Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ / Το τέρας του μπούλινγκ επέστρεψε, δείχνοντας το πιο αποκρουστικό του πρόσωπο
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το τέρας του μπούλινγκ επέστρεψε, δείχνοντας το πιο αποκρουστικό του πρόσωπο

Του Πέτρου Καρσιώτη Το τέρας του μπούλινγκ επέστρεψε δείχνοντας τα πιο αποκρουστικό του πρόσωπο. Ένα παλικαράκι, στα 14 χρόνια του έβαλε τραγικό τέλος στη ζωή του, αφήνοντας πίσω του ένα «κατηγορώ» για έξι αλλοδαπούς στην πλειοψηφία του ανήλικους των οποίων ζητά την τιμωρία, και την οικογένεια και τους φίλους του να μην έχουν απάντηση στο […]

Του Πέτρου Καρσιώτη

Το τέρας του μπούλινγκ επέστρεψε δείχνοντας τα πιο αποκρουστικό του πρόσωπο.

Ένα παλικαράκι, στα 14 χρόνια του έβαλε τραγικό τέλος στη ζωή του, αφήνοντας πίσω του ένα «κατηγορώ» για έξι αλλοδαπούς στην πλειοψηφία του ανήλικους των οποίων ζητά την τιμωρία, και την οικογένεια και τους φίλους του να μην έχουν απάντηση στο μεγάλο γιατί.

Σ αυτό ακριβώς προσπαθεί να απαντήσει η Αστυνομία και η εισαγγελέας ανηλίκων, με μια σειρά καταθέσεων που σκοπό έχουν να αποκαλύψουν τι ακριβώς συνέβαινε στη ζωή του μαθητή και πήρε την πιο ακραία απόφαση της ζωής του.

Το λεγόμενο μπούλινγκ, όποιο ρόλο και να έχει παίξει στην τραγωδία του εφήβου, έχει εξελιχθεί σε πρόβλημα μείζονος σημασίας για πολλές ελληνικές οικογένειες.

Πρόκειται για τον όρο, ο οποίος χρησιμοποιείται διεθνώς και προέρχεται από το ρήμα «bully», που σημαίνει «πληγώνω, τρομοκρατώ ή υποχρεώνω κάποιον με τη βία να κάνει κάτι που δεν θέλει».

Η απρόκλητη, εσκεμμένη και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά από μαθητές σε συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου ενισχύεται όταν τα περιστατικά δεν καταγγέλλονται, με δραματικές συνέπειες σε αρκετές περιπτώσεις.

Όπως έχουν καταγραφεί από την Ελληνική Αστυνομία, οι πιο συνηθισμένες εκδηλώσεις ενδοσχολικής βίας είναι: 

-Χειρονομίες, σπρωξιές, ξυλοδαρμοί.

– Φραστικές επιθέσεις, βρισιές, απειλές, προσβολές.

-Εκβιασμοί, καταστροφή προσωπικών αντικειμένων.

– Σεξουαλική παρενόχληση, κακοποίηση.

– Αποκλεισμός από παρέες, παιχνίδια, δραστηριότητες.

Οι ενδείξεις, που πιθανόν να υποδηλώνουν ότι ένα παιδί έχει πέσει θύμα μπούλινγκ  είναι :

-Αρνηση να πάει στο σχολείο με πρόσχημα αδιαθεσία.

-Απροσδόκητη μαθησιακή πτώση.

-Τα ρούχα του είναι συχνά κατεστραμμένα.

-Εχει σημάδια και μελανιές στο σώμα, χωρίς να εξηγεί το λόγο.

-Χάνει συχνά τα πράγματά του

– Ζητάει συχνά χρήματα.

-Αρνείται τη συμμετοχή σε σχολικές εκδηλώσεις.

-Παρουσιάζει ξαφνικές αλλαγές στη διάθεσή του.

– Παραπονιέται για ψυχοσωματικά προβλήματα.

Ο γονείς οφείλει:

-Να συζητάει με το παιδί του το λόγο που προκαλεί κάθε αλλαγή στη διάθεσή του και τη συμπεριφορά του.

-Να εξηγεί στο παιδί ποια είναι να δικαιώματά του.

-Να ενισχύει τη φιλία με άλλα παιδιά και να αναδεικνύει την αλληλεγγύη της παρέας.

-Να ενημερώνεται από τους εκπαιδευτικούς για τη συμπεριφορά του παιδιού.

– Να του εξηγήσει ότι η κοινοποίηση τέτοιων περιστατικών δεν αποτελεί «κάρφωμα».

– Να απευθύνεται έγκαιρα στους εκπαιδευτικούς και τη διεύθυνση του σχολείου.

-Να ζητήσει τη βοήθεια ειδικού ψυχικής υγείας, αν το κρίνει αναγκαίο.

Για την προστασία των ανηλίκων λειτουργούν εξειδικευμένες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας (Τμήματα Ανηλίκων, αλλά και τα τμήματα Ασφάλειας ή τα Αστυνομικά τμήματα γενικής Αρμοδιότητας.

Με το θέμα της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού ασχολείται η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού» (ΚΜΟΠ).

Το ΚΜΟΠ με τη τη συνεργασία της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων Π.&Α. Κυριακού και του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ENABLE εφαρμόζουν κατά τα δύο τελευταία χρόνια το διαδικτυακό πρόγραμμα «Ζήσε Χωρίς τον Εκφοβισμό» το οποίο έχει ως στόχο τη διαχείριση και την αντιμετώπιση περιστατικών σχολικού, καθώς  και διαδικτυακού εκφοβισμού (school bullying και cyberbullying).

Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω μιας ειδικά διαμορφωμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας  (www.livewithoutbullying.com) μέσω της οποίας παιδιά και έφηβοι ηλικίας 10-18 ετών, τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα εκφοβισμού, λαμβάνουν συμβουλευτική στήριξη συνομιλώντας online, ανώνυμα και δωρεάν με Eκπαιδευμένους συμβούλους ή συνομηλίκους τους αλλά και με μεγαλύτερους μαθητές, οι οποίοι στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος  έχουν εκπαιδευτεί ειδικά γι’ αυτό το σκοπό.

Οσα παιδιά το επιθυμούν, μπορούν να κάνουν μια δωρεάν εγγραφή στο www.livewithoutbullying.com χρησιμοποιώντας ένα όνομα χρήστη (username) και έναν κωδικό πρόσβασης (password). Το όνομα χρήστη δεν ταυτίζεται απαραίτητα με το πραγματικό όνομα του παιδιού-χρήστη, αν θέλει να διασφαλίσει την ανωνυμία του.

Οι γονείς και εκπαιδευτικοί μπορούν,  μέσω ενός ειδικά διαμορφωμένου forum, να ενημερωθούν, να ανταλλάξουν απόψεις και να λάβουν συμβουλές από επαγγελματίες ψυχολόγους. Για λόγους ασφαλείας και για τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών όλες οι συνομιλίες πραγματοποιούνται υπό την επιτήρηση επαγγελματιών ψυχολόγων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι από την εφαρμογή αντίστοιχου προγράμματος στη Μεγάλη Βρετανία υποστηρίχθηκαν  από  το 2008 έως το 2016, περισσότερα από 600.000 παιδιά, ενώ εκπαιδεύτηκαν ως σύμβουλοι περίπου  5.500 μαθητές και φοιτητές.

Διαβάστε ακόμη, του Πέτρου Καρσιώτη

Διαρρήκτες… κλειδοκράτορες και αναρριχητές (pics)

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις