για τις συμβάσεις μονάδα, η οποία διαχειρίζεται το μεγαλύτερο μέρος των πόρων της ΕΕ που δαπανώνται στην Τουρκία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις