Παρά τις -ομολογουμένως- ήπιες και υποτονικές αμερικανικές παρατηρήσεις, η τουρκική πλευρά συνεχίζει το παιχνίδι της έντασης σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, προσβλέποντας σε κάποιο στραβοπάτημα της Ελλάδας και στην αποκομιδή κάποιου κέρδους στα ενεργειακά, στα οποία αισθάνεται αποκλεισμένη και αδικημένη. Ειδικά η τριμερής συμφωνία και συμμαχία Ελλάδας-Αιγύπτου-Ισραήλ κάνει τη γείτονα να νιώθει στραγγαλισμένη στην […]
Παρά τις -ομολογουμένως- ήπιες και υποτονικές αμερικανικές παρατηρήσεις, η τουρκική πλευρά συνεχίζει το παιχνίδι της έντασης σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, προσβλέποντας σε κάποιο στραβοπάτημα της Ελλάδας και στην αποκομιδή κάποιου κέρδους στα ενεργειακά, στα οποία αισθάνεται αποκλεισμένη και αδικημένη. Ειδικά η τριμερής συμφωνία και συμμαχία Ελλάδας-Αιγύπτου-Ισραήλ κάνει τη γείτονα να νιώθει στραγγαλισμένη στην ανατολική Μεσόγειο.
Έτσι με στόχο την υφαρπαγή και εκμετάλλευση περιοχών που δεν τους ανήκουν, έχουν δρομολογήσει διπλή γεώτρηση σε δύο περιοχές, προκειμένου να οριοθετήσουν τη δική τους ΑΟΖ. Η πρώτη βρίσκεται στα Δωδεκάνησα, στα όρια του Νοτίου Αιγαίου και η δεύτερη στην κυπριακή ΑΟΖ στα οικόπεδα 5, 6 και 7.
Για τον λόγο αυτό και με τη συνοδεία πολεμικών σκαφών οι Τούρκοι βγάζουν το ερευνητικό πλοίο Barbaros στο σημείο συνάντησης της ελληνικής, της κυπριακής και της αιγυπτιακής υφαλοκρηπίδας. Ακολουθεί το γεωτρύπανο με τον εύσχημο τίτλο «Πορθητής». Πρόκειται για μια διερευνητική κίνηση αντιδράσεων, εν πολλοίς αναμενόμενη, όχι όμως και για αυτό λιγότερο επικίνδυνη. Η Τουρκία σχεδιάζει να προκαλέσει ανοιχτά το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Επί της ουσίας οι Τούρκοι εξαφανίζουν μαγικά το Καστελλόριζο, υποστηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δεν έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα και όλη η υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου πρέπει να διαμοιρασθεί με την αρχή της μέσης γραμμής μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου. Έτσι με τη NAVTEX 1032/18 που εξέδωσε παράνομα ο αναρμόδιος Σταθμός της Αττάλειας, η Τουρκία δεσμεύει μεγάλη περιοχή, η οποία βρίσκεται καταφανώς εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μέρος της είναι στο όριο της Κυπριακής ΑΟΖ, για πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών από το R/V BARBAROS HAYREDDİN PAŞA, και τα βοηθητικά σκάφη M/V TANUX-1 AND R/V APOLLO MOON.
Σύμφωνα δε με δήλωση του Προέδρου της Επιτροπής Ενέργειας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Νετζντέτ Παμίρ, η πρώτη γεώτρηση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο θα ξεκινήσει στις 29 Οκτωβρίου, ημέρα εθνικής εορτής της Τουρκίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ανατριχιαστικά στοιχεία για τον τρόπο θανάτου του Κασόγκι