Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Ντιμιτρόφ: Η συμφωνία των Πρεσπών θα πάει στη Βουλή ακόμα και αν χαθεί το δημοψήφισμα
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Ντιμιτρόφ: Η συμφωνία των Πρεσπών θα πάει στη Βουλή ακόμα και αν χαθεί το δημοψήφισμα

Συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung παραχώρησε ο Νικολά Ντιμιτρόφ, δηλώνοντας αισιόδοξος για την εξέλιξη του ονοματολογικού. Όπως είπε, η συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να διασωθεί ακόμα κι αν δεν κυρωθεί στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου. Για τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ το δημοψήφισμα δεν συνιστά νομική προϋπόθεση για τη διαδικασία επίλυσης. «Ορισμένοι συνταγματολόγοι […]

ΚΟΤΖΙΑΣ-ΝΤΙΜΙΤΡΟΦ.jpg

Συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung παραχώρησε ο Νικολά Ντιμιτρόφ, δηλώνοντας αισιόδοξος για την εξέλιξη του ονοματολογικού.

Όπως είπε, η συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να διασωθεί ακόμα κι αν δεν κυρωθεί στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου.

Για τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ το δημοψήφισμα δεν συνιστά νομική προϋπόθεση για τη διαδικασία επίλυσης.

«Ορισμένοι συνταγματολόγοι εκτιμούν ότι στην περίπτωση αυτή η απόφαση επιστρέφει στη Βουλή», προσέθεσε. Δεν διευκρίνισε εάν αυτό σημαίνει επανέναρξη της όλης διαδικασίας ή μετάβαση στο τελικό στάδιο που είναι η κοινοβουλευτική ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος με ελάχιστη πλειοψηφία δύο τρίτων.

Το κείμενο των Πρεσπών αναφέρει πως η ΠΓΔΜ «εφόσον το αποφασίσει θα διεξάγει δημοψήφισμα». Ως προϋπόθεση για την ενεργοποίηση της συμφωνίας ορίζεται η ολοκλήρωση των εσωτερικών διαδικασιών στην γειτονική χώρα, με έμφαση στην αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο κ. Ντιμιτρόφ που καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξής του κάνει λόγο για «Μακεδονία» και «μακεδονικό λαό» παραδέχτηκε ότι τυχόν νίκη στο δημοψήφισμα θα έδινε ώθηση στην προσπάθεια για συγκέντρωση υπερπλειοψηφίας για την συνταγματική αναθεώρηση.

«Δυστυχώς τόσο σε εμάς όσο και στην Ελλάδα υπάρχουν δυνάμεις που δεν θέλουν να επιλύσουν πραγματικά τη σύγκρουση. Και στις δυο χώρες υπάρχουν πολιτικοί που έχτισαν τις καριέρες τους τροφοδοτώντας το ονοματολογικό», προσέθεσε.

Οι νεότερες δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν πως το «Ναι» προηγείται, όμως η μεγάλη ανησυχία της σκοπιανής κυβέρνηση είναι η συμμετοχή, η οποία θα πρέπει να υπερβεί το 50% ώστε η ψηφοφορία να είναι έγκυρη.

Ο κ. Ντιμιτρόφ απέδωσε το ενδεχόμενο χαμηλής προσέλευσης στις κάλπες στους «ανακριβείς εκλογικούς καταλόγους», τονίζοντας ότι από τους 1,8 εκατομμύρια εγγεγραμμένους ψηφοφόρους οι 300.000 έως 400.000 έχουν μεταναστεύσει.

Συνεπώς, υποστηρίζει, το στρατόπεδο του «Ναι» πρέπει να πετύχει πραγματική συμμετοχή της τάξης του 65-70% για να πετύχουμε το 50% που προβλέπεται».

«Σύντομα θα δούμε τι θέλει ο μακεδονικός λαός. Το δημοψήφισμα δεν είναι μια απλή εκλογική διαδικασία στην οποία μάχονται κόμματα. Πρόκειται για ένα ιστορικό σταυροδρόμι για τη Μακεδονία. Πρέπει να απαλλαγούμε από ένα βάρος το οποίο επιβάρυνε τη Μακεδονία επί τρεις δεκαετίες».

Ερωτηθείς, τέλος, για τα περί ρωσικής ανάμειξης στο δημοψήφισμα, ο κ. Ντιμιτρόφ επιβεβαιώνει εμμέσως πλην σαφώς τις προσπάθειες παρέμβασης της Μόσχας. «Δεν αποτελεί μυστικό ότι οι Ρώσοι δεν είναι ιδιαίτερα ευτυχείς με την προσέγγισή μας στο ΝΑΤΟ. Αλλά λέω πάντα σε Ρώσους διπλωμάτες: το μακεδονικό κοινοβούλιο ενέκρινε ήδη το 1993 με ομοφωνία ψήφισμα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Διαθέτουμε ισχυρή στήριξη ως προς αυτό που ξεπερνά το 70%».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις